Dīvainā skulptūra ar cilvēka sejām ir vecāka, nekā uzskatīts iepriekš

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Šigiras elks
Šigiras elks Foto: Mikhail Zhilin/Antiquity

Pētnieki noskaidrojuši, ka cilvēka veidola koka elks, kas rotāts ar vairākām cilvēka sejām, ir vēl senāks, nekā eksperti uzskatīja iepriekš. 

Šī statuja bieži tiek dēvēta par Šigiras elku, jo tā tika atrasta Šigiras kūdras purvā, Urālu kalnos 1890. gadā. Zinātnieki tagad saka, ka skulptūra ir radīta pirms 12 100 gadiem. Iepriekš tie paši zinātnieki secināja, ka skulptūra izveidota pirms 11 500 gadiem, savu atklājumu aprakstot zinātniskajā žurnālā “Antiquity”

Tas ir sen. Iedomājies, ka šis elks ir piedzīvojis pat Kvartāra izmiršanu pirms aptuveni 10 tūkstošiem gadu, kad izmira ledus laikmeta megafauna. Salīdzinājumā – Stounhendža tika radīta pirms 5000 gadiem, bet Heopsa piramīda pirms vairāk nekā 4500 gadiem. 

Skulptūra ir 5,3 metrus gara, izrotāta ar ģeometriskiem motīviem un vairākām cilvēka sejām. Tā ir pasaulē senākā monumentālā koka skulptūra, vēstīts tiešsaistes zinātniskajā žurnālā “Quaternary International”

Šigiras elks
Šigiras elks Foto: Wikimedia Commons

Lai noskaidrotu elka vecumu, zinātnieku komanda vēlreiz izanalizēja radioaktīvā oglekļa datus, kas bija iegūti 2018. gadā. Toreiz tika secināts, ka elks ir 11 500 gadu sens. 

Izpētot statujas virsmu, zinātnieki atklāja, ka pēdējo 120 gadu laikā ir izmantots vasks, lai statuju salabotu, savukārt 1990. gados tika izmantots arī koka pigments. Pētnieki uzskata, ka šie saglabāšanas centieni ir ietekmējuši ar radioaktīvā oglekļa datēšanas metodi iegūto informāciju, liekot statujai izskatīties jaunākai nekā patiesībā. 

Pētnieki tagad arī izmantoja paraugus, kas atradās tālāk no statujas virsmas. 

Šigiras elks
Šigiras elks Foto: Mikhail Zhilin/Antiquity

“Mēs secinājām, ka paraugus no statujas iekšējām daļām neskāra cilvēku darbība, tāpēc tie ir uzticamāks informācijas avots,” izdevumam “Live Science” stāstīja pētnieku komandas vadītājs Tomass Terbergers. 

Beigu beigās zinātnieki aplēsa, ka koka elks darināts ap 10 100. gadu pirms mūsu ēras. Par to arī liecina ģeometriskie motīvi uz statujas. Līdzīgi atrasti arī uz citiem artefaktiem, kas darināti ap to pašu laiku. 

Statuja izstādīta Sverdlovskas apgabala muzejā, Krievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu