Lūdz Konkurences padomi izvērtēt "Olmafarm" un "Repharm" darbības (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Olmafarm" valdes loceklis Pēteris Rubenis.
"Olmafarm" valdes loceklis Pēteris Rubenis. Foto: publicitātes

Turpinoties strīdam ap AS "Olainfarm", Konkurences padomē vērsušies vairāki vairāki cilvēki, ar lūgumu vērtēt "Olmafarm" un "Repharm" amatpersonu darbību. 

Padomē vērsusies "Investoru un mazākuma akcionāru biedrība", kuras valdē strādā "Olainfarm" revīzijas komitejas priekšsēdētājs, bijušais farmācijas uzņēmuma "Silvanols" līdzīpašnieks un valdes loceklis, apdrošināšanas brokeris, kodolfiziķis Agris Auce, mūziķis un biedrības valdes priekšsēdētājs, kā arī AS "Olainfarm" mazākuma akcionārs Mārcis Judzis un filmu producente Guna Stahovska.

Biedrība informē, ka ir vērsusies Konkurences padomē ar lūgumu izvērtēt, vai "Olmafarm" un "Repharm", un it īpaši tās padomes priekšsēdētāja Andreja Leiboviča un citu "Repharm" amatpersonu, darbībā nav konstatējami rupji un apzināti konkurences likuma pārkāpumi - aizliegta karteļa veidošana medikamentu un citu aptieku produktu tirdzniecības nozarē. Tas, kā apgalvo biedrība, var novest pie ievērojama zāļu un medicīnas produktu cenu kāpuma visā Latvijā.

Biedrība norāda, ka "Olmafarm" piedāvātajā "Olainfarm" padomes sastāvā, par ko paredzēts lemt 17.jūnija akcionāru sapulcē,

ir vismaz trīs "Repharm" amatpersonas vai saistītās personas - Leibovičs, Vadims Teilica un Pēteris Rubenis.

Ņemot vērā, ka "Repharm" ir dominējošais tirgus spēlētājs medikamentu vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā Latvijā, bet "Olainfarm" pieder aptieku ķēde "Latvijas aptieka" (kopumā 68 aptiekas) un arī medikamentu vairumtirdzniecības bizness, biedrībai radušās aizdomas, ka šāds padomes sastāvs varētu tikt klasificēts kā neatbilstošs konkurences likuma prasībām vai arī kā karteļa veidošana.

Lai nenotiktu akcionāru maldināšana un iespējama "Olainfarm" iesaistīšana nelikumīga karteļa veidošanā, biedrība vēlas no Konkurences padomes noskaidrot, vai tā ir devusi atļauju šādam padomes sastāvam, un lūdz padomi izteikt savu viedokli par to, vai nepastāv slēpta karteļa veidošanas risks vai pazīmes.

Iesniegumā biedrība norāda uz "Olmafarm" valdes locekļa Rubeņa ciešo saistību ar "Repharm" patieso labuma guvēju un amatpersonu Aleksandru Livšicu, jo Rubenis ir bijis "Rīgas farmaceitiskās fabrikas" formālā īpašnieka SIA "Capital Holding" likvidators. Biedrība norāda, ka 2015.gadā Livšica sieva Helēna Livšica izmantoja sev piederošo uzņēmumu "Capital Holding", lai "Rīgas farmaceitiskās fabrikas" akcijas izslēgtu no biržas, un tagad šis uzņēmums ir "Repharm" grupas sastāvā.

Biedrība apgalvo, ka iesniegumam Konkurences padomei pievienotas arī pilnvaru kopijas, kurās redzams, ka viena no "Olainfarm" līdzīpašniecēm Nika Saveļjeva pilnvaro "Repharm" patieso labuma guvēju Leiboviču, "Repharm" grupas advokātus un citas saistītās personas brīvi rīkoties ar viņai piederošām "Olainfarm" akcijām un "Olmafarm" kapitāldaļām, norādot summu 18,6 miljoni eiro, par kuru šos aktīvus var atsavināt. Biedrības ieskatā tas norāda, ka, visticamāk, pilnvarotās personas jau ir veikušas slēptu pirkuma darījumu un tagad rīkojas, lai iegūtu kontroli pār "Olainfarm".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu