"Windows 10" ēras beigas? Atklātas detaļas par "Windows 11" (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Operētājsistēmai “Windows 10” bija jākļūst par “Microsoft” pēdējo sistēmu. Sākotnējā iecere joprojām tiek pildīta – sistēma divas reizes gadā saņem lielākas atjauninājumu “pakas”, kurās ir iestrādāti dažādi uzlabojumi un pievienotas jaunas funkcijas, vēsta CNN.

Kopš 2015. gada “Windows 10” ir bijusi operētājsistēma, kas ir sastopama lielā daļā datoru (izņemot, protams, “Apple” ražotos datorus, kam ir sava operētājsistēma). Tagad, sešus gadus vēlāk, kļuvis skaidrs, ka ar “Windows 10” tomēr nekas nebeigsies, jo tehnoloģiju uzņēmums strādā pie nākamās paaudzes operētājsistēmas, kuras nosaukums ar lielu oriģinalitāti neizcelsies, - “Windows 11”.

Tas, ko var redzēt no tīmekļa plašumos nopludinātās “iekšējās versijas”, arī pati operētājsistēma nebūs oriģinalitātes kalngals, un tā nebūs uzskatāma par kaut ko īpaši revolucionāru. Pagaidām pastāv tikai pieņēmumi, kādēļ “Microsoft” strādā pie “Windows 10” pēcteča, taču skaidrs ir viens - “Windows 10” valdīšanas laiks lēnām tuvojas beigām.

“Windows 11” “iekšējās lietošanas versija” ir pieejama arī dažādās visai apšaubāmās vietnēs, tādēļ nav rekomendēts to lejuplādēt. Tomēr, kā vēsta CNN tehnoloģiju apskatnieki, šī versija tik tiešām ir nopludināta no tehnoloģiju uzņēmuma.

Ņemot vērā nopludināto versiju, “Windows 11” ir bagāta dažādām nelielām vizuālām izmaiņām. Uzdevumu joslas ikonas atrodas centrā, padarot “Windows” līdzīgu savam “Apple” konkurentam “MacOS”. Tomēr, ja cilvēks dod priekšroku klasiskām vērtībām, uzdevumu joslu ir iespējams novirzīt uz kreiso malu.

Tāpat pierasts, ka “Windows 10”ss starta izvēlnē ir lodziņš ar piespraustajām lietotnēm – tas nopludinātajā “Windows 11” versijā vairs nav pieejams. Tāpat ir redzams jauns “Windows” logo – četri vienāda izmēra kvadrāti, ne vairs trapecveida “logi”, kas “Windows” tiek izmantoti kopš 2012. gada, kad dienasgaismu ieraudzīja “Windows 8”.

Turklāt visas “Windows” ikonas ir pārveidotas un kļuvušas mazliet krāsainākas – tās arī izskatās trīsdimensionālas. Ja iepriekš, jau kopš senākajām versijām, esam pieraduši, ka lietotņu “logu” dizains ir bijis ar izteikti perfektām malām 90 grādu leņķī, tad jaunajā “Windows” versijā redzams, ka “logi” ir ieguvuši noapaļotas malas.

Ja nospiež pogu “maksimizēt”, tad lietotājam tiek piedāvāts veids, kā viņš vēlas lietotni turēt atvērtu ekrānā – fiksēt lietotnes atrašanās vietu uz ekrāna, vai arī veidot lietotņu režģi ar trim vai četrām vienlaicīgi atvērtām lietotnēm.

Protams, katrai jaunai sistēmai komplektā līdzi nāk arī dažādi jauni fona attēli, tādējādi atsakoties no “Windows 10” standarta fona attēla – stilizēta attēla, kurā redzami gaismas stari, kas savu ceļu lauž caur “Windows” logotipu. Šoreiz, veidojot fona attēlus, sistēmas veidotāji pievērsušies augu pasaulei.

Datoru lietotāji, kas iepriekš strādājuši ar “Windows 7”, atceras, ka ieslēdzot datoru, atskanēja neliels skaņas efekts. Paredzams, ka ieslēgšanās skaņa atgriezīsies arī “Windows 11” sistēmā (pirmo reizi pēc vairāk nekā 10 gadu pārtraukuma).

Vēl “Microsoft” sola uzlabot lietotņu veikalu “Microsoft Store”, bet pagaidām nopludinātajā “vienpadsmitnieka” versijā tas nav manāms. “The Verge” apskatnieks Toms Vorens jauno sistēmu uzstādīja uz virtuālā datora (jo uz īstā datora tomēr ir diezgan riskanti instalēt šādas sistēmas), un viņam ir daži secinājumi par jauno sistēmu.

“Vizuālais atjauninājums ir pat ļoti vēlams. “Microsoft” jau labu laiku runā par “Windows 10” atsvaidzināšanu, un tas arī būtu loģiski sistēmai, kas ir aktuāla jau sešus gadus. “Windows XP” bija galvenā sistēma piecus gadus, pirms to nomainīja “Windows Vista”. Tamdēļ “Windows 10” ir uzskatāms par rekordistu,” sacīja Vorens.

Tomēr galvenais secinājums saistībā ar “Windows 11” nopludināto versiju ir fakts, ka parasti jauna sistēma piedāvā kādu jaunu funkciju vai vismaz iestrādes kam jaunam.

“Ja tas tik tiešām ir tas, ko “Microsoft” grasās piedāvāt patērētājiem, tad pēc sajūtām tas varētu būt “Windows 10.1”, nevis pilnvērtīgs “Windows 11”,” sacīja Vorens.

Tad kādēļ “Microsoft” strādā pie jaunas operētājsistēmas, ņemot vērā, ka “Windows 10” ir iekarojusi stabilu vietu tirgū un nekas neliecina, ka tās pozīcijas varētu būt apdraudētas. Atbilde ir – mārketings.

“Windows 10” tika radīta ērā, kurā viedtālruņi kļuva par dominējošo sastāvdaļu informācijas tehnoloģiju jomas pasaulē, bet datori tika izmantoti tikai produktivitātei. Datoru pārdošanas rezultāti kritās, jo cilvēki arvien retāk iegādājās jaunus datorus, tāpēc arī “Microsoft” nolēma atkāpties no stratēģijas, ik pēc pāris gadiem piedāvājot jaunu operētājsistēmu. Līdz ar to “Windows 10” kļuva “garlaicīgāka”, taču uzticamāka operētājsistēma.

Tad nāca Covid krīze. Cilvēki daļu savas dzīves pavada datoros, un datori atkal ir ļoti pieprasīti. “Microsoft”, iespējams, jutās mazliet atpalikuši no norisēm nozarē, jo konkurenti nesnauda – piemēram, “Apple” laida klajā ļoti ātro procesoru M1 saviem datoriem.

“Jā, “Windows 11” varētu būt uzskatāms par to pašu “desmitnieku” ar atsvaidzinātu dizainu, taču tas, iespējams, ir kā atgādinājums, ka “Microsoft” un tā partneri datoru ražošanas nozarē var pamēģināt radīt ko jaunu,” norāda Vorens.

Protams, ka mums vēl ir jāpagaida, kad “Microsoft” oficiāli izziņos jauno operētājsistēmu. Iespējams, ka nopludinātā versija ir ļoti virspusēja un tajā nav redzams viss, kas “patiesībā atrodas zem motora pārsega”. Sagaidāms, ka “Windows 11” oficiāli tiks izziņots jau pavisam drīz – 24. jūnijā. Tad arī kļūs skaidrs, ar ko “Microsoft” mūs pārsteigs šoreiz.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu