Foto "Es nolādu šo dienu." Postošais vulkāna izvirdums Kongo (1)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JUSTIN KATUMWA / AFP

Sestdien Kongo Demokrātiskajā Republikā lava no Njiragongo vulkāna izvirduma apstājās pie Gomas pilsētas robežām. Lai arī šoreiz izdevās izvairīties no milzīga apjoma traģēdijas atkārtošanās, izvirdums laupījis vismaz 15 dzīvības, ziņo raidorganizācija BBC.

68 gadus vecā Ernestīne Kabuo paglābās no lavas, taču nespēja drošībā nogādāt savu slimo vīru. Atgriežoties mājās, viņa vīru atrada līdz nāvei apdegušu, Kabuo stāsta aģentūrai "Reuters".

"Es sev teicu - es nedrīkstu viena doties prom. Mēs esam precējušies gan priekos, gan bēdās," sacīja Kabuo. "Aizskrēju atpakaļ, lai vismaz pacenstos viņu izdabūt laukā, taču nespēju. Es aizbēgu, un viņš mājās sadega. Es nolādu šo dienu."

Ugunīgās straumes apstājās Buhenes rajonā, kurā dzīvoja Kabuo. Lava aprija vairākus simtus ēku.

Foto: JUSTIN KATUMWA / AFP

Kopumā apstiprinātas ziņas par vismaz 15 nāves gadījumiem. Deviņi no šiem cilvēkiem gājuši bojā satiksmes negadījumos, kad pilsētas iedzīvotāji evakuējās. Četri citi gāja bojā, bēgot no cietuma, bet pārējie divi sadega līdz nāvei.

Šoreiz lava apstājās pie pilsētas robežām, tāpēc izdevās izvairīties no tāda mēroga traģēdijas, kāda šo vietu piemeklēja 2002.gadā, kad vulkāna izvirdumā bojā gāja 250 cilvēki, bet 120 000 palika bez mājām.

Foto: Moses Sawasawa / AFP, REUTERS/Djaffar Al Katanty

Gomā pavisam dzīvo 670 000 iedzīvotāju. Daudzi joprojām meklē savus pazudušos tuviniekus. ANO organizācija UNICEF lēš, ka bezvēsts pazudušo vidū ir vairāk nekā 170 bērni, bet vēl apmēram 150 bērni tikuši nošķirti no savām ģimenēm.

Foto: Moses Sawasawa / AFP, REUTERS/Djaffar Al Katanty

Njiragongo ir viens no pasaules aktīvākajiem vulkāniem. Taču Pasaules Banka aizdomās par korupciju apturēja finansējumu Gomas vulkāna observatorijām, kā rezultātā izskanējušas bažas, ka vulkāns netiek pietiekami rūpīgi novērots.

Foto: Moses Sawasawa / AFP, REUTERS/Djaffar Al Katanty

Njiragongo vulkānā ir īpaši šķidra lava, kas izvirduma gadījumā strauji izplatās, tāpēc no briesmām ir grūti aizbēgt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu