Kas ir "peldētāju nieze", un kā no tās izvairīties?

CopyLinkedIn Draugiem X
Dīķis. Ilustratīvs attēls.
Dīķis. Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Veldzējoties ūdenī, peldētājiem jāuzmanās ne vien no zilaļģēm, kas var radīt alerģisku ādas reakciju, bet arī no parazītiem, kas ar neapbruņotu aci nav saskatāmi. Vairākās vietās Latvijā ir aizdomas par saslimšanu ar tā saucamo''peldētāju niezi'', kad izsitumi, kas pārvēršas pušumos, var parādītes uz visām ķermeņa daļām, kas saskārušās ar ūdeni, vēsta lsm.lv.

“Sākumā mēs domājām, ka tas ir nobrāzums vai sakasīts odu kodums, vai dundurs iekodis. Visiem bērniem [pušumi] reizē parādījās. Atnāca viens ar savu pušumu, otrs, un tad mēs pamanījām, ka visiem ir vienādi,” stāsta trīs bērnu māmiņa Monta.

Veselības inspekcijā skaidro, ka baktērija, kas izraisa tā saucamo ''peldētāju niezi'', ar neapbruņotu aci neesot pamanāma. No tās var izvairīties, ja pēc peldes rūpīgi noslaukās ar dvieli.

Pirmoreiz informācija par parazītiem, kas var izraisīt ''peldētāju niezi'', Latvijā pirms apmēram pieciem gadiem saņemta no Dubkalnu karjera Ogres novadā, bet siltākās klimata joslās saķert ''peldētāju niezi'' varot, arī peldoties jūrā.

Plašāk skaties sižetā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu