Uzņēmēji: Vairums terašu atvērušo uzņēmumu ir spējuši pielāgoties drošības prasībām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kafejnīcas vasaras terase.
Kafejnīcas vasaras terase. Foto: Paula Čurkste/LETA

Ēdinātāji un bāru nozares uzņēmumi, atverot terases, kopumā ir spējuši pielāgoties izvirzītajām epidemioloģiskās drošības prasībām, uzskata Latvijas Restorānu biedrībā (LRB) un Latvijas Bāru asociācijā.

LRB prezidents Jānis Jenzis aģentūrai LETA norādīja, ka pirmie novērojumi par terašu atvēršanu liecina, ka vairums uzņēmēju prasības ir centušies ievērot. "Tomēr jāņem vērā, ka pilnībā visas prasības bija zināmas mazāk nekā 24 stundas pirms terašu atvēršanas, kad valdība pieņēma lēmumu. Ja kaut kas nebija, domāju, ka atsevišķiem uzņēmumiem vienkārši vajadzēja dot nedaudz laika vēl pieslīpēties," skaidroja Jenzis.

Vienlaikus Jenzis atzina, ka arī viņš ir redzējis fotogrāfijas sociālajos tīklos, kur bija redzama drošības prasību neievērošana. "Es tomēr gribētu teikt, ka tā ir absolūti mazākā daļa. Negribētos, lai 1% dēļ, kas neievēro, strādāt vairs nedrīkstētu arī pārējie 99%, kas ievēro prasības," sacīja Jenzis un izteica cerību, ka tie uzņēmēji, kuriem pirmajās dienās pēc terašu atvēršanas bijušas problēmas ar drošības prasību ievērošanu, turpmāk kļūs atbildīgāki.

Viņš arī uzteica Rīgas Pašvaldības policijas darbu, kas pirmajās dienās pēc terašu atvēršanas esot strādājusi aktīvi, tomēr pārsvarā veikts preventīvs darbs, nevis uzreiz piemēroti sodi.

Arī Latvijas Bāru asociācijas valdes loceklis, "Cuba Cafe" līdzīpašnieks Arnis Bikšus aģentūrai LETA pauda, ka vairums uzņēmēju izturējušies atbildīgi. Tomēr arī viņš ievērojis, ka bijuši atsevišķi "ne tik labi piemēri".

"Kopumā varu teikt, ka bija prieks redzēt, ka Rīga ir dzīva," teica Bikšus. Viņš arī izteica pārliecību, ka terašu atvēršana dos labumu "iedzīvotāju mentālajai veselībai".

Gan Bikšus, gan Jenzis izteica cerību, ka valdībā tuvākajā laikā tomēr netiks pieņemti lēmumi, kas liktu terašu darbu atkal apturēt.

Kā novēroja aģentūra LETA, aizvadītās nedēļas nogalē kafejnīcu un bāru terases Rīgā bija iedzīvotāju piepildītas. Savukārt pirmdienas pēcpusdienā, kad gaisa temperatūra pārsniedza 20 grādu atzīmi, terases Rīgas centrā un Grīziņkalna apkaimē gan bija vēl pustukšas.

Pirmdien sabiedrisko ēstuvju un arī bāru terasēs bija vērojama cilvēku aktivitāte, sabiedrisko ēdināšanas iestāžu terases bija vidēji noslogotas - aizņemti bija aptuveni puse no pieejamajiem galdiņiem.

Jau vēstīts, ka no 7.maija restorānu terasēs var apkalpot klientus no plkst.6 līdz 21, paredz ceturtdien valdībā pieņemtie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai". Vienlaikus atbalstu neguva Veselības ministrijas priekšlikums liegt terasēs tirgot alkoholiskos dzērienus.

Policija pirmajā restorānu terašu darbības dienā, piektdien, 7.maijā, būtiskus pārkāpumus šajā jomā gan nav konstatējusi, sestdien žurnālistiem apliecināja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks un Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lūkass.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu