Kurš izgudroja zīmuli? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zīmulis
Zīmulis Foto: Unsplash

Mūsdienās zīmuļi ir visur, sākot no skolām un beidzot ar mākslas studijām un mūsu pašu mājām. Šķietami vienkāršais izgudrojums tagad ir kļuvis par miljardiem eiro vērtu globālu industriju. Kurš izgudroja šo sadzīvē tik neatņemamo rīku?

Pirms zīmuļa izgudrošanas cilvēki rakstīja ar irbuļiem, kas pastāvēja jau Senās Romas laikā. Daži no šiem irbuļiem tika izgatavoti no metāla, un ar tiem varēja atstāt redzamas zīmes uz, piemēram, papirusa. Citi irbuļi tika izgatavoti no svina un tika lietoti līdz pat 16. gadsimtam, kļūstot par priekšvēstnesi nākotnes rakstāmpiederumiem.

Daudzi modernie rakstāmpiederumi radās, pateicoties nelielai veiksmei un radošumam. 1564. gadā zem kāda krituša koka tika atrasti lieli grafīta krājumi, kas izrādījās visai vērtīgs minerāls. Atšķirībā no svina grafīts uz papīra atstāja tumši pelēkas, teju metāliskas zīmes. Lai arī grafīts sastāv no oglekļa, daudzi domāja, ka tas ir svins.

Kā vēstīts izdevumā “NPR”, pirmo zīmuļa prototipa rasējumu 1565. gadā radīja zviedru dabaszinātnieks Konrāds Gesners. Zīmējumā viņš bija attēlojis grafīta gabalu, ko ieskauj koks. Ilustrācija kļuva populāra visā Eiropā, tomēr tikai 18. gadsimtā pasaulē parādījās tāds zīmulis, kādu mēs to pazīstam šodien.

Konrāds Gesners
Konrāds Gesners Foto: Wikimedia Commons

18. gadsimta beigās zīmulis tika pilnveidots. Tomēr kara laikā ar Lielbritāniju Francijai vairs nebija iespējas no britiem iegādāties grafītu, tāpēc tā atradnes bija jāatrod pašiem savā zemē. Savu zīmuļa versiju beigu beigās radīja inženieris Nikolā Žaks Konte, sajaucot lētu grafītu ar māliem. Iegūto masu pēc tam tikai izveidoja stienīšu formā un lika krāsnī.

Kopš Kontes laikiem zīmulis ir pamatīgi attīstījies. Tiem ir visdažādākā cietība un formas. Pastāv gan klasiski zīmuļi koka apvalkā, gan mehāniskie zīmuļi. Turklāt tie ir ļoti lēti. Ņem un zīmē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu