Ekonomikas ministrs: Turpmāk atbalstam krīzē jābūt mērķētākam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.
Latvijas ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Turpmāk atbalstam Covid-19 krīzē jābūt mērķētākam, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (PCL; KPV LV).

"Ja turpinās dažādi ierobežojumi un nav konkrētas skaidrības, kad tie varētu tikt izbeigti, arī atbalstam noteikti ir jāturpinās, jo kā gan citādi uzņēmēji spētu pastāvēt, ja viņiem ilgāk nekā pusgadu ir liegta darbība. Bez atbalsta mēs šos uzņēmumus vienkārši pakļautu bankrotiem jeb bojāejai, bet to nevar pieļaut," teica Vitenbergs.

Viņš arī norādīja, ka 2021.gadā atbalsta maksājumos ir izmaksāts vairāk nekā 2020.gadā kopumā.

Vienlaikus Vitenbergs atzīmēja, ka turpmāk atbalstam būtu jābūt mērķētākam.

"Sākotnēji, kad nezinājām, kas notiks nākamajā nedēļā, kuras nozares tiks ierobežotas vai slēgtas, bija svarīgs visaptverošs atbalsts neatkarīgi no konkrētās nozares, kurā uzņēmums strādā. (..) Veicot detalizētu izpēti, redzam, ka ir nozares, kuras kvalificējas un lūdz atbalstu, lai arī to darbība nebūt nav ierobežota," teica Vitenbergs, piebilstot, ka tostarp, piemēram, atbalstam kvalificējas būvniecības, kā arī informācijas un komunikācijas tehnoloģiju uzņēmumi, kuru darbība nav ierobežota.

Jau vēstīts, ka Ekonomikas ministrija (EM) rosinās turpināt valsts atbalstu Covid-19 krīzē vissmagāk cietušajiem uzņēmumiem.

Ministrijā norādīja, ka kopš 2020.gada pavasara, kad sākās Covid-19 krīze Latvijā un Eiropā, EM uzņēmēju atbalstam izstrādāja vairāk nekā 20 atbalsta programmu Covid-19 seku mazināšanai. Tostarp populārākās šā gada laikā ir trīs atbalsta programmas - dīkstāves atbalsts, algas subsīdija daļēji nodarbinātiem darbiniekiem un grants apgrozāmajiem līdzekļiem. 

Vienlaikus EM patlaban izstrādā grozījumus atbalsta programmā nomas izdevumu segšanai, lai šīs programmas ietvaros atbalsts būtu pieejams arī sporta centriem. Tāpat ministrija izstrādā grozījumus apgrozāmo līdzekļu granta programmā, lai atbalsts būtu pieejams tiem komersantiem, kas šobrīd cieš lielākos zaudējumus Covid-19 ieviesto ierobežojumu dēļ.

LETA jau vēstīja, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) 20.aprīļa valdības sēdē rosināja domāt par valsts atbalsta izbeigšanu Covid-19 krīzē skartajiem uzņēmumiem.

Savukārt Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Pētniecības daļas vadītājs Kārlis Vilerts aģentūrai LETA atzina, ka patlaban ir pāragri runāt par atbalsta izbeigšanu Covid-19 krīzē skartajiem uzņēmumiem. "Par atbalsta pasākumu izbeigšanu jādomā brīdī, kad vīrusa izplatība būs apturēta un vairs nebūs epidemioloģiskie ierobežojumi. Kamēr ir pandēmija, tikmēr atbalsta pasākumi ir jāsaglabā," uzsvēra Latvijas Bankas eksperts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu