ES vēstnieki vienojas slēgt ES gaisa telpu Baltkrievijas aviokompānijām (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko
Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) vēstnieki piektdien vienojušies slēgt ES gaisa telpu Baltkrievijas aviokompānijām, ziņo diplomāti.

Aizliegums stāsies spēkā sestdien.

Baltkrievijas aviokompānijām aizliegts nolaisties un pacelties gaisā ES teritorijā un pārlidot ES teritoriju, ziņu aģentūrai AFP atklāja diplomāti.

ES dalībvalstu līderi deva zaļo gaismu šādam aizliegumam samitā pagājušajā mēnesī un aicināja ES aviokompānijas izvairīties no Baltkrievijas.

Šī ir pirmā daļa no sankcijām, ko ES plāno piemērot Baltkrievijas režīmam par aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā.

Jau vēstīts, ka Baltkrievijas varasiestādes 23.maijā piespieda aviosabiedrības "Ryanair" lidmašīnai, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, mainīt kursu un nolaisties Minskā, lai aizturētu baltkrievu opozicionāru un žurnālistu Romānu Protaseviču. Tika aizturēta arī Protaseviča draudzene Sofija Sapega, kas ceļoja kopā ar viņu.

ES līderi arī nolēma paplašināt "melno sarakstu" ar Baltkrievijas amatpersonām, kam iesaldēti līdzekļi un aizliegts iebraukt ES, un piemērot sankcijas Baltkrievijas ekonomikai.

Eiropas diplomāti, domājams, jau nākamajā nedēļā pabeigs sarakstu ar amatpersonām un juridiskajām personām, kam tiks piemērotas individuālas sankcijas. Tostarp varētu būt desmit personas, kas saistītas ar "Ryanair" lidmašīnas nosēdināšanu, un vairāki desmiti personu, kas saistītas ar opozīcijas protestu apspiešanu.

Tikmēr amatpersonas Briselē izstrādā priekšlikumus plašākām ekonomiskajām sankcijām, kas varētu stāties spēkā vēlāk šomēnes un attiekties uz obligāciju tirdzniecību un potaša eksportu.

ES jau ir iesaldējusi līdzekļus un aizliegusi iebraukt ES 88 Baltkrievijas amatpersonām, tostarp Lukašenko par pēcvēlēšanu protestu apspiešanu.

Starptautiskā gaisa transporta asociācija šodien kritizēja ES aizliegumu izmantot Baltkrievijas gaisa telpu.

"Aviācijas drošību nekad nedrīkst politizēt," paziņoja asociācijas vadītājs Vilijs Velšs.

"Divi pārkāpumi nepadara to pareizu. Politikai nekad nevajadzētu traucēt lidaparātu drošai darbībai un politiķiem nekad nevajadzētu izmantot aviācijas drošību, lai piesegtu politisku un diplomātisku mērķu izpildi," sacīja Velšs.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu