Cilvēka mūža absolūtais limits – 150 gadi (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sirmgalvis
Sirmgalvis Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka cilvēks varētu dzīvot arī 120 līdz 150 gadu ilgi, tomēr ne vairāk.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, zinātnieki izmantoja matemātiskos modeļus un secināja, ka pēc 120 līdz 150 gadu ilgas dzīves cilvēka ķermenis pilnībā zaudēs spēju pretoties slimībām un ievainojumiem. Rezultātā nāve būs neizbēgama. Tiesa, ja zinātniekiem izdosies izstrādāt terapijas, kas palielinās organisma izturību, tad cilvēks varētu dzīvot arī ilgāk.

Šāda veida pētījumi balstās uz vēsturiskajiem un aktuālajiem datiem par cilvēku populāciju.

“Tie ir minējumi, tomēr balstīti uz uzticamiem skaitļiem,” izdevumam “Live Science” teica pētniece Judīte Kampisi.

Pētnieki izanalizēja plašus datu krājumus no ASV, Lielbritānijas un Krievijas datubāzēm, kurās iekļauta medicīniska informācija par vairāk nekā 500 tūkstošiem anonīmu cilvēku. Informācija tika iegūta no šo cilvēku asins analīzēm, kuras viņi dažu mēnešu laikā nodeva vairākas reizes.

Pētnieki īpašu uzmanību pievērsa diviem rādītājiem asins analīzēs no trīs vecuma grupām: attiecībai starp divu veidu baltajiem asinsķermenīšiem, kas palīdz cīnīties pret slimībām, un sarkano asinsķermenīšu izmēra dažādībai. Līdzīgi kā, cilvēkam novecojot, nosirmo mati, tā arī abi šie rādītāji pieaug.

Pēc asins analīžu iegūšanas zinātnieki izmantoja datormodeli, lai noskaidrotu katras personas tā saucamo dinamisko organisma stāvokļa indikatoru jeb DOSI. Tas ir tāds kā cilvēka bioloģiskais vecums, kas kopā ar laiku starp asins analīzēm ļauj zinātniekiem aprēķināt, cik ātri cilvēks varētu atkopties no kādas slimības vai ievainojuma.

“Pētījuma autori spēj izmantot šo DOSI, lai izmērītu atkopšanās laiku,” komentēja pētnieks Marks J. Kāns, kurš nepiedalījās jaunajā pētījumā.

Pētnieki arī aplūkoja datus par personu fiziskajām aktivitātēm, izmērot dienā veikto soļu skaitu, lai apstiprinātu rezultātus. Atklājās kaut kas līdzīgs, proti, jaunāki cilvēki dienā mēdza noiet lielāku soļu skaitu, kamēr vecāki cilvēki mazāku.

Šis nav pirmais pētījums, kas izmanto datormodeļus, lai pētītu cilvēka mūža ilgumu. 2016. gadā zinātniskajā žurnālā “Nature” publicētā pētījumā zinātnieki secināja, ka maz ticams, ka cilvēka mūžs varētu pārsniegt 125 gadus. Savukārt citi zinātnieki uzskatīja, ka cilvēka mūžam nav limita.

Tiesa, pat ja zinātnieki saka, ka cilvēks varētu dzīvot līdz 150 gadu vecumam, tas ir tikai skaitlis, kas neko neizsaka par dzīves kvalitāti vecumdienās, kas varētu būt visai zema. Tāpēc labāk priecāsimies, ka reiz, cerams, pieklājīgā vecumā, dosimies pelnītā atpūtā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu