Sociālās iemaksas: Reirs pieļauj atteikšanos no prasības par ieņēmumu prognozēšanu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministrs Jānis Reirs.
Finanšu ministrs Jānis Reirs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) minimālo sociālo iemaksu jautājumā pieļauj iespēju atteikties no prasības par ieņēmumu prognozēšanu, trešdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina ministrs.

Reirs uzsvēra, ka minimālo sociālo iemaksu ieviešana ir svarīga, lai sociāli aizsargātu darba ņēmējus, kā arī cīnītos pret nodokļu optimizāciju un ēnu ekonomiku.

Tāpat ministrs atgādināja, ka jau 2015.gadā tika pieņemts likums par minimālajām sociālajām iemaksām, tomēr tas tika atcelts.

Viņš arī norādīja, ka Latvija līdz šim bija vienīgā Eiropas Savienības valsts, kurā nebija ieviestas minimālās sociālās iemaksas.

Komentējot atsevišķu nozaru pārstāvju pausto kritiku par nodokļu izmaiņām, kā arī Valsts prezidenta Egila Levita aicinājumu koriģēt nodokļu izmaiņas attiecībā uz pašnodarbinātajiem un nepilna laika darbiniekiem, Reirs norādīja, ka patlaban korekcijas netiek plānots, tomēr tādas ir iespējamas nākotnē.

"Mēs monitorējam situāciju. Ja būs nepieciešamas izmaiņas, tas tiks darīts," sacīja finanšu ministrs piebilstot, ka minimālo sociālo iemaksu kontekstā varētu tikt pārskatīta prasība par ienākumu prognozēšanu.

Jau ziņots, ka no 1.jūlija ir ieviests minimālais valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) objekts 1500 eiro ceturksnī. Izmaiņas paredz, ka ceturksnī par darba ņēmēju jābūt nomaksātām VSAOI vismaz 511,35 eiro apmērā.

Labklājības ministrijā skaidroja, ka personai tiek summēti visi ienākumi, no kuriem veiktas VSAOI. Starpību no saviem līdzekļiem maksās darba devējs vai vairāki darba devēji proporcionāli darba ņēmēju ienākumiem un nodarbinātības periodam.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķinās minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par trešo ceturksni un līdz 20.decembrim sniegs informāciju Valsts ieņēmumu dienestam, kas dienas laikā šo informāciju elektroniskās deklarēšanas sistēmā paziņos darba devējiem. Darba devējiem būs pienākums trīs mēnešu laikā no paziņojuma saņemšanas dienas veikt minimālās obligātās iemaksas.

Izmaiņas arī paredz, ka pašnodarbinātie maksās 10% pensiju apdrošināšanai līdzšinējo 5% vietā, bet ne mazāk kā no 1500 eiro ceturksnī.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu