ES Tiesa lemj, ka Polijas tiesnešu disciplinārsodīšanas sistēma ir pretrunā ES normām

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: REUTERS/Ints Kalnins/File Photo

Polijā ieviestā tiesnešu disciplinārsodīšanas sistēma ir pretrunā Eiropas Savienības (ES) tiesību aktiem, ceturtdien nosprieda ES Tiesa.

Šis tiesas lēmums ir kārtējā epizode jau sešus gadus ilgstošajā strīdā un otrs svarīgais spriedums nedēļas laikā.

Tas pieņemts pēc Polijas Konstitucionālās tiesas trešdienas lēmuma, ka ES Tiesas pagaidu rīkojumi attiecībā uz nacionālo tieslietu sistēmu un konstitūciju nav saistoši.

Luksemburgā bāzētā ES Tiesa ceturtdien paziņojumā norādīja, ka "Polijas tiesnešu disciplinārais režīms neatbilst ES tiesību aktiem".

Eiropas Komisija (EK) bija sūdzējusies tiesā, ka Polija novirzījusies no likuma varas stūrakmeņiem, kas veido ES līguma pamatu.

"ES Tiesa atbalstīja visas sūdzības, ko iesniegusi komisija, un konstatēja, ka Polija nav izpildījusi savas saistības, kas izriet no ES tiesību aktiem," teikts paziņojumā.

Polijas sistēma "var apdraudēt attiecīgo tiesu neatkarību".

ES Tiesa uzdeva Polijas varasiestādēm "spert soļus, lai labotu šo situāciju".

Polijas valdība skaidro, ka Briseles peltā tieslietu reforma ir nepieciešama, lai vērstos pret korupciju tiesu sistēmā, kas joprojām nav atbrīvojusies no komunistiskā režīma mantojuma.

Valdība arī uzsver, ka 2017. gadā izveidotā Disciplinārlietu palāta, kurai ir tiesības sodīt tiesnešus, ir vajadzīga, lai reformētu neefektīvo tiesu sistēmu, kurā bieži sastopama korupcija. Savukārt daudzi tiesneši un advokāti iebilst, ka Disciplinārlietu palāta tiek izmantota, lai izdarītu spiedienu uz tiesnešiem, cenšoties panākt, lai viņi pieņemtu amatpersonām izdevīgus lēmumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu