Kā sagatavoties skolai? Vecāku pieredze un speciālistu ieteikumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Privātais arhīvs/Jānis Škapars/TVNET kolāža

Mācību gada sākumu skolēni un viņu vecāki šogad gaida ar dalītām jūtām - ir prieks par iespēju mācīties klātienē, bet bažas un neziņa par to, kā noritēs mācību process. Lai vai kā, 1. septembris jau ir teju klāt, un, kā allaž, ģimenēs šis datums tiks atzīmēts ar lielākām vai mazākām svinībām: ziediem, fotosesiju, kino apmeklējumu vai svētku pusdienām kafejnīcā. Lūk, trīs mammu pieredze un ieteikumi, gatavojoties Zinību dienai, kā arī speciālistu komentāri par to, kā šos svētkus padarīt tiešām īpašus.

Galvenā aktivitāte, ko veic vecāki (63%), tuvojoties jaunajam mācību gadam, ir esošā apģērba un citu skolas lietu krājumu pārskatīšana, liecina TC "Alfa" veiktās aptaujas dati.

Skolas preces pirms mācību sākuma pērk 52% ģimeņu. 32% visu skolai nepieciešamo parasti sarūpē jau laikus, visas vasaras garumā, bet 12% šos pirkumus atliek uz mācību gada pirmo mēnesi – septembri.

Gandrīz divas trešdaļas (63%) vecāku atzīst, ka neskaidrības ap jaunā mācību gada norisi šogad atstājušas ietekmi arī uz gatavošanos skolai.

Daļu vecāku tas motivējis iegādāties vien pašas nepieciešamākās lietas, daļa pirkumus atliek uz vēlāku laiku (35%), bet citi atturas no jebkādu skolai nepieciešamo preču iegādes (28%).

Visbiežāk atlikta ir sporta apģērbu un apavu iegāde (47%), retāk – ikdienā valkājamā apģērba un apavu iegāde (37%).

50-100 eiro ir summa, kuru visbiežāk vecāki šogad iecerējuši tērēt viena bērna sagatavošanai skolai (31%).

28% savus tēriņus skolas lietu iegādei lēš 100 – 200 eiro apmērā par vienu bērnu, bet 10% šim mērķim iecerējuši atvēlēt vairāk nekā 200 eiro. Savukārt 12% skolas lietu iegādei atvēlēs summu, kas nepārsniedz 50 eiro.

66% ģimeņu šogad plāno atzīmēt jaunā mācību gada sākumu. Visbiežāk ģimenes pulcēsies mājās tuvāko radu un draugu lokā (34%), taču 28% apsver arī publisku vietu apmeklējumu, tostarp 18% plāno kopīgu maltīti kādā restorānā vai kafejnīcā, bet 8% - kādas publiskas izklaides vai atpūtas vietas apmeklējumu.

Cerība, ka jaunais mācību gads vairs nebūs jāpavada, mācoties attālināti (36%), un prieks par atkalsatikšanos ar draugiem, klases biedriem (31%) ir galvenie vadmotīvi skolēnu noskaņojumā, sagaidot jauno mācību gadu. Vienlaikus 9% vecāku atzīst, ka viņu atvases labprāt turpinātu mācības attālināti arī jaunajā mācību gadā.

Indra Salceviča, divu dēlu mamma (Kārlis Roberts (5. klase), Ernests Leons (2. klase))

"Skolai nepieciešamos piederumus esmu jau sapirkusi, atlicis vien sagaidīt prasības no skolotājiem par pareizā līniju platuma burtnīcām un kladēm. Tā kā man ir divi skolēni, es mēģinu iepirkt produktus, izmantojot akcijas piedāvājumus, bet ļoti pievēršu uzmanību kvalitātei, jo īpaši visam, kas saistīts ar vizuālo mākslu. Papīram ir jābūt kvalitatīvam, krāsām un otām arī, tāpat arī zīmuļiem.

Foto: Privātais arhīvs

Es ieteiktu sekot līdzi reklāmām un izmantot iespēju iepirkties vismaz divas nedēļas pirms skolas sākuma, lai izvairītos no lieka stresa. Un vienmēr iepirkties ar sarakstu, lai neko neaizmirstu.

Manā ģimenē Zinību dienas tradīcija ir ziedi – bērnībā mēs uz skolu devāmies ar mammas audzētām asterēm. Un vakarā bija arī kāda garda kūka vai mammas ceptās vafeles, bet, ja godīgi, tādas īpašas tradīcijas neatminos. Man gan tādas ir! Es vienmēr nofotografēju dēlus ar gladiolām rokās - jau no bērnudārza laikiem, kad tās bija garākas par viņiem pašiem.

1. septembri noteikti nosvinēsim ar kādu gardu maltīti un kopā būšanu. Citus gadus esam gatavojuši gan mājās, gan devušies uz kafejnīcām, kā būs šogad, vēl nezinu – pagaidām neesmu izdomājusi šī septembra plānu, bet visticamāk, pasūtīsim kādu gardu picu."

Kā padarīt īpašu 1. septembra maltīti?

Plānojot svētku mielastu, vienmēr ir vērts piedomāt, kā šo dienu var padarīt īpašāku. Protams, svētki ir svētki, bet tomēr ir svarīgi apzināties, ka pastāv izvēle - ir ļoti daudz labu kafejnīcu un restorānu, kuru piedāvājums bērniem patīk, garšo un kuru viņi spēj novērtēt. Vai tiešām ir nepieciešams svētkos izvēlēties ātrās ēstuves ar eļļā vārītiem našķiem, pārsaldinātiem dzērieniem un citām neveselīgām opcijām? Nedomāju!

Skolēnu iecienītos našķus mēs varam pagatavot paši, iesaistot gatavošanas procesā arī pašus kārumniekus. Jāatceras, ka vienmēr ēdiens ir stāsts par ēšanu, - tas ir stāsts arī par kopā pavadīto laiku un emocijām. Ja tomēr ir vēlme atzīmēt 1. septembri ārpus mājām, tad laba ideja ir to visu padarīt par piedzīvojumu ar devīzi “katrs paņem kaut ko tādu, ko nekad nav ēdis”, šādi izaicinot bērnus nogaršot ēdienus no vecāku šķīvja, uzminēt sastāvdaļas, un tā visu restorāna apmeklējumu pārvērst nedaudz citādāku.

Frī kartupeļi, nenoliedzami, ir neatņemama kafejnīcu sastāvdaļa, bet ir vērts aizdomāties, vai paši neesam radījuši vienādojumu: kafejnīca = frī kartupeļi? Vai tiešām vienmēr izvēlei ir jābūt tik vienveidīgai, ja ir tik daudz citu iespēju? Nav arī obligāti ņemt bērniem pilnas porcijas no bērnu ēdienkartes vai lielās ēdienkartes - pirms tam izdzertais saldējuma kokteilis var būt gana sātīgs, lai pamatēdienam vairs nebūtu vietas, turklāt mazajiem nepatīk stundām ilgi sēdēt pie galda. Ģimenes lokā varat padalīties ar pasūtītajiem ēdieniem - piedevas no viena, kāds dārzenis no cita šķīvja u.tml., iedrošinot bērnu iepazīt jaunas garšas un produktus.

Inga Kalniņa, mamma divām meitām - Florencei Rozei (5) un Grētai Teodorai (8)

"Laikam jau pārspīlēšu, sakot, ka ar nepacietību gaidām pirmo skolas dienu. Gan mēs - vecāki, gan otrklasniece, visi esam diezgan lielā neziņā. Meitu neuztrauc mācības un skola, tieši otrādi, grib satikt draugus, skolotāju, bet tieši praktiskā puse. Ko drīkstēs, ko ne? Kas un kā notiks ar testiem un maskām? Vai skolā varēs iet uz ēdnīcu? Vai būs sports? Vai drīkstēs apmeklēt pulciņus?

Foto: Privātais arhīvs

Šie jautājumi, uz kuriem nav atbilžu vēl nedēļu pirms skolas, uztrauc daudz vairāk nekā mācības. Līdz ar to vecāku uzdevums ir stāstīt un sagatavot bērnu, ka informācija pēdējā brīdī šobrīd ir new normal.

Tas viss mazliet aizēno klasisko skolas gaidīšanas laiku, kad vairāk būtu jādomā bija par asteru krāsu skolotājas pušķī vai jāsaprot, kuras svētku kurpes vēl der.

Kādas ir aktuālās 1. septembra modes tendences? 

Šobrīd modē ir viss. Uz 1. septembri es ieteiktu izvēlēties smart casual stilu. Labāk izvairīties no pārlieku aktuālām tendencēm krāsās un audumu tekstūrās. Proti, nevajadzētu izvēlēties kaut ko batikotu vai, piemēram, pārlieku sportisku. Aicinu vecākus ieklausīties arī savos bērnos un neuzspiest savu redzējumu par Zinību dienu uzvalkā vai klasiskās kurpes. Domāju, ka tik stingri likumi vairs nav aktuāli. Apavi var būt arī sportiska stila, bet noteikti vienkrāsaini un neitrāli – galvenais, lai tie nav pārlieku sportiski un krāsaini.

Vecāko klašu skolniecēm galvenais būtu nesaģērbties kā uz ballīti. Ir būtiski saprast, ka vide diktē apģērba izvēli un stilu. Runājot par klasiskajām skolas tendencēm, protams, jāmin preppy. Tas ir stils, kuru izvēloties, nekad nekļūdīsies. Tā izcelsme saistāma ar pagājušā gadsimta vidu. Šis stils apvieno klasisko ģērbšanās stilu – žaketes, kreklus, blūzes, faltētus pieklājīga garuma svārkus virs ceļiem – ar sportiskiem elementiem, piemēram, kedām vai cepuri. Ja kādreiz preppy stilā ģērbās elitāro skolu audzēkņi, tad šobrīd tendence ir globāla un iecienīta dažāda vecuma jauniešu vidū.

Viss skolai nepieciešamais jau ir sagādāts. Jau pavasarī, izsniedzot liecības, skolotāja bija sarūpējusi ļoti precīzu sarakstu. Ar bērnu devāmies uz veikalu un visu sapirkām. Neko lieku meita pat neprasīja – jo saraksts ir saraksts. Tā kā pagājušais mācību pusgads pagāja mājās, daudzas lietas derēs arī šogad.

Cenšos uz vasaru atlikt nost to, kas labi saglabājies no iepriekšējā mācību gada (vāciņi, tīrās burtnīcas, klades, krāsas utt.). Nolieku maliņā, lai bērniem vasarā nesanāk netīšām izlietot skolas lietas rotaļām.

Smieklīgā kārtā, baltas blūzes un tumšu svārku sagādāšana 1.septembrim man kā mammai ir lielāks stress nekā jebkas cits, jo gaumei pieņemams piedāvājums šķiet mazs un cenai neatbilstošs. Tiesa gan, šoreiz veiksmīgā kārtā to atrisināju jau ap Lieldienu laiku, izmantojot foršas atlaides. Es vispār esmu atlaižu cilvēks. Ziemā iepērku vasaras lietas, vasarā – ziemas, tādējādi ietaupot un sarūpējot tiešām labas kvalitātes preces. Neatsakos arī no "mantojuma". Meita jau otro gadu uz skolu ies ar mugursomu, kas “mantota” no māsīcas. Skaista labas kvalitātes soma, un meitai ļoti patīk. Arī skolai nepieciešamās formas vestes meitai ir no māsīcas vairākiem gadiem uz priekšu. Tās ir labi koptas un, ja nekas nemainīsies, tad noderēs arī jaunākajai māsai, sākot skolas gaitas.

Mistiskā kārtā man pašai nekad nav paticis ne pirmais septembris, ne tam sekojošais rudens. Man patika skola, bet skolas pirmā diena nekad nav bijusi mīļa. Mājās bija svinīga noskaņa, bet ne pārlieku liela svinēšana: labs ēdiens ģimeniskā atmosfērā un jauka kopābūšana. Atskatoties atmiņās, interesanti, ka tradīcijas manā ģimenē nav mainījušās. Jā, skolas sākums ir svētki, bet ar lielu svinēšanu neaizraujamies. Atrakciju parki un lielas izklaides šajā dienā nav mūsu gaumē. Labs kino vai ģimenes lokā labi paēst kādā restorānā – no tā gan mēs neatsakāmies!"

Filmas, kas palīdzēs atgriezties skolas solā

Atgriešanos skolas solā/universitātē/dzīvē ciešamāku padarīs trīs filmas par... atgriešanos skolas solā, kas fiziski ir tik mokošs pasākums, ka "skolas žanra" filmas pārsvarā ir komēdijas - visticamāk, lai kaut mazliet atvieglotu šīs mocības.

1. "The Edge of Seventeen" ar absolūti apburošo Heiliju Stenfildu un vienmēr harismātisko Vudiju Harelsonu liks aizdomāties par to, kādēļ mēs skolas gados nebijām tik apķērīgi un harismātiski kā Heilijas varone? Viss būtu bijis daudz, daudz labāk! Meklējiet straumēšanā!

2. "21 Jump Street / 22 Jump Street" visiem, kuri sapņo atgriezties skolas laikos ar šībrīža attieksmi un parādīt, kurš patiesībā saimnieks. Čaninga Tatuma un Džonas Hila varoņi-slepenpolicisti vēlreiz izdzīvo skolas un koledžas gadus, bet mēs - piedzīvojam smieklu lēkmi. Divreiz. Meklējiet straumēšanā!

3. Martas Elīnas Martinsones "Tizlenes" atgriež mūs ne tikai skolas solā, bet arī atpakaļ laikā, akurāt 1999. gada nogalē - ar tīņu popa elkiem, disketēm un "mileniumu". Tikai (tīņu) problēmas gan tās pašas, kas tagad vai vienmēr. Tā reize, kad pašmāju kino ir sasmēlies visu labāko no Holivudas tīņu filmām un papildinājis ar tikai mums raksturīgiem elementiem (randiņi pie Laimas pulksteņa - o, jā!). Meklējiet kinoteātros jau no 27. augusta!

Ja ar šo nepietiek, uzmeklējiet arī "10 Things I Hate About You", "Clueless", "Mean Girls, "Easy A" vai vienkārši "The Breakfast Club".

Linda Tellgrena, divu dēlu mamma (Gustavs (11) un Mārtiņš (8))

"Šogad jaunā mācību gada sākums noteikti tiek gaidīts ar lielu entuziasmu - mani dēli skolojās mājmācības režīmā kopš 2020.gada decembra vidus. Izvēlējāmies šādu mācību režīmu, jo gaidījām vakcīnas un baidījāmies no vīrusa. Tāpēc tagad atgriešanās skolā mācībām klātienē ir ļoti gaidīta.

Foto: Privātais arhīvs

Skolai gatavojamies pakāpeniski - augusta sākumā kopīgiem spēkiem sakārtojām bērnu istabas, atbrīvojāmies no nevajadzīgajām mantām un veicām ģenerāltīrīšanu visos plauktos un atvilktnēs. Pie reizes “izgāju cauri” arī bērnu drēbēm, noliekot malā tās, kas palikušas par mazu.

Apģērbu un apavus iegādājos divreiz gadā izpārdošanu laikā, pirms tam saplānojot, kas precīzi būtu nepieciešams. Tas atslogo pēdējās pirmsskolas nedēļas - nav stresa, pēdējā brīdī saprotot, ka kaut kas trūktu.

Ieteikums, kā ietaupīt līdzekļus un laiku, - iepirkties tiešsaistes veikalos. Un veidot kapsulas garderobes: savstarpēji viegli kombinējamu apģērbu neitrālos toņos no dabīgiem materiāliem. Tas atvieglo ģērbšanās procesu no rītiem un ļauj visam apģērbam satilpt pāris atvilktnēs.

Manuprāt, ir vērts ir ieguldīt labas kvalitātes apavos un āra apģērbā. Tas man kā mammai ir būtiski, jo abās skolās bērni pēcpusdienā dodas ārā un man vajag pārliecību, ka viņu kājas ir sausas jebkuros laikapstākļos.

Vecākais dēls mācās speciālajā skolā, jaunākais - Montesori pamatskolā, un abās skolas somas nav nepieciešamas - bērniem ir skapīši, kur atstāt mantas, arī mājas darbu nav, jo abi paliek pagarinātajā klasē. Skapīšos glabājas sporta tērps un pārvelkamie apavi.

1.septembrim gatavojamies, arī dodoties pie friziera. Ziedus skolotājiem nesam pašu audzētus - parasti asteres un citas rudens puķes. Pēc svinīgās daļas skolā Zinību dienu parasti atzīmējam mājās - gatavojam svētku mielastu un cepam kūku, ciemos viens pie otra iet kaimiņbērni, vakarā noskatāmies kādu filmu.

Līdzīgi šos svētkus svinējām arī manā bērnībā. Šī diena vienmēr būs īpaša - arī tiem, kam skolas sols vairs nav aktuāls! Līdzīgi kā 1.janvāris - jauns sākums un restarts, iesoļojot rudenī."

Veiksmīgu mācību gadu!

Raksts tapis sadarbībā ar TC "Alfa".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu