Indijas Covid-19 katastrofa un tās ietekme uz pasaules ekonomiku (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Indija pašlaik piedzīvo smagāko Covid-19 uzliesmojumu kopš pandēmijas sākuma pagājušā gada pavasarī. Situācija ir ļoti slikta, un tas liek uzdot jautājumu – kā tā ietekmēs pasaules ekonomiku?

Otrdien Indija ziņoja, ka sesto dienu pēc kārtas Covid-19 jauno gadījumu skaits pārsniedzis 300 000 cilvēku. Otrdien tie bija 323 144, bet pirmdien tika sasniegts lielākais jauno gadījumu skaits – 352 991 gadījums. Kopā miruši vairāk nekā 190 tūkstoši cilvēku, bet 16,6 miljoni ir inficējušies ar Covid-19.

Eksperti gan pauž bažas, ka oficiālie skaitļi neatspoguļo patieso situāciju. Aplēsts, ka patiesais jauno gadījumu skaits varētu būt mērāms pat vairākos miljonos dienā.

Iemesls, kādēļ uzskaitīta ir tikai daļa saslimušo, ir tas, ka Indijai trūkst testēšanas kapacitātes, līdz ar to lielākā daļa Covid-19 gadījumu nemaz nav reģistrēti.

Covid-19 uzliesmojums Indijā ir tik traģisks, ka valstī sāk trūkt gultu slimnīcā, kā arī skābekļa krājumu. Daudzi slimie slimnīcās vienkārši netiek uzņemti. Ņemot vērā krīzi, Indija ir bloķējusi Covid-19 vakcīnu eksportu uz citām valstīm.

Indija ir viens no lielākajiem vakcīnu ražotājiem pasaulē. Pašlaik Indija vēlas prioritarizēt vietējo vakcinācijas programmu, ņemot vērā Covid-19 otrā viļņa nopietno situāciju. Pašlaik Indija uz ārvalstīm ir eksportējusi 60 miljonus vakcīnu, bet 54 miljonus izlietojusi vietējās sabiedrības vakcinēšanai.

Ir skaidrs, ka veselības nozares krīze Indijā ne tikai ietekmēs vakcīnu piegādes globālā līmenī, bet arī ietekmēs globālo ekonomiku.

Ietekme uz vakcīnu nodrošinājumu

Indijas Seruma institūts ir lielākais vakcīnu ražotājs pasaulē un lielākais nodrošinātājs starptautiskajai “Covax” programmai. Šajā valstī arī tiek ražotas “AstraZeneca” vakcīnas.

Vakcīnu eksporta iesaldēšana varētu ilgt divus līdz trīs mēnešus, un tā būtiski var ietekmēt “Covax” programmas īstenošanu, kas tiek organizēta kopā ar Pasaules Veselības organizāciju, lai nodrošinātu vismaz divu miljardu vakcīnas devu izplatīšanu šā gada laikā.

Zemāku ienākumu valstis, kā lielākā daļa Āfrikas, ir ļoti atkarīgas no “Covax” programmas. Šīm valstīm nu būs jārēķinās ar vakcīnu piegāžu kavēšanos.

“Nenodrošinot pieeju vakcīnām, vakcinēšanās process būs apdraudēts. Tiks zaudētas dzīvības,” sacīja Āfrikas Slimību kontroles un novēršanas centra direktors Džons Nkengasongs.

Jāpiebilst, ka Indijas Seruma institūtam ir arī abpusējas vienošanās ar atsevišķām valstīm, tostarp Lielbritāniju.

Lielbritānijas vakcinēšanas programma jau ir izjutusi aizkavēšanos. Martā tika ziņots, ka kavējas piecu miljonu vakcīnas devu piegāde no Indijas, un toreiz veselības sekretārs Mets Henkoks sacīja, ka vakcīnu piegāžu kavēšanās saistāma ar ražošanas nepilnībām. Tā savukārt varētu ietekmēt vakcinācijas programmas īstenošanu aprīlī. Toreiz gan britu ekonomisti mierināja, ka “riski Lielbritānijas ekonomikai ir ļoti nelieli”.

“Indijā ražoto vakcīnu daudzums ir relatīvi neliels uz pārējo Lielbritānijas vakcīnu portfeli, tādēļ domājams, ka izdosies sasniegt mērķi – līdz jūlija beigām nodrošināt vismaz vienu vakcīnas devu visiem britu pieaugušajiem,” teica Lielbritānijas veselības sekretārs.

Ietekme uz ekonomiku

Indija ir viena no lielākajām pasaules ekonomikā, un sliktā situācija veselības aprūpes jomā pasliktina arī ekonomiskās prognozes. Pašlaik Starptautiskais Valūtas fonds prognozē, ka Indijas ekonomika šogad varētu augt par 12,5%, bet “S&P Global Ratings” paziņoja, ka Indijas ekonomikas izaugsme šogad būs 11% apmērā. Tomēr jaunais infekciju vilnis liek apšaubīt šīs prognozes, jo visā valstī tiek noteikti arvien jauni ierobežojumi.

Indijas ekonomiku gaida ļoti sarežģīts otrais ceturksnis, un palēnināšanos var pieredzēt arī globālās ekonomikas izaugsme.

Starptautiskā Valūtas fonda vecākā ekonomiste Gita Gopinata sacīja, ka pašreizējā situācija Indijā ir “ļoti uztraucoša”.

Oksfordas Ekonomikas skolas prognoze jau ir mainīta – tā paredz, ka Indijas ekonomika šogad kāps par 10,2%, nevis par 11,8%. Galvenais faktors lēnākai ekonomikas izaugsmei ir arvien pieaugošais slogs uz veselības aprūpi, zemais vakcinācijas temps, kā arī pārliecinošas Covid-19 pandēmijas apkarošanas stratēģijas trūkums.

Pašlaik Indijas premjerministrs Narendra Modi ir nosodījis aicinājumus ieviest valsts mēroga karantīnu un ir aicinājis pavalstis turēt ekonomikas atvērtas. Šāds aicinājums gan nav līdzējis – Indijā biznesa aktivitāte ir nokritusies līdz zemākajam līmenim kopš pandēmijas sākuma.

Covid-19 gadījumu skaita pieaugums var radīt arī problēmas medicīniskā aprīkojuma piegādēm uz valstīm visā pasaulē, to vidū uz Eiropas Savienību, Lielbritāniju un ASV, kas ir piedāvājušas palīdzību Indijai.

“Piedāvājums palīdzēt Indijai ar skābekļa nodrošinājumu un citu medicīnisko aprīkojumu, domājams, ir saistīts ar solidaritāti un centieniem mazināt zaudējumus, kas jau ir ļoti lieli,” sacīja “Hargreaves Lansdown” tirgus analītiķe Sūzena Strītera.

“Te gan ir jāuztraucas par arvien jaunu mutāciju rašanos, jo vīruss Indijā izplatās ļoti blīvi apdzīvotās vietās. Uztraukums ir par to, ka jaunās mutācijas var padarīt vakcīnas  mazāk efektīvas un tādējādi likt atjaunot ierobežojumus, kas daudzviet jau ir atcelti,” teica Strītera.

Turklāt Indijas Covid-19 mutācija tiek saukta par “dubulto mutantu”, kas ir atrasts vairākās citās valstīs, arī ASV. Tas var palēnināt ekonomikas atlabšanu. Zinātnieki gan meklē atbildes, cik potenciāli bīstams varētu būt Indijas vīrusa paveids.

Ietekme uz naftas pieprasījumu

Naftas cenas ir kritušās, ņemot vērā vājāku pieprasījumu no Indijas, kas ir trešā lielākā jēlnaftas importētāja. Kopumā Indija patērē teju 10% no globālā jēlnaftas apjoma. Indijas naftas kompānija meklē iespējas, kā pārdot degvielu, lai kompensētu vājo pieprasījumu. Tāpat problēmas rodas arī naftas pārstrādes rūpnīcās, kurās arvien vairāk strādājošo saslimst ar Covid-19 un nespēj veikt savus darba pienākumus.

“JPMorgan” pagājušajā nedēļā prognozēja, ka situācija naftas tirgū varētu sasniegt pēdējo trīs gadu laikā zemākos rādītājus, no kuriem izdosies atlabt vien nākamajā gadā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu