Pasaule pandēmijas laikā ir novirzījusies uz patēriņu (2)

Pieaug patēriņa kredīta vidējā summa
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

2020. gada Covid-19 "šoka terapija", tai sekojošā dziļā ekonomiskā bedre vairākās nozarēs, ielika treknu domuzīmi pasaules ekonomikas attīstībā. Finanšu eksperti secina, ka šajos apgrūtinošajos dīkstāves apstākļos visa pasaule ir novirzījusies uz patēriņu. 

Lai arī vīrusa atkāpšanās šajā pavasarī un ekonomikas dalībnieku strauja atgriešanās gandrīz normālā dzīvē nesusi izcilus pieauguma tempus, statistikas pārvaldes dati liecina, ka šā gada otrajā ceturksnī IKP kāpis par 3,7% salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni (sezonāli izlīdzināti dati) un par 10,3% attiecībā pret dziļāko krīzes punktu – pagājušā gada otro ceturksni (neizlīdzināti dati), šī atkopšanās nesusi sev līdzi jaunas blaknes.

Pandēmijas laikā pieaug patēriņa aizdevuma vidējā summa

Lai arī Latvijas ekonomikai pēc vīrusa šoka jau izdevies pārsniegt pirmskrīzes līmeni, tiesa, mazliet vēlāk nekā tuvākajiem kaimiņiem, ierasto kārtību ekonomikā izjaucis cenu pieaugums vairākos segmentos. Melnā metāla cena pasaulē ir dubultojusies, kokmateriālu cenas trīskāršojušās, bet vēl straujāk pieaudzis transporta un pārvadājumu pakalpojumu cenu līmenis.

Tātad - lai realizētu savas ieceres, nepieciešams lielāks finansējums.

Tāpēc, kā secina arī Latvijas kredītdevēji, pandēmijas laikā, cilvēkiem īstenojot vērienīgākas ieceres, kam nepieciešams vairāk naudas, pieaugusi patēriņa aizdevuma vidējā summa. 2020. gadā, salīdzinot ar vidējo 2019. gadā pieaugums ir 14%, bet 2021. gadā (salīdzinot ar 2020. gadu) vidējā kredīta summa pieaugusi vēl par 19%, liecina kompānijas "Bigbank Latvija" apkopotie dati.

Foto: Shutterstock

Pieaug aizņēmuma vidējā summa, samazinās procentlikmes

Pēdējos gados pakāpeniski augusi arī vidējā patēriņa kredīta summa Baltijā. Lietuvā un Igaunijā izteikts kāpums bija novērojams tieši 2020. gadā, savukārt Latvijā pandēmijas sākumposmā cilvēki piebremzēja aizņemšanos un vēroja notikumu attīstību. Tā rezultātā vidējā aizņēmuma summa pērn palielinājās par 14%.

Vidējās summas pieaugums ir cieši saistīts ar cenu pieaugumu vairākos segmentos, īpaši būvniecības nozarē, kurā ir sadārdzinājušies materiāli, attiecīgi veidojas lielākas izmaksas, piemēram, par viena kvadrātmetra cenu privātmājas būvniecībā. Eksperti prognozē, ka arī auto industrija jau drīzumā izjutīs metāla cenu kāpumu, un jaunas automašīnas cena drīzumā varētu būt pavisam cita. 

Pandēmijas laikā būtiski samazinājusies arī gada procentu likme (GPL) patēriņa kredītiem eiro valūtā. Latvijas Bankas dati liecina, ka likme nokritusies no 18,21% tieši pirms gada līdz 15,97% šogad. Līdz ar to cilvēki naudu patēriņa vajadzībām aizņemas krietni drošāk. 

Latvijas Bankas dati
Latvijas Bankas dati Foto: publicitātes

Populāra kļūst kredītu apvienošana

Pieaugot kredītsaistībām, novērojama arī tendence tos apvienot vienuviet. Kā komentē eksperti, īpaši izteikti ir pieaugusi Refinansēšanas un kredītu apvienošanas vidējā summa. Pieaugums 2020. gadā bija 30%, bet šogad - 7%. Kopš pandēmijas sākuma iedzīvotāju interese par kredītu apvienošanu ir ļoti izteikta. Šāda iespēja palīdz vairākus kredītus pārstrukturizēt vienā un tikt pie labāka atmaksāšanas grafika. Izdevīgo nosacījumu dēļ 

"kredītu apvienošana kļūst par aizvien biežāk izmantotu veidu, kā mazināt aizņēmumu slogu. To apliecina gan kredīta vidējās summas pieaugums, gan fakts, ka kredītu apvienošana ir viens no mūsu bankas klientu visbiežāk izvēlētajiem pakalpojumiem.

Pie mums var apvienot līdz pat piecpadsmit kredītiem vienā un tādējādi iegūt zemāku procentu likmi, garāku atmaksas termiņu un būtiski mazāku ikmēneša maksājumu, nekā maksāts iepriekš citās bankās vai ne-bankās noformētajos patēriņa kredītos," 

kredītu apvienošanas priekšrocības uzsver "Bigbank Latvija" vadītājs Ģirts Kurmis.

Foto: Shutterstock

Top segmenti - auto iegāde un būvniecība

Ir gluži loģiski, ka datos par patēriņa kredīta izmaiņām starp top3 segmentiem neatradīsim ceļošanu - daudzi savus iekrājumus ceļojumiem ir novirzījuši pavisam citām vajadzībām. Salīdzinot ar 2020. gadu, kritums ir 0,38% - 0,16%. Piemēram, dažādi mākslas priekšmetu izsoļu nami ir atzinuši, ka pandēmijas laikā ir būtiski pieaudzis pieprasījums pēc gleznām, porcelāna un citiem antikvariāta priekšmetiem. Tātad brīvie līdzekļi tiek novirzīti citur. Būtiski samazinājies ir arī pieprasījums pēc medicīnas pakalpojumiem - kritums, salīdzinot ar pagājušo gadu, no 1,02% uz 0,70%

Populārākais patēriņa kredīts klientu vidū šobrīd ir aizdevums auto iegādei. Pie tam interese par to stabili pieaug. Pērn transporta līdzekļa iegāde bija mērķis 29,14% no visiem noformētajiem kredītiem, šogad jau 38,84%. Cilvēki biežāk aizņemas naudu arī mājokļa remontam, kas likumsakarīgi, jo mājsēdes laikā cilvēki biežāk uzturas telpās un aktīvi domā, kā uzlabot savas dzīves kvalitāti. 

Pieaugusi interese arī par nekustamo īpašumu, starp citu, tirgū ar hipotekārā kredīta piedāvājumu ienākusi arī kompānija "Bigbank Latvija". Un tas likumsakarīgi - arvien biežāk cilvēki savus darba pienākumus vēlas veikt attālināti un izvēlas attīstīt kādu lauku īpašumu vai brīvdienu māju Pierīgā. Arī finanšu eksperti uzsver, ka Latvijā izaugusi jauna pircēju paaudze, kurus, piemēram, klasiski sērijveida dzīvokļi neinteresē - viņi dod priekšroku dzīvokļiem jaunajos projektos vai nelielām privātmājām Rīgas tuvumā. Kāpums šajā segmentā ir no 4.98% uz 7.69%.

Raksts tapis sadarbībā ar "Bigbank Latvija".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu