Talibu sākotnējie solījumi ir "pozitīvs signāls", uzskata Krievija (12)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievija otrdien paziņojusi, ka talibu sākotnējie solījumi pēc militārās kontroles nodibināšanas pār Afganistānu uztverami kā "pozitīvs signāls", un paudusi atbalstu "iekļaujošam" politiskam dialogam.

"Uzskatu to par pozitīvu signālu, ka talibi Kabulā deklarē un praksē demonstrē savu gatavību respektēt citu viedokli," izteicies Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Konkrēti viņi saka, ka ir gatavi apspriest valdību, kurā ir ne tikai viņi, bet piedalīsies arī citi afgāņu pārstāvji," uzstājoties Kaļiņingradā notiekošajā sanāksmē, pavēstījis Lavrovs, piebilstot, ka Krievija vēlas, lai Afganistānas jaunās valdības veidošana būtu "iekļaujošs" process.

"Mēs atbalstām iekļaujoša nacionālā dialoga uzsākšanu, piedaloties visām Afganistānas politiskajām, etniskajām un reliģiskajām grupām," norādījis ministrs.

Krievija pirmdien paziņoja, ka lems par jaunās talibu veidotās Afganistānas valdības atzīšanu, pamatojoties uz to, cik atbildīgi jaunās varasiestādes izturēsies pret valsts pārvaldīšanu.

Krievijas vēstnieks Afganistānā Dmitrijs Žirnovs otrdien ticies ar talibu pārstāvjiem un paziņojis, ka islāmistu kaujinieki ir jau atjaunojuši sabiedrisko kārtību.

Pēdējo gadu laikā Kremlis centies uzturēt kontaktus ar talibiem un vairākkārt uzņēmis islāmistu nemiernieku pārstāvjus Maskavā. Pēdējo reizi šāda tikšanās notika jūlijā.

Maskava uzmanīgi vēro situācijas attīstību, bažījoties, ka nestabilitāte Afganistānā varētu pārsviesties arī uz kaimiņos esošajām Vidusāzijas valstīm, kas savulaik atradušās Krievijas impērijas un PSRS sastāvā un kur joprojām atrodas krievu karabāzes.

Kā ziņots, noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrābuši faktiski visu valsts teritoriju, bet svētdien viņu rokās krita arī Kabula.

Afganistānas līdzšinējais prezidents Ašrafs Gani svētdien valsti atstājis.

Baidoties par savu dzīvību, valsti pamest cenšas arī tūkstošiem citu afgāņu, kas sadarbojušies ar līdzšinējo režīmu un starptautisko militāro kontingentu.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu