Moldovas prezidente atlaiž parlamentu (7)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Moldovas prezidente Maija Sandu
Moldovas prezidente Maija Sandu Foto: EPA/Scanpix

Moldovas proeiropeiski noskaņotā prezidente Maija Sandu trešdien atlaidusi parlamentu un izsludinājusi pirmstermiņa vēlēšanas.

Novembrī notikušajās vēlēšanās Sandu negaidīti uzvarēja, pārspējot toreizējo prokrieviski noskaņoto prezidentu Igoru Dodonu, taču jaunās prezidentes iespējas lielā mērā bija paralizētas, jo parlamentā Dodona atbalstītājiem joprojām bija vairākums.

Sandu preses konferencē trešdienas vakarā žurnālistiem pavēstīja, ka parlaments ir atlaists un ka vēlēšanas notiks 11.jūlijā.

"Mums, cik ātri vien iespējams, jātiek vaļā no šī korumpētā parlamenta, kura deputāti aizstāv slepenas shēmas un aplaupa pilsoņus," uzsvēra prezidente. "Mums jāievēl jauns parlaments, jāizveido kompetenta valdība, valstī jāatjauno normalitāte."

Sandu varēja parlamentu atlaist, jo iepriekš trešdien Konstitucionālā tiesa atcēla ārkārtējo stāvokli, kuru aprīlī bija izsludinājis parlaments, pamatojot to ar Covid-19 pandēmiju.

Iepriekš Konstitucionālā tiesa atbalstīja parlamenta atlaišanu, taču spriedumu nebija iespējams izpildīt, kamēr bija spēkā ārkārtējais stāvoklis.

Prezidente norādīja, ka pašreizējai valdībai jāpiešķir vēlēšanu sarīkošanai nepieciešamie līdzekļi.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu