Kopš 2018. gada ārvalstu ostās nav aizturēts neviens Latvijas karoga kuģis (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas karogs.
Latvijas karogs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēdējo trīs gadu laikā, proti, 2018.-2020.gadā ārvalstu ostās Latvijas karoga kuģiem veiktas 90 inspekcijas, taču neviens kuģis nav aizturēts, aģentūru LETA informēja Latvijas Jūras administrācijā.

Tādējādi Latvija Parīzes Memoranda komitejas publiskotajā jaunākajā Baltajā sarakstā pakāpusies no 32. vietas uz 27.vietu.

Jūras administrācijā skaidroja, ka

Baltajā sarakstā ir iekļautas valstis, kuru kuģi ir droši - ar zemu riska pakāpi, kamēr Pelēkajā sarakstā ir valstis ar vidēju riska pakāpi, bet Melnajā - ar augstu risku.

Šogad jūlijā šajos sarakstos bija iekļautas kopumā 70 valstis. Tas, kādā sarakstā un kurā vietā valsts atrodas, ir atkarīgs no ārvalstu ostās veikto inspekciju un konstatēto pārkāpumu vai kuģu aizturēšanu skaita. Šogad Baltajā sarakstā ir 39 valstu kuģi, Pelēkajā - 22, bet Melnajā sarakstā ir deviņu valstu kuģi.

Vienlaikus Igaunija no 38.vietas Baltajā sarakstā noslīdējusi uz pirmo vietu Pelēkajā sarakstā, kamēr Lietuva no 39. vietas Baltajā sarakstā pakāpusies uz 34.vietu.

Jūras administrācijā atklāja, ka pieci visbiežāk ostas valsts kontroles pārbaužu laikā konstatētie pārkāpumi ir - Starptautiskā drošības vadības kodeksa prasību neievērošana, ugunsdrošo durvju un ugunsdrošo starpsienu atveru bojājumi, kļūdas un trūkumi jūrnieku darba līgumos, netīrība mašīntelpās un navigācijas publikāciju nesavlaicīga koriģēšana.

Parīzes Memorands izveidots 1982.gadā ar mērķi nodrošināt vienotu pieeju ostas valsts kontroles jautājumiem. Memoranda misija ir garantēt kuģošanas un jūrnieku drošību reģionā. Latvija ir Parīzes Memoranda dalībvalsts no 2005.gada.

Latvijas Jūras administrācija ir Satiksmes ministrijas pārraudzībā esoša iestāde, kas atbilstoši normatīviem, starptautiskajām tiesību normām un savai kompetencei jūrlietās veic Jūrlietu pārvaldes un Jūras drošības likumā noteiktās funkcijas.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu