Izraēlas un Gazas joslas konfliktā nogalināti 28 cilvēki

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Izraēlas un Gazas joslas bruņotajā konfliktā dzīvību zaudējuši 28 cilvēki - 26 palestīnieši un divas izraēlietes, otrdien pavēstīja amatpersonas.

Izraēlas triecienos palestīniešu Vidusjūras piekrastes anklāvā nogalināto vidū ir deviņi bērni, bet 125 cilvēki ievainoti, pavēstīja Gazas joslas veselības aizsardzības dienesti.

No Gazas joslas raidīto raķešu triecienā Aškelonas pilsētā Izraēlā dzīvību zaudējušas divas sievietes, pavēstīja Izraēlas medicīnas dienests "Magen David Adom".

Vietējais medicīnas centrs "Barzilai" apliecināja, ka sniedz palīdzību 70 ievainotajiem.

Gazas joslā valdošās kustības "Hamas" bruņotais spārns Kasama brigādes draudēja, ka pārvērtīs šo Izraēlas pilsētu par elli.

Uz Aškelonu un netālo Ašdodu piecu minūšu laikā izšautas 137 raķetes, paziņoja Kasama brigādes.

Kopš pirmdienas palestīniešu kaujinieki Izraēlas virzienā izšāvuši vairāk nekā 300 raķešu, bet 90% no tām pārtvērusi Izraēlas pretraķešu aizsardzības sistēma "Dzelzs kupols", pavēstīja armijas preses sekretārs Jonatans Konrikuss.

Izraēlas bruņoto spēku reaktīvie iznīcinātāji, bezpilota lidaparāti un helikopteri Gazas joslā veikuši vairāk nekā 130 triecienus militāriem mērķiem, sacīja Konrikuss.

Izraēla nevar apstiprināt, vai tās uzbrukumos Gazas joslā ir upuri civiliedzīvotāju vidū, vai arī civilisti tur dzīvību zaudējuši, palestīniešu kaujiniekiem pašiem neveiksmīgi mēģinot izšaut raķetes, viņš piebilda.

Izraēlas aizsardzības ministrs Benijs Gancs pilnvarojis armiju pieprasīt 5000 rezervistu mobilizāciju, ja tas būs nepieciešams.

Premjers Benjamins Netanjahu paziņojis, ka uzbrukumi Gazas joslai tiks pastiprināti.

Kopš pagājušās piektdienas, kad Jeruzalemē izraisījās sadursmes starp Izraēlas policiju un palestīniešu pūļiem, spriedze Jeruzalemē pāraugusi tik plašos nemieros, kādi tur nav pieredzēti kopš 2017.gada.

Kopš piektdienas sadursmēs anektētajā Austrumjeruzalemē Aksas kompleksā ievainoti vairāk nekā 700 palestīniešu, vienlaikus izskanot starptautiskās sabiedrības un reģiona līderu nosodījumam un aicinājumiem un deeskalāciju.

Ēģipte un Katara, kas iepriekš darbojušās kā vidutāji Izraēlas un Gazas joslas konfliktos, cenšas mazināt spriedzi.

"Hamas" pirmdien pieprasīja Izraēlai, lai tā atvelk visus savus spēkus no Aksas mošejas kompleksa, kā arī Austrumjeruzalemes Šeihdžarras rajona, kur Izraēlas varasiestāžu plāni par palestīniešu izlikšanu no viņu mājokļiem izsaukuši protestus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu