Čehija aicina ES un NATO partnerus izraidīt Krievijas diplomātus (10)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas Ārlietu ministrijas ēka Maskavā
Krievijas Ārlietu ministrijas ēka Maskavā Foto: AFP/SCANPIX

Čehija aicina Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstis, solidarizējoties ar Prāgu, arī izraidīt Krievijas diplomātus, otrdien paziņojis Čehijas ārlietu un iekšlietu ministrs Jans Hamāčeks.

Viņš pavēstīja, ka trešdien izsauks uz sarunu Krievijas vēstnieku, lai darītu viņam zināmus Čehijas nākamos soļus.

Jau ziņots, ka Čehija sestdien izraidīja 18 Krievijas diplomātus, kas, kā konstatējis Čehijas izlūkdienests, ir Krievijas izlūkdienestu slepenie aģenti. Atbildot uz to, Krievija izraidīja 20 Čehijas vēstniecības darbiniekus.

Hamāčeks aicināja arī ES un NATO valstis izraidīt Krievijas diplomātus, solidarizējoties ar Prāgu.

Čehijas valdība pirmdien izslēdza Krievijas valsts kodolenerģētikas korporāciju "Rosatom" no konkursa par Dukovanu atomelektrostacijas (AES) paplašināšanu. Un Hamāčeks paziņoja, ka Čehijas valdība vairs neapsvērs Krievijas izstrādātās Covid-19 vakcīnas "Sputņik V" iegādi.

Prāga paziņoja, ka lēmumu par izraidīšanu Čehijas varasiestādes pieņēmušas, nonākot pie slēdziena, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā Čehijā 2014.gadā. Sprādzienā dzīvību zaudēja divi cilvēki.

Čehijas policija sestdien arī pavēstīja, ka saistībā ar smagu noziegumu izsludinājusi meklēšanā divus Krievijas pilsoņus, kuriem ir Krievijas pases uz Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova vārdiem. Policija arī pavēstīja, ka šīs personas atradās Čehijā neilgi pirms minētā sprādziena munīcijas noliktavā 2014.gadā.

Aleksandra Petrova un Ruslana Boširova vārdus izmantoja arī divi Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) aģenti, kurus Lielbritānija tur aizdomās par saistību ar Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu 2018.gadā.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu