Viegls un mobils klēpjdatora aizstājējs

Jānis Vēvers
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Huawei planšetdators MatePad 11 komplektā ar magnētisku tastatūru un irbuli ir salīdzinoši lēta datora alternatīva studējošajiem un strādājošajiem

Pēc pamatīga izrāviena iepriekšējās desmitgades sākumā, planšetdatori nu jau vairākus gadus piedzīvo popularitātes atplūdus. Tam pamatā ir gan viedtelefonu ekrānu izstiepšanās, gan klēpjdatoru «noliesēšana» līdz pārnēsāšanai aizvien parocīgākiem gabarītiem. Planšetdatoriem atliek meklēt savu nišu kaut kur pa vidu starp šiem abiem segmentiem vai arī aptvert pēc iespējas plašāku funkciju klāstu. Tieši pirms jaunā mācību gada Latviju sasniegušais Huawei jaunais planšetdators MatePad 11 devies pa otro taku un vienam otram skolēnam vai studentam varētu atrisināt problēmu ar piemērotākā zināšanu apgūšanas instrumenta izvēli.

MatePad 11 nopērkams gan kā atsevišķa skārienjutīgā plāksne, gan komplektā ar magnētiskā vāciņā iestrādātu tastatūru un arī otrās paaudzes M-Pencil digitālo irbuli. Lai arī stingrais un kvalitatīvi veidotais planšetdators spēj uzrunāt pircējus pats par sevi, TVNET skolas priekšvakarā vairāk ieinteresēja komplekta iespējas.

Ar abu aksesuāru palīdzību MatePad 11 spēj uzņemties datora pienākumus un kļūt par uzticamu palīgu kā mācībās, tā arī darbā. Ne vien kā rīks satura patērēšanai, bet arī radīšanai – rakstīšanai, labošanai, zīmēšanai, rasēšanai un citiem uzdevumiem.

Parocīgāks par datoru

Ierīci par labu alternatīvu klēpjdatoram padara trīs faktori. Tie ir kompaktais izmērs, daudzpusīgais lietojums un arī cena, ar kuru jēdzīgam ultraplānajam datoram ir gandrīz neiespējami konkurēt.

Foto: Publicitātes foto

Gabarīti pavisam noteikti nosver svaru kausus par labu MatePad 11. Planšetes korpuss ir tikai 7,25 milimetrus biezs un sver 485 gramus. Svars ir tikai divtik lielāks nekā normālam mūsdienu viedtelefonam, taču planšetē mājo 10,95 collu ekrāns, kas ir tikai nedaudz mazāks nekā vidusmēra ultraplānajam klēpjdatoram. Pat ietērpjot digitālo plāksni magnētiskajā, no abām pusēm apskaujošajā vāciņā, kopējais biezums nepārsniedz pusotru centimetru un svars knapi pārkāpj 600 gramu slieksnim. Tā kā izmērā MatePad 11 ir mazāks par A4 lapu, to var viegli ielikt jebkurā dokumentu mapē un nēsāt līdzi. Nav pat nepieciešama soma.

Planšetes sānos iestrādāti magnēti vāciņa un M-Pencil pievilkšanai, savukārt vienā apaļā irbuļa malā iegrebta neliela iedobe, kas palīdz cieši apskaut MatePad 11 sānus. Magnēts darbojas plašā amplitūdā, taču vienā stāvoklī, tuvāk planšetes apakšmalai, tas pieķer irbuli ļoti spēcīgi un atvienošanai jāpieliek spēks. Spēcīgā saķere noder ierīces pārnēsāšanas laikā un droši notur irbuli vietā arī esot somā. Vienīgais veids, kā nejauši sadalīt «saldo pārīti», ir planšetes ielikšanas vai izņemšanas laikā aizķert irbuli aiz grāmatām vai somas malas. Bez tieša fiziska spiediena tas neatdalīsies.

Tastatūra kopumā atstāj labu iespaidu. Lai arī tā izvietota šaurāk nekā klēpjdatorā, pogas ir gana lielas un izvietotas ar pietiekamām atstarpēm, lai rakstot nekļūdītos. Tās darbojas «mīksti» un klusi, un arī ar latviešu valodu problēmu nav. Visas diakritiskās zīmes tiek saprastas un attēlotas ekrānā.

Spēcīgais magnēts notur planšeti izvēlētajā leņķī un tastatūra neatdalās pat tad, ja paceļam ierīci aiz ekrāna daļas un kratām.

Ar noderīgām spējām

Aksesuāru komplektācijai pieplusojot lielo, gandrīz 500 nitus spilgto ekrānu ar 2560x1600 pikseļu izšķirtspēju, iegūstam gana rīcībspējīgu mašīnu. To vēl interesantāku un datoram līdzīgāku padara Multi-Window režīms, kas ļauj vienā darbvirsmā vienlaikus atvērt četrus logus un katrā darīt kaut ko citu. Gluži kā to nu jau trīs desmitgades esam darījuši personālajā datorā.

Lietojuma daudzveidību papildina arī trīs Multi-screen Collaboration režīmi. Viens no tiem ļauj bez vadiem savienot planšeti ar Huawei viedtelefonu un viegli piekļūt tajā esošajai informācijai. Piemēram, paņemt ar tālruni uzņemtās fotogrāfijas un apstrādāt tās planšetes lielajā displejā, lai pēc tam tikpat vienkārši pārceltu atpakaļ telefonā. Darbībā tas izskatās kā informācijas pārkopēšana no vienas datora mapes citā.

Cits sniedz iespēju bez vadiem savienot planšeti ar vēl kādu citu ekrānu. Tas var būt mājas vai biroja dators, vai monitors. Šajā gadījumā saturs tiks attēlots lielākajā ekrānā un planšetes displeju var izmantot, piemēram, kā zīmēšanas paliktni.

Ekrāns darbam un izklaidei

Te arī parādās lietojums irbulim. Tas spēj ne vien rakstīt, bet arī ar roku veiktos pierakstus pārvērst drukātā, rediģējamā tekstā. Tā kā M-Pencil atpazīst 4096 pieskāriena stipruma līmeņus, rakstīšana un zīmēšana ar to daudz neatšķiras no darbošanās ar zīmuli uz papīra lapas. Jo stiprāk piespiedīsiet rakstāmo, jo treknāka līnija sanāks. 120 hercu attēla atjaunošanās intensitāte kombinācijā ar 2 milisekunžu aizkaves laiku vēl vairāk pastiprina šo zīmuļa ilūziju, jo uzvilktā svītra rodas tieši zem irbuļa spices un rātni, neatpaliekot velkas tam līdzi. Šajā planšetē nenācās novērot senāk bieži piedzīvotās situācijas, ka svītra ekrānā parādās labu brīdi pēc irbuļa atcelšanas, jo ekrāns vienkārši netiek līdzi rokas kustībām.

Atsvaidzes intensitāte padara šo planšeti par noderīgu rīku arī izklaidei, proti, datorspēlēm, kuru attēlojuma gludums lielā mērā atkarīgs tieši no šī parametra. Par skaitļošanas jaudu bažu nav. Planšete aprīkota ar 8 kodolu Qualcomm Snapdragon 865 procesoru un Adreno 650 grafisko karti, kam piepalīdz 6 GB operatīvā atmiņa. Arī datu krātuve ir plānajiem klēpjdatoriem atbilstoša – 128 GB, ko var papildināt ar plaši pieejamo microSD karti vēl pat 1TB apmērā, nevis dārgāko Huawei veidoto NM, kas nepieciešama telefoniem. Arī Harman Kardon speciālistu palīdzību pieregulētā skaņa ir izklaides vajadzībām ļoti piemērota. Četri skaļruņi veido tik spēcīgu, izjustu skanējumu, ka vibrācijas ap ierīci var ļoti labi sajust.

Darba diena ar vienu uzlādi

MatePad 11 ir viens no pirmajiem Huawei planšetdatoriem, kas aprīkots ar Harmony OS operētājsistēmu, un tas apliecina, ka ķīnieši ir apņēmības pilni attīstīt pašu veidoto infrastruktūru. Šogad šo operētājsistēmu jau ieguva viedie pulksteņi, tādēļ varam sagaidīt, ka Huawei lieliem soļiem ies uz priekšu AppGallery virtuālā veikala piepildīšanā un jaunu iespēju pievienošanā savas ekosistēmas ietvaros.

Tā kā MatePad 11 ir mobila ierīce, tā var darboties ārpus telpām pat ļoti ilgi. Nepārtraukti straumējot video mērenā skaļumā, ierīce ar vienu uzlādi darbojās mazliet vairāk par 10 stundām. Darbojoties ar biroja programmām, baterijas resursu pietika pamatīgi ieilgušai darba dienai vismaz 11 stundām. Modernie klēpjdatori iespēj ko līdzīgu, vienīgi jāņem vērā, ka šajā planšetē ir vien 7250 mAh akumulators. Tā ietilpība nav pat divreiz lielāka par labākajos viedtelefonos izmantoto. Uzlādei gan pieejams vien 22,5W lādētājs, tādēļ pie kabeļa nākas vadīt nepilnas divas stundas.

Foto: Publicitātes foto

Trešais arguments par labu šai ierīcei ir cena. MatePad 11 komplektā ar magnētisko tastatūras vāciņu un M-Pencil irbuli var iegādāties par 450 eiro. Šādā cenu kategorijā jaunu ultraplāno klēpjdatoru nudien nebūs viegli atrast. Tas arī lielā mērā nosaka šīs ierīces vērtību. Tā ir pat ļoti nopietni apsverams variants skolēniem, studentiem un ikvienam, kurš meklē plaši lietojamu mobilo ierīci darbam un izklaidei par saprātīgu cenu.

Materiāls tapis sadarbībā ar Huawei Latvija

CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu