Latvija lems par līdzekļu iemaksāšanu ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos biroja un OECD budžetā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valdība otrdien, 29.jūnijā, lems par 34 379 eiro lielu iemaksu veikšanu ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) budžetā, liecina Ministru kabineta darbakārtība.

Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotajā rīkojuma projekta anotācijā norādīts, ka ĀM plāno veikt iemaksu ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos biroja (UNHCR) budžetā, pamatojoties uz Kanādas starptautiskās ministres Karinas Goldas aicinājumu Latvijas ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (JV) piedalīties starptautiskā donoru konferencē solidaritātei ar Venecuēlas bēgļiem un migrantiem.

Latvija līdz šim nav sniegusi tiešu atbalstu Venecuēlas krīzē cietušajiem, tomēr, ĀM ieskatā, iemaksa UNHCR stiprinātu Latvijas pozīciju ANO sistēmā un donorvalsts statusu, kā arī veicinātu līdzvērtīgu politisko dialogu ar UNHCR.

ĀM atzīmēja, ka no 5,4 miljoniem Venecuēlas bēgļu 4,6 miljoni ir apmetušies Latīņamerikā. Galvenie galamērķi ir Kolumbija, Peru, Čīle, Ekvadora, Brazīlija, Argentīna, Panama un Meksika. Savukārt Karību valstīs galamērķis ir Dominikāna.

ĀM skaidroja, ka reģiona valstīm lielais Venecuēlas bēgļu skaits uzliek smagu nastu. Reaģējot uz bēgļu un migrantu situāciju, tās cenšas risināt venecuēliešu statusa legalizēšanu, atvieglot viņu piekļuvi veselības aprūpei, sociālajiem pakalpojumiem, izglītībai, darbam un veicināt integrāciju. Pandēmija padara situāciju vēl vairāk izaicinošu.

Pēc ĀM paustā, Venecuēla jau ilgstoši atrodas smagā politiskās, ekonomiskās un humanitārās krīzes situācijā un ir lielākais nestabilitātes faktors Latīņamerikā kopumā.

Tāpat ĀM plāno veikt iemaksu OECD budžetā. ĀM norādīja, ka, turpinot līdzšinējo sadarbību ar OECD Attīstības sadarbības direktorātu, 2021.gada otrajā pusē tiek plānota OECD ekspertu vadīta divu apmācības semināru norise Latvijas institucionālās kapacitātes stiprināšanai attīstības sadarbības jomā par jautājumiem, kas skar privātā sektora iesaistes veicināšanu attīstības sadarbībā, kā arī stratēģiskas pieejas un sinerģijas veidošanu attīstības sadarbībā Latvijas salīdzinošo priekšrocību un horizontālo prioritāšu, tādu kā dzimumu līdztiesība, vides ilgtspēja, digitalizācija, izmantošanā.

Sadarbības ietvaros OECD Attīstības sadarbības direktorāts gatavos arī izvērtējuma ziņojumu un rekomendācijas par Latvijas esošajai situācijai atbilstošas pieejas un instrumentu izvēli politikas veidošanai iepriekš uzskaitītajās attīstības sadarbības jomās. Šīs sadarbības rezultātā tiks stiprinātas nacionālās spējas attīstības sadarbības politikas īstenošanā, kā arī veicināta iekšējās stratēģiskās pieejas veidošana minētajos jautājumos. ĀM norādīja, ka semināros tiek plānota valsts institūciju, privātā sektora un nevalstisko organizāciju pārstāvju, attīstības sadarbības jomas ekspertu dalība.

Lai nodrošinātu iemaksu UNHCR budžetā 10 000 eiro apmērā, kā arī, lai nodrošinātu brīvprātīgo iemaksu OECD Attīstības sadarbības komitejas Darba un budžeta programmā 24 379 eiro apmērā, tiks veikta finanšu līdzekļu pārdale no ĀM valsts budžeta programmas "Nozaru vadība un politikas plānošana" uz ĀM valsts budžeta programmu "Iemaksas starptautiskajās organizācijās" 23 460 eiro apmērā, kā arī 10 919 eiro apmērā tiks nodrošināti no ĀM budžeta programmas "Iemaksas starptautiskajās organizācijās" apstiprinātā 2021.gada budžeta, novirzot līdzekļus no iemaksām OECD pārpalikuma, kas veidojas pēc dalības maksas segšanas.

ĀM skaidroja, ka pārdali no ĀM valsts budžeta programmas "Nozaru vadība un politikas plānošana" iespējams nodrošināt, jo saistībā ar Covid-19 izplatību noteiktajiem ierobežojumiem, ĀM nav bijis iespējams nodrošināt plānotos komandējumu izdevumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu