Ir pagājuši gandrīz divdesmit gadi, kopš tika sākta mākslīgo Dubaijas salu būvniecība, kas ir pasaulē lielākais mākslīgais arhipelāgs. Kopš projekta sākšanas 2000. gadu sākumā Dubaijas "Pasaules salas" (World Islands) ir pakļautas daudzām spekulācijām. Sākot ar baumām par slavenību pirkumiem un beidzot ar dīvainiem viesnīcu projektiem, kas beidzās ar to pamešanu novārtā, projekta attīstības dzīve ir bijusi notikumiem pilna. Tomēr Dubaija nepadodas un ir pārliecināta, ka, neskatoties uz kavēšanos, sapnis kļūs par realitāti.

21. gadsimta sākumā Dubaija piedzīvoja neprātīgu pilsētas attīstību, pozicionējot šo Arābu Emirātu kā ekscentriskuma un arhitektūras galvaspilsētu. Tagad “Pasaules salas”, kas kādreiz bija viens no Apvienoto Arābu Emirātu vērienīgākajiem projektiem, vairāk līdzinās smilšainai spoku pilsētai, kas darbojas kā globālo finanšu cīņu laukums.

Kas notika ar “Pasaules salām”? Kā tās izskatās gandrīz divdesmit gadus vēlāk un vai ir cerība, ka realizēs savu iecerēto potenciālu?

Kas ir “Pasaules salas”?

“Pasaules salas”, kas atrodas Persijas līcī aptuveni četru kilometru attālumā no Dubaijas krastiem, ir nelielu salu kolekcija, kas izkārtotas kā miniatūra pasaules karte, un katra sala ir nosaukta pēc tai atbilstošās valsts. Ar projekta ideju klajā nāca Dubaijas valdnieks, šeihs Muhameds bin Rašids Al Maktoums. “Pasaules salas”, par kurām pirmo reizi tika paziņots 2003. gadā, solījās kļūt par nākamo lielo notikumu luksusa ceļojumu jomā, un pasaules elites pārstāvji, tostarp Ričards Brensons un nelaiķis Kārlis Lāgerfelds, vēlējās sev kādu daļu “pasaules”.

Kā jau mirdzošās Dubaijas pilsētas standarts, “Pasaules salas”, protams, nav dabiska parādība; mākslīgo arhipelāgu izveidoja Dubaijā bāzēta attīstības firma “Nakheel” - vārds, kas saistīts ar daudziem augsta līmeņa projektiem visā reģionā, tostarp St. Regis Dubai un The Palm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X