Čehijas sociālos medijus pārpludinājusi prokrieviska dezinformācija (15)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Diplomātiskais konflikts starp Čehiju un Krieviju izraisījis milzīgu prokremliskās dezinformācijas pieplūdumu Čehijas sociālajos medijos, secinājuši eksperti, kas seko līdzi viltus ziņām.

Diplomātisko konfliktu izraisījušas apsūdzības, ka aiz 2014.gada sprādzieniem munīcijas noliktavā Čehijā stāv Krievijas specdienesti. Šajā sprādzienā dzīvību zaudēja divi cilvēki.

Uzņēmums "Semantic Visions", kas identificē potenciālo dezinformāciju, ziņo, ka prokremliskā propaganda un viltus ziņas par sprādzienu skaitliskā ziņā ir pārspējušas viltus ziņas par Covid-19.

Līdz svētdienai par Krievijas militārā izlūkdienesta (GRU) sarīkoto sprādzienu publicēto dezinformācijas rakstu skaits vairāk nekā trīs reizes pārsniedza dezinformējošo rakstu skaitu par Covid-19, ziņo uzņēmums.

"Semantic Visions", kura klientu vidū ir ASV Valsts departaments, novēro aptuveni 5000 dezinformācijas avotus Čehijā, un vairāk nekā miljonu pasaulē.

Čehijas interneta vidi pārpludinājušas dažādas sazvērestības teorijas, tostarp apgalvojumi, ka Čehija pati uzspridzinājusi noliktavu, lai piesegtu ieroču piegādes teroristu organizācijai "Islāma valsts" Sīrijā, un viltus "drošības ekspertu" citāti, ka Čehijas varasiestādēm neesot pierādījumu, ka sprādziena sarīkošanā bijuši iesaistīti Krievijas specdienesti.

Internetā arī lasāms, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins esot apsūdzējis ASV un Eiropu sazvērestībā ar nolūku samazināt iedzīvotāju skaitu pasaulē, un draudējis atriebties.

"Semantic Visions" norādīja, ka sākusies agresīva prokremliska dezinformācijas kampaņa, kuras mērķis ir noņemt vainu no Krievijas un kavēt patiesības noskaidrošanu par to, kas patiesībā notika ieroču noliktavā.

Jau ziņots, ka Čehija sestdien izraidīja 18 Krievijas diplomātus, kas, kā konstatējis Čehijas izlūkdienests, ir Krievijas izlūkdienestu slepenie aģenti. Atbildot uz to, Krievija izraidīja 20 Čehijas vēstniecības darbiniekus.

Prāga paziņoja, ka lēmumu par izraidīšanu Čehijas varasiestādes pieņēmušas, nonākot pie slēdziena, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā Čehijā 2014.gadā.

Tikmēr starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" un Krievijas tīmekļa izdevums "The Insider" sadarbībā ar vācu nedēļrakstu "Der Spiegel" un čehu žurnālu "Respekt" noskaidrojuši, ka munīcijas noliktavas spridzināšanas operāciju 2014.gadā Čehijā vadījis Krievijas militārā izlūkdienesta (GRU) ģenerālis Andrejs Averjanovs un ka kopumā tajā bijuši iesaistīti vismaz seši cilvēki.

Čehija jau izsludinājusi meklēšanā GRU aģentus Aleksandru Miškinu un Anatoliju Čepigu, kas atklātībā pazīstami arī kā "Aleksandrs Petrovs" un "Ruslans Boširovs", kuri apsūdzēti arī par Lielbritānijā dzīvojošā bijušā krievu dubultaģenta Sergeja Skripaļa indēšanu 2018.gadā.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu