Irākas delegācija Lietuvā jau palīdzējusi noteikt dažu nelegālo migrantu identitāti (6)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas migrantu nometne. Ilustratīvs attēls
Lietuvas migrantu nometne. Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars

Lietuvā šonedēļ uzturas Irākas amatpersonu delegācija, kas jau palīdzējusi noteikt identitāti daļai pār Baltkrievijas robežu ieceļojušo nelegālo migrantu, ceturtdien sociālajā tīklā "Facebook" paziņojis Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

Viņš norādījis, ka Irākas delegācija tikusies ar visām svarīgākajām Lietuvas institūcijām, apmeklējusi migrantu nometnes un palīdzējusi iegūt ļoti daudz informācijas par migrantiem.

"Man gribētos būt optimistam, jo tas bija viens no konkrētajiem solījumiem, kurus saņēmām Bagdādē, - bet nepriecāsimies, kamēr neesam sākuši sūtīt cilvēkus atpakaļ vai kamēr nesāks samazināties avioreisu skaits [no Bagdādes uz Minsku]," rakstījis Landsberģis.

Pēc ministra vārdiem, ja šī Irākas speciālistu vizīte izrādīsies sekmīga, ieplānota Lietuvas speciālistu vizīte Irākā, arī brauciens uz Irākas Kurdistānas galvaspilsētu Erbīlu.

"Šodien es vēlreiz aicināju Irākas valdību pēc iespējas drīzāk pārtraukt avioreisus uz Minsku un atvērt Lietuvā īpašu konsulāro misiju," norādījis Landsberģis.

Viņš uzsvēris, ka šajā situācijā īpaši svarīga ir Eiropas Savienības (ES) loma.

"Nav svarīgi, cik telšu vai matraču mums atsūtīs, ja netiek pārtraukta [migrantu] plūsma, - aprīkojuma vienmēr pietrūks. Lai gan teltis un matrači ir vajadzīgi, ne jau tā ir ES migrācijas politikas ass. Galvenais uzdevums, par ko ziņojam ES institūcijām, - jums jāpalīdz mums izārdīt šo tīklu un sākt sūtīt cilvēkus atpakaļ," norādījis Lietuvas ārlietu ministrs. "Eiropai nav efektīvas migrācijas politikas, bet varbūt Lietuva kļūs par to pēdējo kritisko pilienu un mēs galu galā vienosimies - vai nu ES sargā savas robežas un spēj noturēties pret hibrīduzbrukumiem, vai arī tikai piegādā teltis."

Viņaprāt, Eiropas rīcībā vēl ir daudz neizmantotu sviru, kā pārliecināt Irāku un Turciju izārdīt migrācijas plūsmas un "likt [autoritārajam Baltkrievijas līderim Aleksandram] Lukašenko pārdomāt".

Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte norādījusi, ka ar Irākas delegācijas ierašanos Lietuvā nevajadzētu saistīt pārlieku lielas cerības uz ātru migrācijas krīzes risinājumu.

"Šonedēļ Lietuvā strādā Irākas institūciju misija. Es gribētu, lai mūsu gaidas attiecībā uz šiem jautājumiem būtu adekvātas - tas nav atrisināms ātri un vienkārši. Nebūs tā, ka atlido Irākas amatpersona un aizlidojot lidmašīnā aizved līdzi vairākus simtus cilvēku, jo šos cilvēkus vispirms jāidentificē," valdības vadītāja izteikusies pēc tikšanās ar prezidentu un politisko partiju līderiem.

Viņa norādījusi, ka no vairāk nekā 3200 nelegālajiem migrantiem, kas kopš šā gada sākuma ienākuši Lietuvā pāri Baltkrievijas robežai, aptuveni divas trešdaļas saka, ka ir Irākas pilsoņi.

Irākas amatpersonu atsaukšanos Lietuvas lūgumam atbraukt un palīdzēt noskaidrot situāciju migrantu aizturēšanas vietās Šimonīte vērtējusi kā ļoti labu zīmi.

"Taču, vai nu runa būtu par Irāku vai Turciju, lielākas cerības mēs saistām ar tiem kontaktiem, ko veidos ES institūcijas, ņemot vērā ES īpašo statusu un pietiekami būtiskās ietekmes sviras, ko šajās diskusijās var izmantot," atzinusi premjere.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu