Lietuva aizliedz aviosatiksmei izmantot Baltkrievijas gaisa telpu (7)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte
Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Lietuva vairs neapkalpos lidmašīnas, kuru maršruts šķērso Baltkrievijas gaisa telpu, informējusi Lietuvas Transporta un sakaru ministrija.

Liegums šķērsot Baltkrievijas gaisa telpu attiecas gan uz Lietuvā ielidojošajām lidmašīnām, gan tām, kas no valsts izlido, ziņo aģentūra “Reuters”.

"Lidojumi, kas notiks caur Baltkrievijas gaisa satiksmes kontroles zonu, Lietuvā netiks saskaņoti," pēc valdības sēdes žurnālistiem pastāstījusi premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Aizliegums stāsies spēkā no pusnakts pēc universālā koordinētā laika (UTC) jeb no plkst.3 pēc vietējā laika. Tas esot pieņemts lidmašīnu pasažieru drošības interesēs.

Kā norādījis Lietuvas satiksmes ministrs Marjus Skuodis, šis aizliegums skars aptuveni 180 lidmašīnu reisus, taču netiks attiecināts uz lidmašīnām, kuras tikai šķērso Lietuvas gaisa telpu, bet nolaižas, piemēram, Rīgā.

Savukārt gadījumā, ja pirms lidmašīnas pacelšanās saskaņojot maršrutu, izrādīsies, ka lidojums paredzēts caur Baltkrieviju, lidmašīnai nebūs atļauts pacelties.

"Mūsu skaitļi liecina , ka tas ietekmēs 26 maršrutus diennaktī (..), reisus, kas saistīti ar dienvidu virzienu - Turciju, Atēnām," viņš stāstījis. "Tas nenozīmē, ka lidojumi ir aizliegti, tas nozīmē, ka lidsabiedrībām jāizvēlas cits maršruts. Ja maršruts vedīs caur Baltkrievijas gaisa telpu, tāds lidojums Eiropas līmenī netiks koordinēts. Tie ir mūsu nacionālie lēmumi."

"Ja lidojumi saistīti ar citu valstu jurisdikciju, mēs sagaidām, ka arī pārējās valstis attiecīgi rīkosies. No mūsu starptautiskajiem partneriem dzirdam, ka tas ir ļoti iespējams," piebildis ministrs.

"Vakardienas incidents ļoti skaidri parādījis, ka diemžēl pat tad, kad mūsu pilsoņi lido cauri mūsu kaimiņvalsts gaisa telpai, viņi diemžēl neatrodas drošībā, un mēs nezinām, vai lidmašīna tāda vai citāda iemesla dēļ netiks piespiesta nolaisties," norādījis Skuodis.

Valsts aeronavigācijas uzņēmumam "Oro navigacija" uzdots izplatīt šo informāciju pilotiem.

Tikmēr Lietuvas Ārlietu ministrija ieteikusi valsts pilsoņiem nedoties uz Baltkrieviju. Savukārt tiem Lietuvas pilsoņiem, kas šobrīd atrodas Baltkrievijā, tiek rekomendēts pamest valsti.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu