Beļģijas tiesa pieņem vēsturisku spriedumu, atzīstot valdību par vainīgu nepietiekamas klimata politikas īstenošanā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Brisele, Beļģija. Ilustratīvs foto.
Brisele, Beļģija. Ilustratīvs foto. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/2103141048

Beļģijas tiesa ceturtdien atzinusi, ka valdība izrādījusi nolaidību savā klimata izmaiņu ierobežošanas politikā, un vides aizstāvji šo spriedumu jau pasteigušies pasludināt par vēsturisku.

Pirmās instances tiesa tomēr izšķīrusies neuzlikt federālajai un reģionālajām valdībām par pienākumu nospraust tiesiski saistošus siltumnīcefekta gāzu izmešu samazināšanas mērķus, tādējādi sagādājot aktīvistiem vilšanos.

Vides aizstāvju organizācija "Klimaatzaak" (flāmu valodā - Klimata lieta) prasību tiesā iesniedza 2015.gadā, cerot uz tādiem pašiem panākumiem, kādus guvuši viņu kolēģi Nīderlandē un Vācijā.

Prasībai pievienojās vairāk nekā 58 000 pilsoņu, un tiesa atzina, ka visi viņi ir uzklausāmi, kas, kā apgalvo "Klimaatzaak" līderis Seržs de Geldere esot panākums pats par sevi.

Tiesa savā spriedumā konstatējusi, ka Beļģijas federālā valdība, kā arī trīs valsts reģionu valdības "nav rīkojušās kā apdomīga un izpildīga vara," kas, kā atzinusi tiesa, ir likuma pārkāpums.

Neīstenojot nepieciešamos pasākumus, lai novērstu dzīvību apdraudošās klimata pārmaiņu sekas, valdība pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, atzinusi tiesa.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu