Par saulgriežu maģiskajiem rituāliem (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

21. jūnijs, saulgriežu jeb saulstāvju laiks, ir īpašs, lai izpildītu maģiskus rituālus. Tev noteikti tos vajadzētu zināt!

Jāiet pļavā lasīt brīnumzālītes

Pirmkārt jau pīlādzis! Pareizi esot, ja plūkts tiek pīlādža zara žuburītis. To noteikti saplūc, un jau saulgriežos izdaiļo māju. Senči saka, ka zars esot jānoplēš un tad pa zemi jāvelk līdz mājas slieksnim, virs kura jānovieto mājas svētībai un aizsardzībai. Protams, šajā laikā ir jāvāc tējas. Augus vāc sausā laikā, un vislabāk to darīt līdz pusdienlaikam.

Par tradicionālo jāņuzāļu ārstnieciskajām īpašībām konsultē Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore, farmācijas doktore un «Latvijas valsts mežu» kustības par atpūtu dabā eksperte Vija Eniņa.

  • Ozola lapas un lapoti zariņi ir sens tautas medicīnas līdzeklis ar savelkošu, pretiekaisuma, antiseptisku darbību.
  • Bērzu lapas mazina muskuļu un locītavu sāpes, darbojas nomierinoši, palīdz izvadīt no organisma lieko šķidrumu un mazina tūsku.
  • Sarkanā āboliņa ziediem piemīt pretiekaisuma, antiseptiska, urīndzenoša darbība, tos izmanto kā labus atkrēpotājus, saaukstēšanās slimību gadījumos, pret galvassāpēm, aterosklerozes profilaksei. Baltā āboliņa ziedi noder ginekoloģisko slimību, saaukstēšanās, migrēnas ārstēšanai.
  • Rudzupuķes ziediem piemīt pretiekaisuma, pretdrudža un pretsāpju iedarbība, to uzlējumu izmanto tūsku mazināšanai, nierakmeņu slimības ārstēšanai, acu apmazgāšanai un kompresēm.
  • Vērtīgi ārstniecības augi ir madaras – to sastāvā esošo vielu kompleksam ir urīndzenoša, savelkoša, asiņošanu apturoša, brūces dziedējoša, pretsāpju, kā arī nomierinoša iedarbība.
  • Pelašķim raksturīga pretiekaisuma, antialerģiska, ēstgribu un gremošanu veicinoša, kā arī brūces dziedējoša iedarbība. Pelašķa drogu uzlējumu lieto ēstgribas rosināšanai, gastrīta, kuņģa čūlas ārstēšanai, organisma vispārējai spēcināšanai. Ārīgi ziedu un lakstu peldes izmanto dažādu ādas slimību ārstēšanai, brūču un čūlu dziedināšanai.
  • Vīgriežu ziedu uzlējumu lieto medicīnā kā nomierinošu, pretiekaisuma, pretdrudža un sviedrējošu līdzekli. Ar to ārstē bezmiegu, galvassāpes, reimatismu, savukārt vīgriezes uzlējuma peldes dziedē dažādas ādas slimības. Tām ir nomierinoša un atslābinoša iedarbība.
  • Raspodiņa jeb rasaskrēsliņa laksti ir sena un ļoti populāra droga ar daudzveidīgu darbību – pretiekaisuma, savelkošu, antiseptisku, asiņošanu apturošu, brūces dziedējošu.
  • Kliņģerītes ziedu bagātais ķīmiskais sastāvs nosaka tās plašo lietojuma spektru – šai drogai ir pretiekaisuma, baktericīda, sviedrējoša, savelkoša, urīndzenoša, asinsspiedienu pazeminoša, spazmolītiska darbība.
  • Kumelīšu ziedi ir bagāti ar ēterisko eļļu, kas tad arī nosaka šīs drogas galvenos efektus – pretiekaisuma, antialerģisko un antiseptisko iedarbību. Pārējās kumelītes sastāvā esošās vielas nodrošina vēl citus efektus – pretsāpju, nomierinošu, pretkrampju, mīkstinošu un sviedrējošu iedarbību.

Spēka vārdi un uguns rituāls

Uguns rituāls var būt tevis pašas organizēts uguns godināšanas pasākums. Tas var būt pavisam vienkāršs iekurts kamīns vai aizdegts ugunskurs, kurā ilgi skatoties, centies savas domas atbrīvot no nevajadzīgā. Piemetot ugunij skaliņus, tu to aprūpē un godini.

Taču tiek organizēti arī konkrētāki uguns rituāli. Piemēram, apkārt ugunskuram jānostājas deviņiem cilvēkiem. Uguns rituālā var piedalīties ikviens, kurš to vēlas, izņemot grūtnieces. Viņām ar maģiju nav vēlams nodarboties, jo enerģijas ir tik spēcīgas, ka var kaitēt bērniņam.

  • Nākamais solis - ziedošanas rituāls. Atdod ugunij kaut ko savu: tas var būt pērnā gada vainags, pīlādžu zars vai pat kāda tava īpašība, no kuras labprāt atbrīvotos. Ziedošanas laikā saki paldies visiem, kas tev pagājušajā gadā palīdzējuši.
    Paldies saki arī dabai, augstākajiem spēkiem, kas ļāvuši šo gadu izdzīvot tieši tādu, kādu to vēlējies.
  • Latvju zīmes maģija. Ja vēlies, pēc rituāla smiltīs uzzīmē kādu no latviešu zīmēm, to atceries un zini - visu nākamo gadu tev tā nesīs veiksmi un palīdzēs, kad būs nepieciešams.
  • Ogles enerģija. Kad uguns izdegusi, katram rituāla dalībniekam jāpaņem viena oglīte un jātur līdz nākamajam gadam. Ogli atdzesēt ar ūdeni nedrīkst. Labāk jau iepriekš sarūpē karstumdrošu trauku un tajā savu ogli attransportē mājās.
    Ar ogli uz mājas durvīm var uzvilkt krustu, kas visus mājiniekus pasargās.
  • Zemes enerģija. Uguns rituālu ieteicams veikt bez apaviem kājās, tad tevī būs vairāk zemes enerģijas.
  • Rituāla nozīme. Ugunskuram kuroties, var skaitīt tautasdziesmas vai mantras. Zvanīt zvanu, jo tas attīra katru klātesošo un visu vidi ap jums. Var dziedāt un dejot. Svinēt vasaras saulgriežus! Šis rituāls vajadzīgs, lai attīrītos organisms.

Avots: http://laisma.1w.lv/

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu