Lietuvā alkohols un tabaka kļūs dārgāki (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tabakas izstrādājumu stends. Ilustratīvs attēls.
Tabakas izstrādājumu stends. Ilustratīvs attēls. Foto: Austra Helēna Žaggere/LETA

Lietuvas parlaments galīgajā lasījumā nolēmis paaugstināt alkohola un tabakas izstrādājumu akcīzes nodokli. Palielināšana notiks trīs gadu periodā.

Grozījumus likumā par akcīzes nodokli Seima balsojumā atbalstījuši 111 deputāti, pret tiem balsojusi viena deputāte, bet vēl četri parlamenta locekļi no balsošanas atturējušies.

Jaunas akcīzes nodokļa likmes tiks noteiktas alum, vīnogu vīnam un citiem raudzētajiem dzērieniem, starpproduktiem, etilalkoholam, cigaretēm, cigāriem un cigarellām, smēķējamai tabakai, karsējamās tabakas izstrādājumiem, elektronisko cigarešu šķidrumam un neapstrādātai tabakai.

Nākamo trīs gadu laikā paciņai karsējamās tabakas cena pieaugs par 1,09 eiro, puslitram degvīna - par 1,02 euro, paciņai cigarešu - par 0,55 eiro, bet puslitram alus - par 8 centiem.

Seims arī piekritis noteikt atvieglotu 50% akcīzes nodokļa likmi alum, kas ražots mazajās darītavās, kurās gada laikā tiek saražots ne vairāk par 80 000 hektolitriem alus, bet atvieglojumi tiks attiecināti tikai uz pirmajiem 10 000 hektolitriem.

Lēsts, ka akcīzes nodokļa pieaugums alkoholam 2022.gadā palielinātu Lietuvas budžeta ieņēmumus aptuveni par 17,3 miljoniem eiro un tabakai - par 12 miljoniem eiro, 2023.gadā - attiecīgi par 22 un 4,3 miljoniem eiro un 2024.gadā - par aptuveni 23,5 miljoniem un 15,6 miljoniem eiro.

Kā izteicies bijušais Lietuvas veselības ministrs Aurēlijs Verīga, šāds akcīzes nodokļa paaugstinājums uzskatāms par ļoti mērenu, jo faktiski pat netiek līdzi iedzīvotāju ieņēmumu pieaugumam.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu