Ja gribi kaut ko mainīt, visi ceļi ir vaļā! Riga TechGirls pieredzes stāsts (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lina Depere
Lina Depere Foto: Privātais arhīvs

Bērna kopšanas atvaļinājuma laikā Līna Depere nolēma paplašināt redzesloku un pieteicās Riga TechGirls īpaši sievietēm veltītajā izglītības programmā Iepazīsti tehnoloģijas. Pusgadu vēlāk viņas ideja par tauvošanās digitaliāzcijas rīku ir ieguvusi otro vietu hakatonā Women. Technology. Sustainability., komanda ir absolvējusi Startup Wise Guys un EIT Digital pirmsakcelerācijas programmu un pavisam drīz tiks sākta risinājuma testēšana.

Reizēm viņa pati ir pārsteigta, cik strauji iespējamas dažādas pārmaiņas, ja vien tām ļaujas. Tieši to Līna iesaka citām sievietēm - nebaidīties, bet pamēģināt.

Bērna kopšanas atvaļinājums ne gluži ir atvaļinājums. Kā šajā laikā atrast brīdi kaut kā jauna apgūšanai?

Par šo domas dalās. No vienas puses, mazulim mamma ir nepieciešama visu laiku. No otras puses, šis ir iedvesmojošs pārdomu laiks. Daudzas sievietes tieši bērna kopšanas atvaļinājumā izveido kaut ko savu. Lai gan mazulis prasa daudz darba, ir iespēja ievilkt elpu profesionālajā dzīvē un pievērsties citām lietām, kas tevi interesē. Ne jau visām sievietēm šajā laikā vajag dibināt savu uzņēmumu. Nē, nebūt ne. Taču šī ir iespēja ieguldīt sevī – lasīt, izglītoties, uzzināt kaut ko jaunu. Un tad jau vēlāk redzēsim, kur tas viss aizvedīs.

Kā jūs vispār uzzinājāt par Iepazīsti tehnoloģijas? Man ir radies iespaids, ka par to pagaidām zina visai maz cilvēku.

Man bija tieši tāpat – iepriekš nebiju dzirdējusi par to. Es tikko biju pabeigusi maģistrantūru, bet tā ietvaros veidotais projekts nebija tāds, kādu to biju iztēlojusies, tāpēc arī neguvu padarīta darba sajūtu. Kādā sarunā ar draudzeni viņa man aizrautīgi stāstīja par ievadlekciju, ko bija jau noklausījusies. Viņa mani pamudināja pieteikties, jo bija pārliecināta, ka man arī patiks. Savukārt viņa par programmu bija uzzinājusi no Latvijas televīzijas raidījuma.

Varu tikai uzslavēt, cik ērta izveidota pati programma – visas lekcijas varu skatīties arī vēlāk, tāpat arī pārbaudījumus varēju pildīt sev ērtā laikā. Tiem, kuri vēlas mainīt profesiju vai arī dienas ritms neļauj pieslēgties online, šis varētu būt ļoti svarīgs apstāklis.

Pašas programmas Iepazīsti tehnoloģijas beigās man piedzima bērniņš – noslēguma pārbaudījumus es jau kārtoju ar mazo uz rokām.

Paralēli programmai Facebook grupā atradu informāciju, ka ir iespēja pieteikties arī LIKTA kursiem par projektu vadību arī Microsoft No code - low Code kursiem. Ja nebūtu Iepazīsti tehnoloģijas un Riga TechGirls, es pat nezinātu, ka kaut kas tāds ir pieejams. Protams, bija brīdis, kad man šķita, ka esmu uzņēmusies pārāk daudz, bet visas šīs iegūtās zināšanas ir ļoti vērtīgas.

Kādā stadijā šobrīd ir jūsu uzņēmums?

Jāuzsver, ka šī ideja ir mana, bet es pati šobrīd esmu konsultantes lomā. Mans bērniņš arvien ir mazs, esmu bērna kopšanas atvaļināmā un darba attiecībās savu līdzšinējo darbavietu.

Taču komanda ir paveikusi brīnumdarbu un radījusi prototipu, ko drīzumā sāks testēt kuģi.

Kas īsti ir šis rīks, ko jūsu komanda veido?

Pavisam vienkārši runājot, kad kuģis pienāk piestātnē, tam padod tādus kā striķus – tauvas. Operāciju, kad kuģis tiek nostiprināts piestātnē ar šīm tauvām, sauc par tauvošanos. Savā maģistra darbā es jau sāku strādāt pie mobilās lietotnes, kas domāta, lai sekotu līdzi tauvošanās aprīkojuma nolietojumam.

Kāpēc tas nepieciešams?

Tauvas visu laiku ir skarbos apstākļos, kur tās plosa sālsūdens un kaltē saule un vējš, spēki, kas uz tām darbojas, kuģim esot pie piestātnes, ir ļoti lieli. Tāpēc aprīkojumam ir konkrēts stundu skaits, cik ilgi to drīkst izmantot. Ja neseko līdzi aprīkojuma tehniskajam stāvoklim un pārtērē atļautās izmantošanas stundas, tauvas plīst. Šādas situācijas var radīt smagus negadījumus uz kuģa, pat letālus. Ir vajadzīga sistēma, kā uzraudzīt, cik ilgi tauvas jau tiek izmantotas, lai varētu plānot to nomaiņu. Manas komandas izveidotā lietotne palīdz to darīt.

LinkedIn rāda, ka līdz šim jūs vairāk esat bijusi saistīta ar personālvadību. Kā nonācāt šajā jomā un kā radās doma kaut ko dzīvē mainīt?

Patiesībā viss sākās ar jūrniecību – es gāju jūrā kā kuģa virsniece. Vēlāk, kad nodibināju ģimeni, nolēmu strādāt krastā. Tā es pamazām nonācu personālvadībā. Nav tā, ka es esmu mainījusi karjeru – es neesmu no tām sievietēm, kas Riga TechGirls kopienā un Iepazīsti tehnoloģijas kursos meklēja jaunu darbu. Nebūt ne. Es meklēju atbalstu savam projektam. Es studēju Latvijas Jūras akadēmijā un maģistra darba ietvaros veidoju tauvošanās rīku. Es meklēju programmētāju vai kādu citu no IT nozares, jo iepriekš man vairāk ir bijis kontakts ar jūrniekiem, nevis datorspeciālistiem. Līdz ar to es Riga TechGirls nonācu ar vēlmi iemācīties vairāk par IT, lai veidotu savu mobilo lietotni vai atrastu palīdzību tās izstrādē. Tas viss sakrita ar laiku, kad bija jādzimst manam bērniņam, – biju bērna kopšanas atvaļinājumā, bija vairāk brīva laika, tāpēc pieteicos programmā Iepazīsti tehnoloģijas. Es vienkārši baudīju lekcijas, uzzināju daudz ko jaunu par uzņēmumiem, par kuriem iepriekš nemaz nebiju dzirdējusi.

Piemēram, par LMT dronu programmu un Latvijas Valsts mežu ģeolokācijas programmatūru. Tāpat man iepriekš nebija ne jausmas, ka Latvijā ir tik attīstīta bezpilota lidaparātu nozare.

Kā noorientēties visā jaunajā, par ko uzzini programmas gaitā?

Ja ir mērķis mainīt profesiju, pats svarīgākais programmas gaitā ir saprast  interesējošās jomas. Tad var jau laikus iegūt padziļinātākas zināšanas tieši šajos virzienos. Piemēram, es izvēlējos produktu vadību, un mums bija sava grupiņa un čats, kur šī virziena vadītāja Marina Petrakova no jaunuzņēmuma VReach mums visu laiku sūtīja dažādu informāciju par bezmaksas vebināriem, vērtīgiem Youtube kanāliem utt. Cilvēks no manas reti ko tādu pats atradīs.

Agrāk man likās, ka šādas lietas var apgūt tikai universitātē, bet tagad es saprotu, ka tā nebūt nav – ļoti daudz kas vērtīgs ir pieejams internetā, turklāt bez maksas. Tas noved pie nākamā secinājuma – daudz kas ir atkarīgs no mums pašām. Ja ir degsme un vēlme, nav problēmu atrast kursus un iegūt zināšanas kādā no interesējošām jomām.

Tajā pašā čatā meitenes ik pa laikam raksta, ka ir atradušas darbu. Un lielākā daļa no viņām ir vienkāršas sievietes bez īpašām priekšzināšanām par tehnoloģijām. Daudzi uzņēmumi ir gatavi pieņemt darbā cilvēkus bez lielas pieredzes un paši viņus apmācīt. Tāpēc nevajag baidīties pieteikties.

Ko tu ieteiktu citām sievietēm, kuras šaubās par sevi un domā, ka IT pasaule nav domāta viņām?

Nešaubīties! Un nevienā brīdī nebaidīties. Tagad tehnoloģijas ir visur. Mobilās lietotnes ir uz katra stūra – daudzi no mums pasūta ēdienu dažādās platformās, veic maksājumus utt. Ikdienā mēs pat neapzināmies, cik ļoti tehnoloģiska jau ir mūsu dzīve. Tāpēc iepazīt to vēl vairāk nenāk par ļaunu.

Pat ja ir šaubas, ir vienkārši jāiet un jādara. Pa ceļam varēs saprast, vai tas ir saistoši. Ja ne, vienmēr var izstāties. Taču vismaz būs pamēģināts un uzzināts kaut kas jauns. Vairs nebūs jādomā – kā būtu, ja būtu.

Zināšanas ir tā lieta, ko neviens mums nevar atņemt. Tās ir tikai ieguvums.

Kursos radās sajūta: ja gribi kaut ko mainīt, visi ceļi ir vaļā. Man tas diemžēl vai par laimi nebija aktuāli, jo es vairāk darbojos pati ar savu projektu. Tolaik maģistrantūra jau bija pabeigta, prototips izveidots. Komandas veidošana bija grūta, tāpēc savā ziņā projektam jau biju atmetusi ar roku. Taču, kad radās iespēja pieteikties Mentoru programmā, izlēmu pamēģināt. Mana mentore bija datu vizualizācijas jaunuzņēmuma Infogram līdzdibinātāja Alise Dīrika. Mums abām ir mazi bērni, tāpēc mums bija viegli vienai otru saprast, ja kādu nedēļu noteiktajā laikā nevarējām sazvanīties. Tieši Alise mani pamudināja pieteikties Starptautiskajai sieviešu dienai veltītajā hakatonā Women. Technology. Sustainability., kas notika 8. martā. Līdz pašām beigām domājām, ka nesameklēsim trešo komandas locekli, bet beigās viena sieviete mums atrakstīja, sakot, ka viņai šis projekts ļoti simpatizē, bet viņi nekādi neizdodas piereģistrēties. Negaidīti ieguvām otro vietu un dažādas balvas, tostarp – atbalstu no Startup Wise Guys jaunuzņēmumu akceleratora. Tur es savukārt uzzināju par Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta zināšanu un inovāciju kopienas EIT Digital pirmsakcelerācjas programmu. Tagad to jau esam pabeiguši un varam sevi saukt par jaunuzņēmumu. Tas viss ir noticis sešu mēnešu laikā kopš iestāšanās Riga TechGirls mentoru programmā. Neticami, kāds spēks ir šajā kopienā!

Kas tev pašai programmas laikā bija lielākie izaicinājumi?

Laikam pats izaicinošākais bija dalība hakatonā. Lai gan es neesmu noslēgta persona, publiska uzstāšanās man izraisa lielu stresu, bet hakatonā tieši tas ir jādara – ir visiem jāstāsta par savu ideju.

Un brīdī, kad viss sāk uzņemt apgriezienus, rodas dabiskas bailes, jo tas viss ir kaut kas pavisam nezināms.

Otrs izaicinājums ir tas, ka man līdz šim nav bijuši kontakti IT nozarē. Lai gan man bija ideja, man pašai nebija tehnisko zināšanu tās īstenošanai. Un bija grūti pārliecināt kādu pievienoties, jo īpaši sākumā, kad vēl nevari īsti pastāstīt, ko rezultātā ir iecerēts panākt. Tāpēc Riga TechGirls kopienas atbalsts ir ļoti nozīmīgs – te vienmēr var atrast līdzīgi domājošos, padomu un atbalstu.

Kāpēc tu ieteiktu citām sievietēm izmantot iespēju un piedalīties Iepazīsti tehnoloģijas?

Viens no iemesliem piedalīties Iepazīsti tehnoloģijas ir vienkārši paplašināt redzesloku – iegūtās zināšanas ļaus veidot saturīgākas sarunas ar draugiem un paziņām.

Otrs – ja cilvēks tiešām vēlas kaut ko savā dzīvē mainīt, ir noguris no sava darba, ir vērts uzzināt ko jaunu. Iespējams, tas aizvedīs pie jauniem karjeras pavērsieniem.

Trešais – dalība kopienā dod iespēju uzzināt par daudzām citām iespējām, piemēram, bezmaksas kursiem.

Apmācības “Iepazīsti tehnoloģijas” organizē biedrība Riga TechGirls, un tās norisināsies tiešsaistē – ar lekcijām un semināriem pāris stundu garumā divas reizes nedēļā. Mācības notiks latviešu valodā, un to laikā vairāk nekā 50 IT jomā strādājošu lektoru sniegs zināšanas mūsdienu aktuālajās tehnoloģijās, lai veicinātu Latvijas iedzīvotāju digitālās prasmes un interesi strādāt strauji augošajā tehnoloģiju nozarē. Lekcijas un seminārus dalībniecēm būs iespējams noskatīties sev vēlamā laikā arī ierakstā.

Pieteikties apmācībām var internetā, projekta “Iepazīsti tehnoloģijas” mājaslapā iepazistitehnologijas.lv līdz 10.augustam plkst. 10.00.

Riga TechGirls ir pirmā biedrība Latvijā, kas veltīta meiteņu un sieviešu izglītošanai un iedvesmošanai par tehnoloģijām. Tā apvieno tehnoloģiju entuziastes, kuras brīvprātīgi un bez maksas organizē pasākumus un atbalsta programmas, lai veicinātu sieviešu iesaistīšanos tehnoloģiju jomā. Riga TechGirls kopienā ir arī plašs IT vēstnešu un mentoru loks, kuri palīdz sievietēm pārkvalificēties vai attīstīt karjeru IT nozarē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu