Staķis: Bijusī valde ar "Rīgas mežu" naudu un mantu rīkojās kā ar savējo (29)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas meži" auditā apstiprinājusies visa trauksmes cēlēju sniegtā informācija, kā arī atklāti jauni fakti par nesaimnieciskām darbībām uzņēmumā. Šo informāciju Rīgas dome nodos tiesībsargājošajām iestādēm, šodien preses konferencē pavēstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.  

Staķis norādīja, ka uzņēmumā konstatēta "sistemātiska, nesaimnieciska un nesaskaņota rīkošanās ar rīdzinieku naudu kā ar savējo."

Spilgtākais piemērs bijis projekts "Zaļā klase", kurā bez saskaņošanas ar kapitāldaļu turētāju veikti ieguldījumi vairāk nekā miljona eiro apmērā, kaut šis projekts realitātē vairāk atgādina mednieku namiņu.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas vadītājs Edmunds Cepurītis norādīja, ka šā projekta patiesās izmaksas un tēriņus grūti uzskaitīt - darbi veikti bez atbilstošas uzskaites un iespējas no malas pārbaudīt, vai tie tiešām veikti "Zaļās klases" projektā. Piemēram, apmaksātas namdaru darba stundas, bet nav veikta padarīto darbu uzskaite, kas ļautu pārliecināties, ka nav izšķērdēti uzņēmuma līdzekļi. 

Papildus tam auditā konstatēts, ka tēriņi vāji atbilst sasniedzamajiem mērķiem, piemēram, iegādātas alkohola glāzes, ierīkota istaba dzīvnieku dīrāšanai. Skolēni "Zaļajā klasē" ir tikai 20% no apmeklētājiem.

Aizdomas, ka šī projekta patiesais mērķis nav izglītība, rada arī tas, ka tam izvēlētā vieta ir ļoti tālu un grūti sasniedzama no lielām pilsētām, turklāt komplekss atrodas tieši blakus briežu dārzam. 

Apstiprinājušās arī aizdomas par nesaimniecisku rīcību kokzāģētavā "Norupe", tirgojot kvalitatīvu koksni kā brāķētu

Savukārt runas par "Rīgas mežu" atsavināšanu golfa laukumu izveidei Cepurītis vērtēja kā vēlmi iztirgot pašvaldības mežus.  

Cepurītis norādīja, ka arī dažādas citas nepilnības uzņēmumā liecina par sistēmu, nevis atsevišķiem gadījumiem, kas ļauj īstenot savtīgas intereses. 

Viņaprāt, uzņēmumā redzami miljoniem izšķērdētu līdzekļu. Skatoties uz tādiem projektiem kā kokzāģētāva, skatu tornis par miljonu Mežaparkā un dažādiem uzņēmējdarbības veidiem, nav saskatāma pašvaldības interešu īstenošana, bet gan rīkošanās ar pašvaldības mantu kā ar savējo. 

"Tas noteikti ir tiesībsargājošo iestāžu uzdevums izvērtēt šos pārkāpumus," uzsvēra komitejas priekšsēdētājs.   

Pašvaldība vērsīsies tiesībsargājošajās iestādēs, lūdzot izvērtēt bijušo valdes locekļu atbildību. 

Staķis atgādināja, ka 2018.gadā pat domes Birokrātijas apkarošanas centrs cēlis trauksmi par to, ka "Rīgas mežu" vadībā nav izpratnes par korupcijas risku novēršanu, tomēr politiskās vadības līmenī rīcība nav sekojusi. 

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu