Albānijas parlamenta vēlēšanās vadībā sociālisti

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Albānijā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās vadībā izvirzījusies valdošā Sociālistu partija, liecina sākotnējie rezultāti.

Rezultāti pēc trešdaļu balsu saskaitīšanas liecina, ka līdzšinējā premjerministra Edi Ramas pārstāvētā Sociālistu partija izcīnījusi 50% balsu. Otrajā vietā ierindojusies opozīcijā esošā Demokrātiskā partija ar 39% balsu.

Nobalsojušo vēlētāju aptauja, ko pēc telekanāla "Euronews Albania" pasūtījuma veica kompānija MRB, liecināja, ka sociālisti varētu izcīnīt aptuveni 46% balsu, bet demokrāti - aptuveni 42%.

Lai valdītu bez koalīcijas partneriem, sociālistiem nepieciešama 71 vieta no 140 vietām parlamentā. Pagaidām nav zināms, vai viņiem izdosies iegūt tik daudz.

Vēlētāju aktivitāte svētdien sasniedza gandrīz 48%, kas ir nedaudz vairāk nekā pirms četriem gadiem.

Vēlēšanas noritēja salīdzinoši raiti. Galvenās problēmas radīja vēlētāju elektroniskā identifikācijas sistēma, kas Albānijas vēlēšanās tika izmantota pirmo reizi.

Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs svētdien notikušās vēlēšanas novērtēja kā veiksmīgas, mierīgas un drošas. Vēlēšanu uzvarētājs būs zināms otrdienas vakarā.

Novērotāji no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Rietumu vēstniecībām ar saviem secinājumiem nāks klajā šodien.

ASV, Eiropas Savienība (ES) un citas Rietumu valstis ir aicinājušas Albānijas politiskos līderus akceptēt vēlētāju izvēli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu