Karš par mantojumu un skaļš skandāls: kas notiek ar kosmētikas zīmola "Siberica" ražotāju? (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: BBC News

Vienā no lielākajām Krievijas kosmētikas un mazgāšanas līdzekļu ražošanas kompānijām “Natura Siberica”, kas plaši pārstāvēta arī Latvijas tirgū, jau vairāk nekā pusgadu nerimst skaļš korporatīvais konflikts, kas pēdējo nedēļu laikā saasinājies, vēsta BBC.

Problēmas sākās pēc kompānijas dibinātāja Andreja Trubņikova nāves, kurš neatstāja testamentu. Tā rezultātā par varu kosmētikas ražotājā cīnās viņa mantinieki, uzticības personas, kā arī, ja var ticēt atsevišķiem avotiem, pat Oļega Deripaskas un Vladimira Jevtušenkova vadītas struktūras.

Trubņikovs dibināja “Natura Siberica” pirms 20 gadiem. No nelielas kompānijas tā izauga par zināmu zīmolu ar miljardiem eiro vērtu apgrozījumu.

“Moskvičs” ar sapuvušu grīdu

Andrejs Trubņikovs dzimis 1959. gadā Taškentā, viņš mācījās starptautiskās ekonomiskās attiecības Maskavas Valsts starptautisko attiecību institūtā, pēc tam plānoja sākt darbu Valsts drošības komitejā vai citās iekšlietu struktūrās, tomēr viņš neizturēja konkursu darbam valsts dienestā.

1990. gadu sākumā Trubņikovs sāka nodarboties ar biznesu alkohola pārdošanas jomā, taču pirmie soļi uzņēmējdarbībā viņam bija nesekmīgi.

“Ziniet, kad es sāku pirmo biznesu, tad mani apmānīja franči un angļi. Tas bija 92. gadā. 98. gadā es vienkārši bankrotēju, man palika tikai pieci tūkstoši dolāru. Es biju iznīcināts, taču, pateicoties tam, radās mana esošā kompānija,” pērn aprīlī izdevumam “Forbes” stāstīja Trubņikovs.

Pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu beigās līdz tam neveiksmīgais uzņēmējs nolēma izmēģināt spēkus lētu mazgāšanas līdzekļu ražošanā. Pirmās partijas tika salietas pudelēs garāžās, un pēc tam ar automašīnu “Moskvič” prece tika vesta uz vairākiem tirgiem.

Šoreiz Trubņikovam uzsmaidīja veiksme – tīrīšanas līdzekļi tika pārdoti labi, un pēc četriem gadiem viņš varēja izdevīgi pārdot savu biznesu un dibināt kompāniju “Pervoje Rešeņije”, kas laida klajā lētus šampūnus ar zīmolu “Vecmāmuļas Agafjas receptes” ("Рецепты бабушки Агафьи").

Tieši “vecmāmuļa Agafja” biznesmenim atnesa lielus panākumus, lai gan sākotnēji tirgus eksperti izturējās skeptiski pret šīm precēm.

“Mēs parādījām šo “vecmāmuļu” izplatītājiem, visādiem mārketologiem, bet viņi visi sacīja, ka nevar pārdot sievietēm kosmētiku ar vecas dāmas seju, jo tas ir pret jebkādiem principiem,” medijam RBK stāstīja Trubņikovs.

2008. gadā Truņikovs lēma paplašināt savu biznesu un sāka ražot organisko kosmētiku ar “Natura Siberika” zīmolu. Tās ražošanai tika radīta kompānija ar tādu pašu nosaukumu.

2012.-2013. gadā Trubņikova kompānijas sāka darboties starptautiskajā tirgū – uzņēmējs sāka iegādāties zemes organiskajām saimniecībām Sahalīnā, Kamčatkā un Igaunijā, bet pirmā gada peļņa sasniedza sešus miljardus rubļu (pēc šodienas kursa – aptuveni 69 miljoni eiro).

Nopietns izaicinājums biznesam kļuva koronavīrusa ierobežojumi, kas Krievijā tika ieviesti 2020. gada aprīlī. Toreiz Trubņikovam nācās atlaist aptuveni trešo daļu darbinieku un slēgt daļu veikalu. Pārdošanas rezultāti aprīlī kritās par teju 40%.

Biznesmenis norādīja, ka viņam tā arī neizdevās sagaidīt solīto palīdzību no valsts, tomēr uzsvēra – visas problēmas uzņēmumam nākušas par labu.

“30% darbinieku atlaisti. Tādēļ, ka izrādījās, ka pie mums strādāja daudz dīkdieņu. Es viņus atlaidu, tagad ir pat labāk strādāt. To visu mēs savācām “treknajos gados”. Ņēmām cilvēku, kurš būs zīmola menedžera asistents. Pēc tam izrādās, ka vajag otru asistentu. Pēc tam vajag meiteni, kas kopēs dokumentus. Pēc tam vajadzēs citu, kas pienesīs papīru. Vēlāk būs vajadzīgs cilvēks, kurš ieslēgs un izslēgs kopēšanas aparātu. Es visus tos liekēžus atlaidu. Lai kopē kaut kur citur,” pērn sacīja Trubņikovs intervijā “The Bell”.

Mantinieku strīds

Šā gada 7. janvārī Trubņikovs pēkšņi mira savās mājās Piemaskavā. Testamentu uzņēmējs neatstāja, un tādēļ uzņēmumā uzreiz sākās problēmas.

Galvenais īpašnieks visiem uzņēmuma zīmoliem bija pats Trubņikovs, bet mazākuma daļas atsevišķos zīmolos pieder viņa pirmajai pirmajai sievai Irinai un dēlam Dmitrijam. Turklāt uz mantojumu pretendē divas viņa meitas (no pirmās un otrās laulības), kā arī trešā sieva Anastasija.

Savā pēdējā intervijā izdevumam “Forbes” Trubņikovs sacīja, ka neplāno atstāt savas bagātības bērniem.

“Bērniem skaidrs - ja jārunā par īpašumiem, nedotu neko. Lai paši nopelna. Priekš kam bojāt savus bērnus?” toreiz jautāja Trubņikovs.

Pēc uzņēmēja nāves mantiniekiem ir jāizvēlas uzticības persona – nelaiķa aktīvu pārvaldnieks, tomēr šajā jautājumā kopsaucēju nav izdevies panākt. Konflikts izcēlās starp pirmo sievu (un pirmo Trubņikova biznesa partneri) Irinu un trešo sievu Anastasiju, kuras abas uzskata sevi par galvenajām mantiniecēm.

Tā kā mantiniekiem neizdevās panākt kopsaucēju, aktīvu pārvaldītāju nācās izvēlēties notāram. Tā rezultātā par Trubņikova aktīvu pārvaldnieku kļuva juridiskā aģentūra “Cesar Consulting” un tās prezidents Boriss Ļubošics.

“Ja mantinieki paši vienotos, tad notāram būtu jāizpilda viņu griba. Bet par aktīvu pārvaldnieku kļūtu viņu izvēlēts cilvēks – vienalga kurš. Bet viņi nespēja vienoties. Šajā gadījumā notārs pats pēc saviem ieskatiem ieceļ aktīvu pārvaldnieku,” skaidroja Ļubošics intervijā “The Bell”.

Augusta sākumā Trubņikova kompānijai atkal nācās saskarties ar vadības maiņu – par ģenerāldirektoru kļuva Dmitrijs Hanzers, bet par prezidentu – Sergejs Builovs, kurš agrāk cieši sadarbojās ar Trubņikovu.

Jaunās vadības uzdevums ir stabilizēt situāciju uzņēmumā un tikt galā ar mantojuma procedūrām, tomēr – līdz ar šo vīru ienākšanu uzņēmuma vadībā konflikts ir vēl vairāk saasinājies.

“Reideru uzbrukums” un masu atlaišana

12. augustā “Natura Siberica” darbinieku grupa uzņēmuma mājaslapā publicēja atklāto vēstuli, kurā tika paziņots, ka viņi atsakās strādāt Builova vadībā un vēlas, lai par prezidenti kļūst Irina Trubņikova, kura kompāniju vadīja pēc sava bijušā vīra nāves.

Vēstulē teikts, ka jaunā vadība pēkšņi bloķējusi caurlaides visiem galvenajiem darbiniekiem, kā arī centusies atsavināt vairāku veikaliem dokumentāciju. Builova darbības raksturotas kā “rupjš reiderisks uzbrukums”.

Pati Trubņikova televīzijas kanālam RTVI sacīja, ka kompānijas birojā netiek ne viņa, ne arī viņas kolēģi.

“Ierados birojā pēc darbinieku zvaniem – viņi teica, ka nevar piekļūt savām darba vietām, neesot laiduši kaut kādi cilvēki ar sarakstiem. Man iedeva tādu sarakstu ar tiem cilvēkiem, kuriem vispār liegta ieeja birojā. Šo cilvēku vidū biju es, mans dēls Dmitrijs un vēl atsevišķu nodaļu vadītāji. Kompānijas vadība aicināja mums pilnībā atņemt caurlaides,” teica Trubņikova.

Viņa pauda, ka Builovs iepriekš no uzņēmuma tika atlaists, jo “izgāza pārdošanas rezultātus”. Atklātajā vēstulē teikts, ka Trubņikovs atlaidis Builovu par “neatbilstību amatam”.

Pagājušajā piektdienā izdevums “vc.ru” ziņoja par to, ka vismaz 57 Maskavas “Natura Siberica” biroja darbinieki 18. un 19. augustā iesnieguši atlūgumus, bet vēl vismaz 100 cilvēki devušies atvaļinājumā un gatavojas pamest darbu, ja konflikts nebeigsies par labu Irinai Trubņikovai. Tā rezultātā pašlaik kompānijas centrālajā birojā strādā vien 40% darbinieku.

Pats Builovs medijam “Lenta.ru” apstiprināja, ka vairākiem darbiniekiem ir deaktivizētas caurlaides, taču – tas noticis uz nakts laiku, lai “no biroja netiktu izvesta tehnika un dokumenti”. Viņš arī uzsvēra, ka nepretendē uz daļu uzņēmumā, jo viņš izpilda “krīzes menedžera funkcijas, kamēr notiek cīņa par mantojumu”.

“Uzņēmums iet cauri cīņai par mantojumu, jo ir miris kompānijas dibinātājs. Šajā periodā uzņēmumam ir jābūt vadībai, kas garantē, ka bizness tiek vadīts neatkarīgi un tiek saglabāti visu mantinieku aktīvi. Tie ir standarta procesi, lai gan viena iesaistītā puse cenšas pierādīt, ka tas tā nav. Es labi zinu šo kompāniju un neredzēju iemeslus, kādēļ lai to nevadītu. Bija grūti iedomāties, ka šāds parasts vadības darbs kļūs par tik nepatīkamu un netīru nodarbi,” sacīja Builovs.

BBC pagaidām neizdevās noskaidrot kompānijas viedokli par masu atlaišanu un konflikta noregulēšanu.

Citi pretendenti

2020. gada jūlijā “Vecmāmuļa Agafja” un citi “Natura Siberica” zīmoli tika arestēti, ņemot vērā uzņēmuma “En+ Recycling” prasību saistībā ar ugunsgrēku Dmitrovas rūpnīcā, kas notika pērn 21. martā. Rūpnīca piederēja “En+ Recycling”, kas daļu savu īpašumu nodeva Trubņikova kompāniju rīcībā.

Prasība bija 4,5 miljardu rubļu (51,8 miljonu eiro) apmērā, un tā ir aptuveni puse no “Siberica” gada peļņas. Tiesa lēma noteikt dažādus ierobežojumus pret 65 preču zīmēm, kuru īpašnieki bija Trubņikova uzņēmumi.

Trubņikova vadītais uzņēmums “Pervoje Rešenije” paziņoja, ka “prasības iesniegums ir mērķtiecība rīcība ar mērķi likvidēt lielu tirgus spēlētāju”.

Vēl viens prasītājs ugunsgrēka lietā kļuva “Dozakl”, bet “En+ Recycling” prasītāja vietu tiesā ieņēma kompānija “Ingosstah”, un prasītā summa tika samazināta līdz 4,2 miljardiem rubļu. “The Bell” norāda, ka visas trīs kompānijas ir saistītas ar miljardieri Oļegu Deripasku.

18. augustā izdevums “Forbes” noskaidroja, ka Vladimira Jevtušenkova kompānija “AFK Sistema” un Deripaskas “En+ Group” ir sākušas sarunas par iespējamu daļu pārkārtošanu “Natura Siberica”. Ja tic “Forbes” un “The Bell” avotiem, iepriekš “AFK Sistema” veica pārrunas par Irinas Trubņikovas un bērnu daļu pirkšanu, bet trešā sieva Anastasija it kā spējusi vienoties par savas daļas pārdošanu Jevtušenkova holdingam.

Deripaskas pārstāvis sarunā ar RBK norādīja, ka uzņēmējam “nav nekādas saistības ar krīzi “Natura Siberica”, kas ir pašu akcionāru izprovocēts konflikts”.

Arī “AFK Sistema” noliedza, ka uzņēmums veiktu pārrunas par Trubņikova uzņēmuma daļu pirkšanu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu