Egoiste testē: nakts uz peldošās un neapdzīvotās salas Mordangas ezerā (9)

Foto: Publicitātes foto
Gerda Pulkstene
, "Egoiste" redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X

“Ko tu ņemtu līdzi uz neapdzīvotas salas?” - cik gan bieži šāds jautājums izskan dažādu personību intervijās, pusaudžu naivajās anketās vai arī psihologa krēslā sēžot. Tad tas viss šķiet abstrakti un ērts ir brīdis, kad var ko nedaudz samānīties. Bet tagad tas neies cauri, jo stāvu pie tukšas somas, kura man jāsapako, lai ar to plecos dotos patiešām iekarot neapdzīvotu salu! Tas nav sapnis - tā ir realitāte un, jā, tepat mūsu skaistajā Latvijā!

Nedrošs sākums...

Ir agrs piektdienas vakars, kad pēc navigācijas dodamies uz peldošo salu Mordangas ezerā. Aiz auto loga slīd pazīstamie Kurzemes skati, līdz nogriežamies uz ezera pusi. Nekad te nebiju bijusi, un tas vien jau bija labs iemesls, lai dotos ekskursijā. Atzīšos, kad man piedāvāja būt pirmajai, kas šeit pavadīs nakti un izbaudīs visu īsto “viesu būšanu”, mani nedaudz māca tramīgas domas.

Laikam pandēmijas slinkums un šķebinoši stiprais ieradums "nekur apkārt nevazāties" darīja savu un nemaz tik vienkārši man neļāva izkāpt ārpus ierastās komforta zonas.

Sala? Peldoša? Jāizmēģina? Pa nakti? Tā vien uzzīmējās galvā ainava, kā sēžu puķainajā vasaras kleitā ar glābšanas riņķi ap vidukli gultā sēdus - a ja nu? Vairākkārt aplūkoju skaisto namiņa foto no putna lidojuma, kur ar aci mērīju, vai varēšu aizpeldēt līdz krastam vai ne. 

Peldošā sala Mordangas ezera vidū
Peldošā sala Mordangas ezera vidū Foto: Publicitātes foto: Jānis Vīksna/Emīls Ozoliņš
Peldošā sala no putna lidojuma
Peldošā sala no putna lidojuma Foto: Publicitātes foto: Jānis Vīksna/Emīls Ozoliņš

Tomēr, pazīstot Gundegu un viņas komandas darbu, ko novērtēju jau vairākus gadus pēc kārtas, sapratu, ka jā - ir beidzot laiks un, galvenais, iespēja izlīst no pandēmijas kūniņas un izplest brīvības un baudas spārnus. Tad nu mantas tika sapakotas diezgan raiti un tauriņi vēderā jau sāka griezt gaidu danci!

Apbrīna jau no attāluma un baskāju laiskumam ļaujoties

Ierodoties norādītajā vietā, mums bija vēl nedaudz laika, ko izmantojām siltai un patīkamai ezera peldei. Jā, ezers ir dziļš (dziļākā vieta 8 metri), bet tas nav viltīgs un, ja apzinies sevi un situāciju, peldēt te nav bīstami. Peldoties no krasta jau vari redzēt peldošo salu, kas šovakar taps par tavējo. Pienāk norunātais laiks, un mums pretī ar laivu atbrauc peldošās salas gariņš, kurš labprāt ceļā izstāsta tev visu, ko tava ziņkārība pasūta, un, kā zināms, - kad kas top skaidrs, tad arī bailes pazūd.

Peldošās salas stikla namiņš
Peldošās salas stikla namiņš Foto: Publicitātes foto: Jānis Vīksna/Emīls Ozoliņš

Tuvojoties salai, tev ir laiks aplūkot šo unikālo brīnumu, kurš tapis uz 70 pontoniem. Šis skaitlis mani apmierina - ja kāds iet pušu, paliek gana, lai mani noturētu drošībā, - pie sevis nodomāju. Tobrīd gan nesapratu, ka pašai vēlāk par šo nāks smiekli, jo sala patiešām ir stabila, tā nešūpojas un to pie grunts piesaista īsti, smagi enkuri. Īsāk sakot, nu ir droši!

Sala, kas veidota no nulles, izskatās fantastiski - uz tās liektās un plūdenās zemes formas aug īsti lapu un skuju koki, salas zaļoksni papildina dekoratīvi krūmāji un sulīgi zaļš mauriņš. Jā, te viss tiek laistīts un apčubināts, lai ir pa īstam.

Pirmais, ko izdaru, izkāpjot uz salas, ir - ļaujos baskājībai. Tik tiešām kurpes tāpat kā visu lietu kontrfrīkošana te tev nav vajadzīgas, un vai nav burvīgi? Atliek vien ļauties…

Vieta atpūtai un laiskumam
Vieta atpūtai un laiskumam Foto: Publicitātes foto: Jānis Vīksna/Emīls Ozoliņš

Ēst virs ezeriem samu un pērli, sēžot uz dzīvas papardes!

Meža gariņš mūs izvadā pa peldošo salu, bet, ja godīgi, pēc brīža jau gariņa stāstītais ir jāpārjautā, jo atmiņa kaut kā neslēdzas kopā ar apbrīnā aizrāvušos elpu, kas dveš tikai vienu: “Ak dies, cik skaisti!” Kaut kā tiekam galā ar standarta norādēm un instrukcijām, kas ietver arī drošības noteikumu parakstīšanu. Lai nesacerētos vieglprātīgi - te peldēšanās no salas ir aizliegta, kā arī pārlieka alkohola lietošana netiks ļauta drošības apsvērumu dēļ. Pēc formalitātēm atslīgstam tīkla atpūtas krēslos un baudām welcome drinku, kas gatavots no burvīga viskija un mūsu latviešiem tik mīļās tējas sēnes jeb kombučas. Kokteiļa raksturu pasvītro kraukšķīgā jūraszāle, kas atgādina par ūdens pasauli, kura tev ir visapkārt. Protams, te pieejami arī bezalkoholiskie dzērieni.

Tad jau laiks aplūkot unikālo stikla namiņu ar divslīpju jumtu.

Viss uz šīs salas ir minimālisma dizainā, ļaujot izcelties galvenajam - dabai!

Katra dizaina lieta un mēbele uz salas ir īpaši veidota, lai iederētos kopējā konceptā un rastos gan mājīguma sajūta, gan intīma piesaiste šai vietai. Sala, starp citu, darbojas ar saules enerģiju, kas nodrošina apgaismojumu un visas saimnieciskās lietas.

Teiksmas nāras cienīga gulta
Teiksmas nāras cienīga gulta Foto: Publicitātes foto: Jānis Vīksna/Emīls Ozoliņš

Stikla namiņa iekārtojums ir arī veselas pasakas vērts. Pirmkārt jau galds, kas nav vis parasts galds, bet rokām darināts Mordangas ezeru makets, kuru no augšas vari sīki un smalki izpētīt.

Saprotot, kur atrodies un ka Mordangas ezeri ir vairāki, tu kaut kā sāc cienīt iespēju būt te un tagad. Šis īpašais makets tev sniedz ilūziju par ēdiena baudīšanu virs ezeriem. 

Mordangas ezera makets un galds - divi vienā
Mordangas ezera makets un galds - divi vienā Foto: Publicitātes foto: Jānis Vīksna/Emīls Ozoliņš

Otrkārt, ja nezini, kā ir sēdēt uz īstas, dzīvas papardes, tad te tu to uzzināsi, jo krēslu stikla kublos aug īstas papardītes. Dekors un lietišķība vienkopus! Burvīga ideja!

Un tad pati gulta! Gultas pārklājs ir speciāli apdrukāts audums, kuru ar auklām - ūdenszālēm atdzīvina modes māksliniece Una Bērziņa. Pie sienas izteiksmīgs Paulas Lūses gleznojums. Fantastiskie lina gultasveļas komplekti - Dinas Irkles darināti.

Apguļoties gultā, patiešām sajūta kā teiksmu nārai ezera dzīlēs!

Gultasveļa - roku darbs
Gultasveļa - roku darbs Foto: Publicitātes foto: Jānis Vīksna/Emīls Ozoliņš

Skaistuma apbrīnošanu pārtrauc nepieklājīga vēdera ierūkšanās, un, izrādās, galds jau ir klāts. Nāsīs, kā jau zivju mīļotāja, sajūtu patīkamu smaržu un ar nepacietību gaidu, kad varēšu nogaršot  šefpavāra Raimonda Zommera gatavoto samu.

Sams uz šķīvja ierodas ar skaistu zvejas tīkla buru, kurā iepinusies kāda maza zivtiņa. 

Peldošās salas īpašais sams
Peldošās salas īpašais sams Foto: Publicitātes foto: Jānis Vīksna/Emīls Ozoliņš

Gardais sams burtiski kūst uz mēles! Pēc tā savas garšas kārpiņas palutinājām ar desertu - īstu ezera gliemežnīcas pērli!

Mordangas ezera pērle
Mordangas ezera pērle Foto: Publicitātes foto: Jānis Vīksna/Emīls Ozoliņš

Makšķernieku leģendas, saulriets 500 nokrāsās un saldais miedziņš

Pēc vakariņām, turpinot baudīt dzērienu, meklējam QR kodus, kuros uzzinām īpašus makšķernieku stāstus par teiksmaino Mordangas ezeru. Tas noderēs, lai vēlāk uzvarētu galda spēlē. 

Tuvojas saulriets, kas uz šīs salas tevi noteikti apburs ne tikai 50 bet visās 500 nokrāsās, jo sala ezerā novietota tā, lai būtu dažādi skatu punkti un pēc iespējas garāks un ilgāks saulrieta mirklis. Un pēc laika, kad saulīte devusies pelnītā miedziņā, mēs ugunskuru kuram paši!

Romantika nerimstas pat tad, kad Saules meita devusies pie miera. Vakars pienāk nepieklājīgi ātri, un satumstot patiešām jau miega pele uzstājīgi bungājas pie durvīm.

Pēc saulrieta...
Pēc saulrieta... Foto: Publicitātes foto: Jānis Vīksna/Emīls Ozoliņš
Miedziņš nāk...
Miedziņš nāk... Foto: Publicitātes foto: Jānis Vīksna/Emīls Ozoliņš
Peldošā sala ir brīnumdaiļa tieši naktī
Peldošā sala ir brīnumdaiļa tieši naktī Foto: Publicitātes foto: Jānis Vīksna/Emīls Ozoliņš

Putnu dziesmas un brokastis laivā

Rīts nāk ar skaļām putnu dziesmām un saulīti, kas tā vien cenšas palūkoties pa aizkarstarpu mājiņā. Ir silti un labi, jo miegs patiešām bija dziļš un salds. Veicot rīta tualeti, patīkami iepriecināja, ka te ir pievērsta uzmanība pat vissīkākajai detaļai, piemēram, piedāvājot speciāli radītu ekoloģisku zobu pastu un ziepītes, kas nekaitē dabai un ezera mikroflorai. Rīts turpinās ar smaržīgu kafiju un brokastīm laivā, par kurām sīkāk tev pastāstīs foto!

Peldošā sala
Peldošā sala Foto: Publicitātes foto: Jānis Vīksna/Emīls Ozoliņš
Gardās brokastis
Gardās brokastis Foto: Publicitātes foto: Jānis Vīksna/Emīls Ozoliņš

Pēc šā piedzīvojuma tu ar sevi pārrunā: Cik gan sen nebija piedzīvots īstens vakars burtiski - uz ezera. Cik gan sen nebija tā vienkārši sēdēts, klusējot un skatoties brīnišķīgā saulrietā. Cik gan sen nebijām klausījušies dabas koncertzāles vakara skaņās un pēc tam arī samtainajā klusumā. Cik gan sen nebija atlaisti groži un piedzīvota ļaušanās visam, kas notiek. Cik gan sen tu nebiji sajuties mīlēts un lutināts… Un galvenais, cik gan sen nebija ielaists sevī miers! Miers un dziļš miegs kā mazam bērniņam. Šīs ir vērtības, ko man šī peldošā sala deva līdzi kabatā, un es tās mēģināšu nosargāt, cik spēka! Paldies tev, peldošā sala, kas noteikti katram, kas te paliks, sniegs ko īpašu; un kā gan citādi, jo to radījuši talantīgi cilvēki un pat Māte daba! 

Par projekta autoriem

Unikālo mākslīgi radīto “Peldošo salu” veidojusi radošā apvienība “Skudras Metropole” sadarbībā ar dizaineru Mārci Ziemiņu (“Dont’t Panic”), kuri pērn pārsteidza ar levitējošo spoguļnamiņu virs Amatas upes, iegūstot vairākas uzvaras prestižos konkursos. Šovasar šī nepieradinātā naktsmītne papildināta ar vairākiem jaunumiem, tostarp – spoguļvannu.

Lasi par mūsu spoguļnamiņa testu!

“Šajā unikālajā dizaina un arhitektūras objektā, kas radīts no nulles, tika ieguldīts apjomīgs darbs.

Ar šo projektu cenšamies vairot unikāla un kvalitatīva dizaina attīstību Latvijā un ārpus tās. Mums nācās tikt galā ar neskaitāmiem izaicinājumiem, lai šis projekts taptu un sasniegtu mērķi - piedāvāt unikālu, neaizmirstamu un iedvesmojošu pieredzi mūsu viesiem,

kuriem jāpatur prātā, ka “Nepieradinātās naktsmītnes” ir un paliek nepieradinātas,” stāsta viens no “Peldošās salas” radītājiem un dizaina objektu veidotājiem, dizaina risinājumu uzņēmuma “Don’t Panic” dizainers Mārcis Ziemiņš.

Gundega Skudriņa un Mārcis Ziemiņš
Gundega Skudriņa un Mārcis Ziemiņš Foto: Publicitātes foto: Jānis Vīksna/Emīls Ozoliņš

Radošās apvienības “Skudras metropole” vadītāja Gundega Skudriņa piebilst: “Katrā vietā, kurā radām jaunas unikālas “Nepieradinātās naktsmītnes”, mēs veidojam īpašus stāstus, integrējam vēstures faktus spēlēs, kafijas rituālos un naktsmītnes objektos, lai pēc iespējas vairāk atklātu katra konkrētā reģiona šarmu, vēsturi un dabas bagātības.

Ikkatru detaļu, interjera priekšmetu, traukus, kā arī pašas “Nepieradinātās naktsmītnes” radām, veidojam un ceļam saviem spēkiem. Mūsu mērķis ir dāvāt apmeklētājiem jaunu pieredzi, kura veido cilvēka un dabas cieņpilnu mijiedarbību.

Esam laimīgi, ka varam radīt jaunus, nebijušus dizaina objektus un parādīt apmeklētājiem jaunas, skaistas Latvijas vietas. Mēs ļoti rūpīgi izvēlējāmies lokāciju un apskatījām vairāk nekā 20 ezerus Kurzemes pusē. Izvēlējāmies fantastisko Mordangas ezeru, jo sajutām tā īpašo enerģētiku un sajūsminājāmies par tā skaistumu.”

Foto: Publicitātes foto: Jānis Vīksna/Emīls Ozoliņš

“Peldošā sala” darbosies skaistajā Mordangas ezerā no 12. jūnija līdz 15. septembrim. Tajā vienlaicīgi drīkst atrasties četras personas. Dienas laikā uz “Peldošās salas” var baudīt īpašu Kafijas rituālu, kura laikā, pēc speciālas instruktāžas, apmeklētāji pagatavo Paulig kafiju, kā arī piedalās prāta spēlē par Mordangas ezeru. Savukārt vakaros “Peldošā sala” pārvēršas unikālā naktsmītnē. Tajā neierastu naktsmieru, dabas klātbūtni un īpašu atmosfēru ezera vidū var baudīt divas personas.

Vairāk par nepieradinātajām naktsmītnēm.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu