Vai ir iespējams pārgulēties? Lūk, ko saka zinātnieki (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Ir skaidrs, ka miegam ir ļoti liela ietekme uz mūsu veselību un labsajūtu. Aizņemts un stresa pilns dzīvesveids bieži vien neļauj mums gulēt tik daudz, cik mēs vēlētos, ietekmējot ne vien mūsu garastāvokli, bet arī koncentrēšanās spējas, kā arī palielinot dažādu slimību risku.

Tomēr teiciens - kas par daudz, tas par skādi – liek uzdot jautājumu: vai ir iespējams pārgulēties? Lai uz to atbildētu, zinātnieki aptaujāja 26 miega un neirobioloģijas pētniekus, no kuriem 85% atbildēja, ka nē, pārgulēties nav iespējams, vēstīts vietnē "Science Alert".

Pastāv vairāki pētījumi, kuros aplūkotas attiecības starp miega ilgumu un dažādiem medicīniskiem stāvokļiem.

“Optimālais miega ilgums varētu būt 7 stundas. Katra stunda mazāk par šo daudzumu nozīmē negatīvas sekas veselībai,” teica miega eksperts Džo Kaldvels.

Šo negatīvo seku vidū ir dažādi tā saucamie dzīvesveida veselības sarežģījumi, piemēram, diabēts, sirds slimības un liekais svars. Pārāk ilga gulēšana kopā ar nepietiekamām fiziskām aktivitātēm arī ir saistīta ar pāragras nāves risku.

Tiesa, ir svarīgi atcerēties, ka visa šī informācija ir savākta, balstoties uz novērojumiem, proti, tā iegūta, novērojot cilvēkus, kuriem ir dažādi gulēšanas paradumi un atšķirīgs veselības stāvoklis. Pagaidām nav eksperimentāli iegūtas informācijas, kas saistītu pārgulēšanos ar palielinātu mirstību. Gluži otrādi – eksperimentu rezultāti rāda pretējo.

Miega eksperte Monika Hāka apgalvo, ka ilgāks miegs labvēlīgi ietekmē asins spiedienu un citas bioloģiskās sistēmas.

Par laimi, mums nav jāuztraucas, ka mēs varētu pārgulēties. Veselam cilvēkam, kurš pārāk ilgi gulējis, vienkārši paliks neērti atrasties gultā horizontālā stāvoklī. Organisms pats pieprasīs celšanos augšā.

Katram indivīdam nepieciešams atšķirīgs miega daudzums, lai tas spētu normāli funkcionēt. Pieaugušajiem tās parasti ir 7 līdz 8 stundas miega. Jebkurā gadījumā – ja tu jūti, ka tev miega ir par maz vai par daudz, tad tu vari mainīt savu naktsmiera ritmu.

Maz ticams, ka pārgulēšanās negatīvi ietekmēs tavu veselību. Tiesa, ja tu jūti vajadzību gulēt vairāk nekā parasti, tad ir vērts tomēr aprunāties ar savu ģimenes ārstu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu