Talibu pretinieki aicina ASV turpināt militāro atbalstu (6)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Leģendārā Afganistānas 80. un 90.gadu pretošanās kustības komandiera Ahmadšaha Masuda dēls Ahmads Masuds trešdien publikācijā laikrakstā "Washington Post" apliecinājis, ka viņam ir karotāji, kas spēj izvērst nopietnu pretestību talibiem, vienlaikus aicinot ASV nodrošināt ieročus un munīciju viņa kaujiniekiem.

"Amerika joprojām var būt liels demokrātijas arsenāls", sniedzot atbalstu talibu pretinieku kaujiniekiem, viedokļrakstā norādījis Masuds.

"Es šodien rakstu no Pandžšīras ielejas, gatavs sekot tēva pēdās ar mudžahidīnu karotājiem, kas ir gatavi atkal vērsties pret talibiem."

Ahmada Masuda tēvs Ahmadšahs Masuds bija kaujinieku komandieris gan pretošanās kustībā pret PSRS okupāciju, gan pret talibiem. Viņš tika nogalināts atentātā 2001.gada 9.septembrī.

Pandžīras ieleja nenonāca talibu kontrolē arī 90.gadu pilsoņkara laikā, un vēl desmit gadus agrāk to neizdevās ieņemt arī padomju okupācijas spēkiem. Šobrīd tas ir vienīgais Afganistānas reģions, kas nav kritis talibu rokās.

Kā publikācijā norāda Ahmads Masuds, viņam pievienojušies Afganistānas bruņoto spēku, arī specvienību, karavīri, kam "riebumu rada viņu komandieru nodevība".

Sociālajos medijos publicēti attēli, kuros Masuds redzams kopā ar Afganistānas pirmo viceprezidentu Amrullu Salehu. Abi līderi šobrīd cenšas organizēt pretošanās fronti pret talibiem.

"Bet mums ir vajadzīgs vairāk ieroču, vairāk munīcijas un vairāk piegāžu," norādīja Masuds.

"Talibu kontrolē Afganistāna bez šaubām kļūs par radikālā islāma terorisma epicentru, šeit atkal tiks gatavotas sazvērestības pret demokrātijām," brīdinājis afgāņu politiķis.

Masuds norādījis, ka viņa karotāji ir gatavi gaidāmajam konfliktam, tomēr viņiem ir nepieciešama amerikāņu palīdzība.

20 gadus ASV un Afganistānai ir bijuši kopīgi "ideāli un cīņas", atgādinājis Masuds, mudinot Vašingtonu turpināt atbalstu "brīvības lietai" un nepamest afgāņus.

"Jūs esat mūsu vienīgā atlikusī cerība," viņš norādījis.

Savukārt viceprezidents Salehs, kas otrdien apliecināja, kā pēc līdzšinējā prezidenta bēgšanas no valsts atbilstoši konstitūcijai kļuvis par prezidenta pienākumu izpildītāju, ceturtdien tviterī norādījis, ka "nācijām ir jārespektē likuma vara, nevis vardarbība".

"Afganistāna ir pārāk liela, lai Pakistāna to varētu norīt, un pārāk liela, lai talibi to varētu pārvaldīt," uzsvēris viceprezidents.

"Nepieļaujiet, ka jūsu vēsturē ir nodaļa par pazemojumu un klanīšanos terora grupējumiem," mudinājis Salehs.

Kā ziņots, noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrābuši faktiski visu valsts teritoriju, bet svētdien viņu rokās krita arī Kabula.

Afganistānas līdzšinējais prezidents Ašrafs Gani svētdien valsti atstājis.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti cenšas izveidot pretošanās centru radikālo islāmistu režīmam.

Talibu pārstāvji paziņojuši, ka uz līdzšinējās valdības ierēdņiem attieksies amnestija, jaunajā valsts valdībā varēs piedalīties sievietes un citu politisko spēku pārstāvji. "Taliban" līderi arī aizlieguši saviem kaujiniekiem nodarboties ar laupīšanu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu