Koalīcijas pārstāvji vienojas par datu nesēju atlīdzības piemērošanu tālruņiem un datoru daļām (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ceturtdien, 8.aprīlī, valdībā skatīs jautājumu par datu nesēju atlīdzības (DNA) piemērošanu tālruņiem un datoru daļām, izriet no kultūras ministra Naura Puntuļa (NA) šodien sacītā pēc sadarbības sanāksmes sēdes.

Viņš teica, ka Kultūras ministrijas (KM) rosinātais jautājums par DNA ir izgājis pilnu politisko apli, un šodien puses vienojušās šo jautājumu beidzot ielikt Ministru kabineta dienas kārtībā.

Jau ziņots, ka iepriekš koalīcijā vēl nebija vienprātības par KM iecerēto DNA piemērošanu tālruņiem un datoru daļām.

Toreiz "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo (KPV LV) pauda, ka "KPV LV" pārstāvji tikuši informēti, ka tas neesot nodoklis, bet maksājums par datu nesējiem. Viņš norādīja, ka labprāt uzklausīs kultūras ministru par šī nodokļa jeb maksājuma attīstību.

Partijai "KPV LV" ir svarīgi, lai digitālā transformācija uzņēmējiem neuzliktu papildu finansiālo slogu un lai nauda nonāktu pie māksliniekiem un kalpotu kultūras nozarei kā papildu dzinējspēks, uzsvēra Možvillo.

Tikmēr JKP pārstāvis, Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans norādīja, ka sēdē, uzklausot cilvēkus ar tehniskām zināšanām un izpratni par šo jautājumu, radies iespaids, ka KM ir izvēlējusies vieglāko ceļu, uzliekot regresīvu nodokli.

"Cerams, Puntulim izdosies pārliecināt sabiedrību par jauna nodokļa nepieciešamību, kad lielākajai sabiedrības daļai piespiedu digitalizācijas procesā nepieciešams iegādāties daudz dažādas ierīces, kurās atrodas datu nesēji," teica parlamentārietis.

Turpretī Puntulis uzsvēra, ka KM nerunā par jauna nodokļa vai jauna maksājuma ieviešanu, jo šī sistēma pastāv kopš 2005.gada. Pēc viņa paustā, Satversmes tiesas iepriekš lemtais paredz, ka Ministru kabinetam ir regulāri jāaktualizē nesējiekārtu saraksts saistībā ar tehnoloģiju pārmaiņām. No viņa teiktā izriet, ka KM piedāvā izņemt CD un DVD no saraksta, tā vietā ievietojot, piemēram, zibatmiņu.

Jau vēstīts, ka datu nesēju atlīdzību apliekamo iekārtu sarakstā plānots iekļaut mobilos tālruņus, kā arī visa veida cietos diskus. Noteikumi, kas paredz šīs izmaiņas, varētu stāties spēkā 1.aprīlī.

KM piedāvā noteikt datu nesēju nodevu viedtālruņiem 1,50 eiro, bet par visa veida cieto disku iegādi likme būs 2,85 eiro.

KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale pagājušā gada decembra beigās pavēstīja, ka noslēguma fāzē nonākuši grozījumi Ministru kabineta noteikumos par tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, atmaksāšanas, sadales un izmaksas kārtību, kas reglamentē datu nesēju atlīdzību noteikšanu iekārtām un datu nesējiem, ja šie datu nesēji pieļauj ierakstu un kopēšanas funkcijas. Grozījumi paredz mainīt to datu nesēju sarakstu, uz kuriem attiecas datu nesēju atlīdzību, iekļaujot tajā arī mobilos tālruņus un datoru cietos diskus.

Daļa ekspertu un organizāciju ir nosodījušas šādu ieceri, uzskatot to par absurdu. Piemēram, Latvijas Interneta asociācijas (LIA) izpilddirektors Andis Āriņš iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka dialogs ar nozari ir iztrūcis, tāpēc pašreiz ministrijas rīcībā vairāk saskatāmi mēģinājumi manipulēt ar nekorekti īstenotu pētījumu, lai pierādītu, ka telefoni un datori pretēji realitātei ir kļuvuši par nelikumīgām digitālajām bibliotēkām, par kurām jāiekasē attiecīgi 1,5 eiro un 2,85 eiro gabalā.

"Priekšlikums ir tik absurds, ka nodevu nāksies maksāt arī par ierīcēm, kurām šāda datu glabāšanas funkcija nav pēc būtības," uzsvēra Āriņš.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu