Naktī Viļņā ieradīsies lidmašīna ar 50 evakuētajiem afgāņiem

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: SIPA/Scanpix

Naktī uz trešdienu Viļņā gaida ierodamies Polijas lidsabiedrības lidmašīnu, kas uz Lietuvu nogādās 50 Afganistānas pilsoņus, kuri savulaik palīdzējuši Lietuvas misijām šai valstī, paziņojusi Aizsardzības ministrija.

Ar šo lidmašīnu ieradīsies 14 afgāņu tulki ar savām ģimenēm. Viņu evakuācijas operācija sākās piektdien, kad uz Afganistānas galvaspilsētu tika nosūtīta Lietuvas karavīru un Ārlietu ministrijas darbinieku komanda, kas palīdzēja tulku ģimenēm nokļūt Kabulas lidostā un ar Polijas valdību saskaņoja lidojumu.

"Mūsu karavīri veikuši grūti iedomājamu operāciju - ar sabiedroto palīdzību savākt pilsētā izkliedētās ģimenes un nogādāt tās lidostā (..) un galu galā ar politiski saskaņotu partneru atbalstu sekmīgi veikt evakuāciju," norādījis aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

Pēc viņa teiktā, operācijas scenāriju, pielāgojoties mainīgajai situācijai Kabulā, izstrādājusi Aizsardzības ministrija un Bruņotie spēki sadarbībā ar Ārlietu ministriju un sabiedrotajiem.

"Lietuva solidāri piedalījās NATO misijā Afganistānā un, mainoties situācijai, solidāri iesaistās arī evakuācijā," viņš uzsvēris. "Mēs vēl nezinām, kā šī sarežģītā operācija beigsies, bet jau šodien var teikt, ka Afganistānas iedzīvotāju nogādāšana Lietuvā ir ciešas pastāvīgas Lietuvas institūciju un sabiedroto sadarbības rezultāts."

Laikā no 2002. līdz 2021.gadam Afganistānā dienējuši aptuveni 5000 Lietuvas karavīru, darba līgumi Lietuvas Bruņotajiem spēkiem bijuši noslēgti ar 115 tulkiem, daļai no viņiem piešķirti Lietuvas valsts apbalvojumi.

Pirmie seši evakuējamie afgāņi - Eiropas Savienības vēstniecības šoferis ar ģimeni - Lietuvā tika nogādāti jau pagājušajā piektdienā.

Kā iepriekš paziņoja Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis, Lietuvai palīdzējušo Afganistānas pilsoņu evakuācija varētu tikt pabeigta jau šīs nedēļas laikā. Viņš pieļāva, ka uz Lietuvu varētu tikt nogādāti ne tikai tulki, kuri pašlaik faktiski jau pilnībā apzināti, bet arī citu profesiju afgāņi, kas palīdzējuši lietuviešiem, un arī Lietuva ir gatava viņiem palīdzēt.

Ģenerālis norādīja, ka pēc pārvešanas uz Lietuvu Afganistānas pilsoņi kādu laiku atrastos Bruņoto spēku un Aizsardzības ministrijas ziņā, kamēr tiktu pieņemti turpmākie politiskie lēmumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu