QLED vai OLED – ko izvēlēties? (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Samsung QLED televizors
Samsung QLED televizors Foto: Samsung

Jaunas ierīces piemeklēšanai interneta laikmetā būtu jābūt pavisam vienkāršai – atlasi dažus pievilcīgus variantus, salīdzini parametrus un izvēlies. Taču realitātē viss ir mazliet citādi. Tīmeklis mudž no informācijas pārbagātības, atšķirīgiem viedokļiem par vienu produktu, turklāt gar acīm ņirb desmitiem abreviatūru un tehnoloģiju nosaukumu, kas vienkāršam patērētājam neizsaka absolūti neko. Un, ja vēl dažus gadus nav sekots līdzi inovācijām, tad rokas nolaižas pavisam.

Tipisks piemērs ir televizoru segments, kur specifiskus terminus nācās mācīties līdz ar pirmajiem Latvijā ievestajiem ārvalstu tālrāžiem dzelzs priekškara krišanas priekšvakarā. Tikko cilvēki bija sākuši saprast atšķirību starp plazmu, LCD un LED, tā reklāmas materiālos papildu apjukumam tika piemesti jauni nosaukumi. Tagad mums ir darīšana arī ar QLED, OLED, Micro LED, Nano Cell un šogad jau arī Neo QLED.

Daudzveidības pamatā ir ražotāju sāncensība, katram izvēloties attīstīt citādu tehnoloģiju. Pasaulē lielākais TV ražotājs Samsung un TCL nosliecies par labu QLED, kamēr LG, Sony un daži citi «dzen uz priekšu» OLED tehnoloģiju. Vai tiešām atšķirība ir tikai nosaukumā?

Samsung QLED televizors
Samsung QLED televizors Foto: Samsung

Ne gluži. Lai gan abreviatūrā mainīts ir tikai viens burts, abos gadījumos tiek izmantotas atšķirīgas tehnoloģijas. QLED atšifrējums ir «kvantu punktu LED» tehnoloģija, kamēr OLED – organisko gaismu izstarojošo diožu.

Diodes ar palīglīdzekļiem

QLED gadījumā LED panelim ir pievienota kvantu punktu plēve, kas gādā par attēla kvalitātes uzlabošanu. Kvantu punkti ir mikroskopiskas molekulas, kas, saņemot gaismu no LED paneļa, pašas izstaro citādas krāsas gaismu. Viss šis gaismu «kokteilis» traucas cauri citiem paneļa slāņiem, kuru vidū ir arī šķidro kristālu kārta, un kopīgiem spēkiem top ļoti dzidrs attēls sulīgās krāsās, kādas noteikti ir pamanījis un novērtējis ikviens Samsung QLED televizoru īpašnieks vai nejaušs garāmgājējs veikala TV stendā.

Samsung QLED televizors
Samsung QLED televizors Foto: Samsung

Samsung izmantoto tehnoloģiju apraksta šādi: «Kvantu punkti (Quantum dots) ir īpaši smalki pusvadītāju materiāli nanometriskā izmērā. Šie punkti rada atšķirīgas krāsas gaismas, atkarībā no daļiņu lieluma – jo lielāks izmērs, jo sarkanāka krāsa, un, jo mazāks izmērs, jo zilāka krāsa. Tie spēj izstarot precīzas krāsas gaismu, jo daļiņu izmēri pielāgojas kvantu līmeņa ātrumam, kā rezultātā tiek iegūta precīza un efektīva gaismas izstarošana. Lielāka gaismas spilgtuma efektivitāte spēj ļoti ietekmēt kopējo attēla kvalitāti.»

Realitātē tas nozīmē, ka ar spilgtuma maiņu tiek dabiski pielāgota kontrasta attiecība. Kad video un attēlos var tikt atainoti plaša spektra spilgti un tumši laukumi, tas ir pazīstams kā augsts dinamikas diapazons. Šis diapazons, kas ir būtiska attēla kvalitātes sastāvdaļa, tiek papildus uzlabots, nodrošinot vēl skaidrākus un detaļām bagātīgākus attēlus.

Samsung QLED televizors
Samsung QLED televizors Foto: Samsung

Ekrāns bez iedeguma

Konkurējošās tehnoloģijas – OLED – gadījumā organiskie pikseļi paši izstaro gaismu un paveic visu attēla veidošanas darbu. Tajā netiek izmantots LED aizmugurgaismojums, jo gaismu ģenerē miljoniem sīciņu diožu. Šā iemesla dēļ OLED paneļi nav tik koši kā QLED, ar kuriem aprīkoti televizori vakaros var viegli aizstāt istabas lampas un brīvi izgaismot visu telpu. Vienlaikus QLED ir labāk pasargāti no nevēlamiem «iedegumiem». OLED televizoru saimnieki pēc vairāku gadu intensīvas televizora izmantošanas mēdz pamanīt spocīgu pleķi vietā, kur diodes bieži ģenerē spilgtu krāsu. Piemēram, kanālu numuru demonstrēšanas zonās ekrāna stūros. QLED tehnoloģija neparedz tik spēcīgu reģionālu starojumu, tādēļ šādas problēmas iet secen.

Samsung attīsta QLED tehnoloģiju jau kopš 2017. gada un iemanījušies izstrādāt visdažādāko izmēru paneļus. Sākot ar 32 collu un beidzot ar milzīgu 98 collu, kas ir nepilnus divarpus metrus pa diagonāli liels. Vidusmēra dzīvoklī tāds aizņem gandrīz pusi sienas. Šogad dienvidkorejieši ir spēruši jaunu soli attīstībā, pievienojot produktu klāstam jaunākos izgudrojumus Neo QLED un MicroLED.

Samsung QLED televizors
Samsung QLED televizors Foto: Samsung

Nākamā paaudze jau klāt

Samsung Neo QLED pamatā ir Neo Quantum procesors un jaunās Quantum Mini LED gaismas diodes. Tās ir 40 reižu mazākas par parastajām LED diodēm, tādēļ gan pats attēls ir detalizētāks, gan krāsu atainojums precīzāks. Ar dziļu melnu krāsu, spilgtu gaismu un uzlabotu tehnoloģiju Neo QLED nodrošina īpaši reālu attēlu. Pie tam šī tehnoloģija atbilst datorspēļu cienītāju prasībām, jo nodrošina 120 hercu atsvaidzes ātrumu un 4K izšķirtspēju vienlaikus. Arī aiztures laiks ir ievērības cienīgs – tikai 5,8 milisekundes. Lai gan šajos parametros Neo QLED televizori nespēj sacensties ar specializētiem spēļu monitoriem, iespēja traukties pa sacīkšu trasēm vai doties pārgalvīgās misijās 75 vai 85 collu ekrānā ātri liks aizmirst par tehniskajiem skaitļiem.

Samsung QLED televizors
Samsung QLED televizors Foto: Samsung

MicroLED ir uzlabota gaismu izstarojošo diožu tehnoloģija, kurā tiek izmantoti miljoniem sīku gaismas avotu. Līdzīgi kā OLED, MicroLED spēj ģenerēt gandrīz ideālu melno krāsu, taču tā arsenālā ir arī bagātīga krāsu palete un pārāks spilgtums. Taču MicroLED tehnoloģijā ir veiksmīgi atrisināts «iedeguma» jautājums, tādēļ lietotājam no spilgtām krāsām nav jābaidās. Šie paneļi arī izceļas ar ļoti plašu skata leņķi, saglabājot dabisku krāsu atveidojumu un iespaidīgu izmēru. Jau tagad pieejami 99 un 110 collu televizori, kas mājā spēj radīt īstu kinoteātra atmosfēru.

Materiāls tapis sadarbībā ar Samsung.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu