2300 gadu senā krūka, kurā atradās nevis vīns vai olīveļļa, bet gan “lāsti” (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: C. Mauzy/Agora Excavations

2300 gadu senajā krūkā ar vistas kauliem, visticamāk, bija daļa no sena lāsta, ar kura palīdzību bija plānots paralizēt un nogalināt 55 Atēnu iedzīvotājus.

Arheologi saka, ka pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Hesperia”, sniedz jaunu informāciju par to, kā cilvēki Senajā Grieķijā izmantoja maģiju.

Krūka kopā ar zelta monētu tika atrasta zem grīdas agorā, kur mēdza pulcēties senie amatnieki.

“Krūkā atradās jauna cāļa galva un apakšējo locekļu kauli,” rakstīja pētniece Džesika Lamonta.

“Lāstu krūka”, kurai cauri bija izdurta arī dzelzs nagla, veidota ap 300. gadu pirms mūsu ēras.

“Krūkas ārējo virsmu sākotnēji klāja teksts, proti, uz tās bija uzrakstīti vairāk nekā 55 cilvēku vārdi, no kuriem tagad pāri palikuši vien padzisuši burti vai blāvas līnijas,” turpināja Lamonta.

Foto: C. Mauzy; courtesy Agora Excavations

Nagla un vistas kauli, visticamāk, arī spēlēja lomu lāstos. Naglas bieži atrastas kopā ar senajiem lāstiem, jo tām simboliski bija ierobežojošs spēks, kas kaitēja lāsta saņēmējam.

Vista savā nāves brīdī nebija vecāka par 7 mēnešiem. Cilvēki, kas to izmantoja, iespējams, vēlējās lāsta saņēmējam piešķirt vistas bezpalīdzību.

Krūka atradās blakus sārta vietai, kurā savukārt bija sadegušu dzīvnieku atliekas. Sārts, visticamāk, arī bija daļa no lāsta un kalpoja, lai palielinātu tā spēku.

Kāpēc lāsts tika uzlikts?

Rokraksta stils uz krūkas liecina, ka vārdus rakstījuši vismaz divi indivīdi. Viņiem, visticamāk, bija labas zināšanas par to, kā izveidot spēcīgus lāstus, rakstīts izdevumā “Live Science”.

Kāpēc bija tā jānopūlās, lai izveidotu tik sarežģītu lāstu, nav īsti skaidrs, tomēr, iespējams, pamatā bija kāda juridiska lieta.

Foto: C. Mauzy/Agora Excavations

“Lielais vārdu skaits varētu liecināt, ka bija gaidāms kāds tiesas process,” rakstīja Lamonta.

Zināms, ka tiesas sēdes bija ļoti populāras tajā laikā un agorās mēdza sapulcināt daudz ļaužu.

Krūka bija novietota agorā jeb sapulču telpā, kur mēdza pulcēties amatnieki. Tas liecina, ka lieta bija saistīta ar kādu strīdu darba vietā.

Vēl viena iespēja ir tāda, ka lāsti saistīti ar nemieriem Atēnās. Pēc Aleksandra Lielā nāves 323. gadā pirms mūsu ēras impērija sašķēlās un viņa ģenerāļi sāka cīņu par varu.

Lāstu krūka tika atrasta 2006. gadā, tomēr tikai nesen to izanalizēja un atšifrēja pētnieki.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu