Radīts tarakānu iedvesmots robots, kuru nevar sabradāt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tarakāns. Ilustratīvs foto.
Tarakāns. Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Daudzus no pasaulē labākajiem robotiem ir iedvesmojusi daba. Tagad inženieri, iedvesmojoties no tarakāniem, radījuši mazu, rāpojošu botu, kurš ir teju tikpat ātrs un nesabradājams kā tā bioloģiskais ekvivalents.

Pastmarkas izmēra robotam tā radītāji vārdu vēl nav devuši. Zināms, ka tas spēj pārvietoties ar ātrumu 20 tā ķermeņa garumi sekundē, ka arī izturēt spiedienu, kas miljons reižu pārsniedz tā ķermeņa svaru. Tas nozīmē, ka tas var izdzīvot, ja tam ar visu svaru uzkāpj cilvēks, un pēc tam mierīgi turpināt savu ceļu.

“Lielākā daļa tik mazu robotu ir ļoti trausli. Ja tu uz tāda uzkāp, tad, visticamāk, to iznīcini. Tomēr tagad mēs atklājām, ka mūsu robots pēc tāda gadījuma vairāk vai mazāk turpina funkcionēt,” izdevumam "Science Alert" komentēja inženieris Līvejs Lins.

Daļēji robota izturības pamatā ir tā vienkāršais dizains. Tas ir izgatavots no plānas polivinilidēndifluorīda (PVDF) loksnes. Tas ir pjezoelektriskais materiāls, kas izplešas un saraujas ar maiņstrāvas palīdzību.

Šī izplešanās un saraušanās ļauj robotam kustēties. Loksnei pievienojot priekšējo kāju un elastīgu polimēra slāni, zinātnieki piešķīra tam spēju virzīties uz priekšu.

Pētnieku komanda eksperimentēja ar dažādiem robota izmēriem – no 10 līdz 30 mm -, kā arī mainīja maiņstrāvas frekvenci un spriegumu. Ātrākais izrādījās 10 mm garais robots, kas spēja sasniegt 20 cm sekundē lielu ātrumu.

VIDEO: ROBOTS-TARAKĀNS DARBĪBĀ

Kā redzams video, robots spēj pārvarēt nelielu slīpumu, izlīst cauri caurulītēm un pat nest svaru, kas sešas reizes pārsniedz paša svaru. Pagaidām robotam ir jābūt piesaistītam enerģijas avotam, tomēr nākotnē tam varētu pievienot sīku bateriju.

Šāda veida roboti nākotnē varētu būt noderīgi, lai izpētītu nestabilas un bīstamas vietas, piemēram, gruvešus pēc zemestrīces.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Science Robotics”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu