"Hamas" noraida informāciju draudiem spridzināt "Ryanair" lidmašīnu (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/STRINGER

Palestīniešu islāmistu grupējums “Hamas” noliedzis Baltkrievijas publiskoto informāciju, ka grupējums būtu draudējis uzspridzināt Īrijas zemo cenu lidsabiedrības “Ryanair” lidmašīnu, kuru Baltkrievija svētdien piespieda nosēsties Minskā, lai aizturētu opozīcijas aktīvistu.

“Hamas” izplatītajā paziņojumā uzsvērts, ka “Hamas” tamlīdzīgas metodes neizmanto, vēsta aģentūra "Reuters".

Baltkrievijas Transporta un sakaru ministrija pirmdien pavēstīja, ka draudus uzspridzināt lidmašīnu esot izteicis grupējums “Hamas”, tādējādi pieņemts lēmums nosēdināt lidmašīnu.

Baltkrievijas varas iestādes pirmdien preses konferencē lasīja “vēstuli”, ko Minskas lidosta “saņēmusi” no “Hamas.

Svētdien aviosabiedrības "Ryanair" pasažieru lidmašīnai, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, Baltkrievijas gaisa telpā, netālu no Lietuvas robežas, nācās mainīt kursu un doties uz Minsku, kur Baltkrievijas kriminālpolicija aizturēja vienu no tās pasažieriem - opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju un galveno redaktoru Romānu Protaseviču, kuram Baltkrievijā draud nāvessods. Tika aizturēta arī Protaseviča draudzene Sofija Sapega, kas arī bija starp lidmašīnas pasažieriem.

Brīdī, kad lidmašīnai Baltkrievijas gaisa telpā tika norādīts mainīt kursu, tā jau atradās tuvāk Viļņai nekā Minskai. Lai panāktu, ka lidmašīna dodas uz Minskas lidostu, to pavadījis Baltkrievijas gaisa spēku iznīcinātājs un militārais helikopters.

"Telegram" kanālam "Nexta" bija ļoti svarīga loma pagājušajā gadā Baltkrievijā notikušo masu protesta akciju organizēšanā.

Eiropadome pirmdienas vakarā vienojās par ekonomisku un personisku sankciju noteikšanu pret Baltkrieviju, tostarp aizliedzot Baltkrievijas aviosabiedrībām lidojumus Eiropas Savienības (ES) gaisa telpā un liedzot tām piekļuvi ES lidostām. Eiropadome arī pieprasīja nekavējoties atbrīvot Protaseviču un Sapegu un garantēt viņu pārvietošanās brīvību.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu