Rīgas zoodārza lauvene iznes saulītē savus mazos lauvēnus

Lūdzu netraucēt!
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs/Oksana Radionova

Rīgas Zooloģiskā dārza lauvu mītnē maija nogalē noticis ģimenes pieaugums - pasaulē nākuši divi lauvēni. Pēc piedzimšanas lauvenes savus mazuļus aptuveni divus mēnešus slēpj migā, bet vērīgākie apmeklētāji pamanījuši, ka jau pāris nedēļas pēc piedzimšanas Cvanga savus "kaķēnus" lepni iznesusi pagozēties saulītē atrādīt tos tēvam Kali. 

Zoodārzā skaidro, ka šobrīd abi dižkaķēni aug un attīstās atbilstoši vecumam - tie nepacietīgi rāpo pa migu un vēro apkārtējo pasauli ar pavisam nesen atvērušamies ačtelēm. Taču pirmie divi mēneši lauvēnu dzīvē ir izšķirošie un visbīstamākie mēneši.

Lauvenes parasti mazuļus slēpj migā vismaz līdz divu mēnešu vecumam, taču Cvanga jau pasteigusies un savus pēcnācējus pasākusi lepni iznest āra mītnes smiltiņās, tā sagādājot ne mazums uztraukumu zoodārza darbiniekiem, jo,

uztraucoties par cilvēku tuvumu, lauvene var kļūt agresīva un nejauši var savainot mazuli.

Zoodārzos pieņemts atviegloti uzelpot par mazuļu likteni tikai pēc tam, kad 2 mēnešu vecumā tiem veikta vakcinācija un detalizēta veselības pārbaude, pēc kuras mazuļi atkal veiksmīgi atgriezušies mātes aprūpē.

Tāpēc pagaidām, tuvojoties lauvu mītnei un pamanot kādu no mazuļiem, apmeklētāji tiek lūgti būt īpaši piesardzīgiem un netrokšņot, lai nesatrauktu jauno māti un tādējādi neapdraudētu lauvēnu veselību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu