Šveice slēdz desmit gadus ilgo ar Magņitska lietu saistīto izmeklēšanu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sergei Magnitsky
Sergei Magnitsky Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Šveices prokuratūra slēgusi ar Rietumu investīciju fonda "Hermitage Capital" jurista Sergeja Magņitska lietu saistīto desmit gadus ilgo izmeklēšanu par iespējamo naudas atmazgāšanu no Krievijas, secinot, ka šajā lietā nevienai personai Šveicē apsūdzības nav iespējams izvirzīt.

Izmeklēšana koncentrējās uz apsūdzībām par naudas atmazgāšanu Šveicē laikā no 2008.gada līdz 2010.gadam. Izmeklēšana tika sākta 2011.gadā pēc uzņēmuma "Hermitage Capital Management" prasības.

Magņitskis bija Lielbritānijas investīciju fonda "Hermitage Capital" jurists Krievijā, kurš 2008.gadā paziņoja, ka no Krievijas budžeta ir nelikumīgi izkrāpti 230 miljoni ASV dolāru.

Magņitskis pats tika apsūdzēts lietā par fonda izvairīšanos no nodokļiem un aizturēts, bet cilvēktiesību aktīvisti norāda, ka Magņitskis centās atmaskot korupciju, ar kuru Krievijā saskārās fonds, un 2009.gada novembrī mira apcietinājumā tādēļ, ka viņam netika sniegta medicīniskā palīdzība.

Tiek uzskatīts, ka no Krievijas budžeta izkrāptā nauda tika vispirms atmazgāta Krievijā un pēc tam citās valstīs, tostarp Šveicē.

Šveices ģenerālprokurora birojs šodien paziņoja, ka izmeklēšanā par naudas atmazgāšanu palīdzība lūgta Moldovai, Lietuvai, Krievijai, Kiprai un ASV. Ģenerālprokurora birojs norādīja, ka Magņitska nāves apstākļi un politiskās sekas netika izmeklētas.

Izmeklēšana "nav atklājusi nevienu pierādījumu, kas attaisnotu jebkādu apsūdzību celšanu pret kādu Šveicē", un tiek slēgta, teikts ģenerālprokurora biroja paziņojumā.

Taču birojs piebilda, ka, tā kā ir atklāta saikne starp dažiem Šveicē iesaldētajiem aktīviem un Krievijā pastrādātām noziedzīgām darbībām, birojs licis konfiscēt vairāk nekā četrus miljonus franku.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu