Kā darbojas Izraēlas pretgaisa aizsardzības sistēma “Dzelzs kupols”? (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Dzelzs kupols" darbībā.
"Dzelzs kupols" darbībā. Foto: AFP / Scanpix

Joprojām nerimst konflikts starp Palestīnas radikālo islāmistu grupējumu “Hamas” un Izraēlas armiju. Konflikta iznīcinošo spēku spilgti parāda neskaitāmie attēli un video ar Izraēlas aizsardzības sistēmas “Dzelzs kupols” darbību.

ASV valdības daļēji finansētā “Dzelzs kupola” efektivitāte pagaidām sasniegusi 90%, proti, lielākā daļa “Hamas” raidīto raķešu ir notriektas savu mērķi nesasniegušas. Tomēr, šī sistēma kļūst neefektīva, ja tai jāatvaira simtiem vai tūkstošiem raķešu. 90% varētu būt par maz, rakstīts vietnē "Popular Mechanics".

Palestīniešu grupējums no Gazas uz Izraēlu raidījis jau vairākus tūkstošus raķešu, un Izraēla nav palikusi atbildi parādā, bombardējot Gazu. Izraēlas virzienā raidītas dažādas raķetes ar kalibru 107 līdz 122 milimetri. Parasti šīs raķetes ir aprīkotas ar iespaidīgām kaujas galviņām.

Lai sagatavotos konfliktam ar Izraēlu, “Hamas” un citi grupējumi savāca raķetes no slēptuvēm, kas izkaisītas visā Gazas teritorijā, un vēlāk raidīja tās Izraēlas virzienā. Šīs raķetes parasti ir neprecīzas, tomēr pirms to raidīšanas tās ir grūti pamanāmas, kā arī tiek raidītas lielos daudzumos, kļūstot par visai efektīvu ieroci.

2011. gadā radītais “Dzelzs kupols” sastāv no desmit bateriju tīkla. Viena baterija sastāv no radaru sistēmas, kaujas vadības sistēmas un trīs līdz četrām raķešu palaišanas vienībām. Katra “Dzelzs kupola” raķešu vienība ir aprīkota ar 20 “Tamir” raķetēm. Katra baterija var aizsargāt līdz pat 100 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Lūk, kā šī sistēma darbojas. Kad “Dzelzs kupols” ir uztvēris ienaidnieku izšauto raķešu zalvi, tas tās izseko (vienā reizē tas spēj izsekot līdz 1100 raķetēm). Tajā pašā laikā tiek aprēķināts iespējamais raķešu nokrišanas punkts. Ja šis punkts sakrīt ar civilo iedzīvotāju atrašanās vietu vai militāriem objektiem, “Dzelzs kupols” tās notriec. Ja izšauto raķešu nokrišanas punkts nav nozīmīgs, tad šīs raķetes netiek notriektas.

"Dzelzs kupola" baterija.
"Dzelzs kupola" baterija. Foto: Reuters/ScanPix

Katrā baterijā ir 60 līdz 80 raķetes, kas katra spēj savu mērķi notriekt ar 90% precizitāti. Tas izklausās labi, tomēr, ja ienaidnieks izšauj simtiem raķešu dienā, tad “Dzelzs kupolam” nākas izlemt, kuras raķetes notriekt un kuras atstāt neskartas.

Tā ir arī lielākā “Dzelzs kupola” problēma, proti, tas nespēj pasargāt 100% teritorijas. “Dzelzs kupols” ir kupols nevis necauršaujams vairogs.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu