Vadošajiem mēreno kandidātiem liedz startēt Irānas prezidenta vēlēšanās (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Irānas eksprezidents Mahmuds Ahmadinedžads.
Irānas eksprezidents Mahmuds Ahmadinedžads. Foto: AP Photo/Vahid Salemi

Irānas vēlēšanu uzraudzības struktūra noraidījusi divu spēcīgāko mēreno politiķu kandidatūras gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, otrdien vēsta ziņu aģentūra "Fars", atsaucoties uz oficiāliem avotiem.

Sargu padome noraidījusi bijušā parlamenta spīkera Ali Laridžani un patlabanējā viceprezidenta Ešaka Džahangiri kandidatūras.

Padome kopumā noraidījusi vairāk nekā 98% no 592 kandidātiem, arī eksprezidentu Mahmudu Ahmadinedžadu, režīma kritiķi Mostafu Tadžzadi un visas 40 kandidātes sievietes.

Vēlēšanas plānotas 18.jūnijā.

No septiņiem atlikušajiem kandidātiem par favorītu tiek uzskatīts konservatīvais tiesu varas vadītājs Ibrahims Raeisi - stingrā kursa piekritēju vadošais kandidāts, kam priekšroku dod arī varas elite.

Novērotāji Raeisi nekvalificē kā stingrā kursa cilvēku, tomēr patlabanējā prezidenta Hasana Ruhani mēreno kursu ārlietās un kodolpolitikā viņš uzvaras gadījumā, domājams, neturpinās.

Sargu padome atbilstoši Irānas konstitūcijai ir atbildīga par prezidenta amata kandidātu ideoloģisko piemērotību un lojalitāti.

Laridžani un Džahangiri solīja turpināt Ruhani mēreno politiku.

Mēreno kandidātu noraidīšana var izraisīt protestus vai vēlēšanu boikotu, savukārt zema vēlētāju aktivitāte var tikt interpretēta kā neuzticības balsojums sistēmai.

Pēc diviem amata termiņiem Ruhani vēlreiz uz prezidenta amatu kandidēt nevar.

Mediji ziņo, ka Ruhani esot rakstījis augstākajam līderim ajatollam Ali Hamenei, mudinot viņu šo lēmumu pārskatīt.

Novērotāji šādu notikumu attīstību neizslēdz.

Atbilstoši konstitūcijai Hamenei ir galavārds visos politiskajos jautājumos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu