Rokasgrāmata vecākiem: kā izvēlēties skolēnam piemērotu telefonu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Tuvojoties mācību gada sākumam, daudzās ģimenēs tiek meklētas atbildes uz neskaitāmiem jautājumiem par skolēnam piemērotāko telefonu un pieslēguma veidu. Kādiem viedtālruņa parametriem jāpievērš uzmanība, izdarot izvēli? Kas izdevīgāks — priekšapmaksas karte vai pastāvīgs pieslēgums? Kā parūpēties, lai telefons bērnam kalpotu maksimāli ilgi? Kādi ir šobrīd interesantākie un skolēniem piemērotākie telefonu modeļi dažādās cenu kategorijās?

Lai uzzinātu atbildes uz šiem un citiem aktuāliem jautājumiem un noskaidrotu, kā tad izvēlēties skolēnam piemērotu telefonu dažādos vecumposmos, aicinājām uz sarunu LMT Retail&Logistics valdes priekšsēdētāju Rinaldu Kalniņu.

Pirmā mācību gada sākumā tāpat ir daudz jauna un pie visa jāpierod – ir vecāki, kas uzskata, ka viedtālrunis tikai novērsīs bērna uzmanību un būs lieks traucēklis. Vai pirmklasniekam vispār ir vajadzīgs telefons?

Jā, arī pirmklasniekam ir vajadzīgs telefons. Gandrīz visi pieņēmumi par tālruņa nepieciešamību pirmklasniekam tiek balstīti uz aptaujām, kurās ir aptaujāti vecāki, un šie rezultāti, kuros parasti domas dalās, tiek izplatīti tālāk. Reti mēs pajautājam pašiem mazajiem, ko viņi vēlas un kādēļ viņiem būtu nepieciešams viedtālrunis.

Augustā bieži saskaros ar vecāku jautājumiem: “Vai iegādāties viedtālruni pirmklasniekam?”, uz ko vienmēr atbildu apstiprinoši. Uzskatu, ka mēs kā vecāki, iegādājoties viedtālruni pirmklasniekam, uzņemamies atbildību un pienākumu iemācīt bērnam to lietot pareizi, izmantojot visas viedtālruņa sniegtās priekšrocības – tā ir izklaide, mācības, drošība, saziņa un citas digitālās iespējas.

Kādas alternatīvas viedtālrunim šobrīd piedāvā ražotāji?

Jāatzīst ka viedtālrunim nav alternatīvas, ja vien nerunājam par podziņu telefonu, kas var nodrošināt tikai visvienkāršāko saziņas funkciju. Vislabāk būtu bērnam iegādāties iekārtu, kas ir gan funkcionāla, gan cenas ziņā pieņemama. Tiesa,

nevajadzētu aizrauties ar pārlieku dārgu iekārtu iegādi, jo tas var sarežģīt paša skolēna, skolotāja, klasesbiedru ikdienu mirklī, kad, piemēram, ar iekārtu kaut kas noticis.

Iespējams, ka vecākiem ir kāds viedtālrunis ar bojātu stiklu, un, šo tālruni salabojot, to var nodot tālākā lietošanā pirmklasniekam un jaunu iekārtu iegādāties sev, nevis bērnam.

Kas der sākumskolēnam, nederēs padsmitniekam. Kādi pamatnosacījumi jāņem vērā un kādām funkcijām jāpievērš uzmanība, izvēloties telefonu? Jo, kā zināms, šajā vecumposmos telefons vairs nav tikai līdzeklis, lai sazvanītu vecākus.

No pieredzes varu ieskicēt biežākās problēmas, ar kurām vecāki vēršas pie mums un lūdz palīdzēt. Ja bērnam lietošanā ir nodota pārlieku veca iekārta, aptuveni pēc pusgada vecāki lūdz ieteikt jaunu, jo bieži vien vecā ir pārlieku tehniski novecojusi un nespēj vairs pildīt savas funkcijas, kā nākas. Tāpēc aicinu vecākus izvērtēt, cik darbspējīgs ir vecais tālrunis, kuru grasāties nodot savam bērnam lietošanā. Būtībā, ja tas vairs neder jums, nederēs arī bērnam.

Runājot par parametriem, es ieteiktu pievērst uzmanību sekojošiem rādītājiem:

  • iekārtas operētājsistēmas – Android vai iOS;
  • ekrāna izmērs, sākot no 5,4 collām;
  • telefona atmiņa, sākot no 32 GB;
  • iekārtas izlaišanas gads (ne vecāks par gadu).

Tā būs garantija iekārtas veiktspējai nākamos 2 gadus no pirkuma brīža.

Foto: Shutterstock

Jāņem vērā, ka agrāk vai vēlāk atradīsies kāds gudrinieks, kurš jūsu bērnam pastāstīs un parādīs viedtālruņu sniegto iespēju “tumšo pusi”, iepazīstinās ar saturu, kas nav piemērots bērniem. Lai maksimāli attālinātu šo brīdi, vecākiem ir pieejamas dažādas lietotnes (piemēram, Google Family Link), ar kuru palīdzību varat kontrolēt bērna viedtālruņa lietošanas paradumus.

Vidusskolā un vēlāk arī universitātē jaunieši viedtālruni izmanto nopietniem mērķiem – ikdienas plānošanai un mācībām, tādēļ pieaug arī viņu prasības pret ierīces veiktspēju. Kas viņiem būtu jāņem vērā, izdarot izvēli?

Labākais padoms būtu samērot savas prasības ar iespējām.

Bieži vien, nopērkot dārgāko, lielāko, jaudīgāko tālruni, daudzi nemaz neizmanto lielāko daļu no ierīces piedāvātajām funkcijām, lai gan tieši tāpēc šis viedtālrunis ir bijis tik dārgs.

Katram pašam sev jāuzdod jautājums un jārod atbilde: “Vai man tiešām tieši šis konkrētais tālrunis ir nepieciešams, un vai es tiešām izmantošu visas tā piedāvātās papildiespējas?” Viss ir gaužām vienkārši – ja neesi liels fotogrāfs, nav nepieciešams pirkt iekārtu ar jaudīgāko kameru. Ja nepatīk izmantot irbuli, ar kuru veikt pierakstus telefonā, tad telefons ar šādu ekstru nav nepieciešams. Katrā LMT klientu centrā ir zinoši pārdevēji, kuri ieteiks piemērotāko iekārtu saskaņā ar vēlmēm un viedtālruņa lietošanas paradumiem.

Tehnoloģijas attīstās tik ātri, ka ir teju neiespējami izsekot visām aktualitātēm. Kas jauns ir parādījies tirgū? Kādi šobrīd ir interesantākie un skolēniem piemērotākie telefonu modeļi dažādiem budžetiem?

Cenu kategorijā līdz 150 eiro: Samsung Galaxy A02s (119 eiro); LG K52 DS (149 eiro).

No 150–250 eiro: Samsung Galaxy A12 (169 eiro); Redmi Note 10 5G (199 eiro); Samsung Galaxy A22 5G (229 eiro).

Virs 250 eiro: Samsung Galaxy A52 (315 eiro); Xiaomi Mi 11 Lite 5G (349 eiro); Sony Xperia 10 III (469 eiro); Apple iPhone 12 mini 64GB (689 eiro); Samsung Galaxy S21 (749 eiro).

Foto: Shutterstock

Nav noslēpums, ka bērniem telefoni nereti plīst vai pazūd. Kā vecāki var nodrošināties pret šādām ķibelēm un parūpēties, lai telefons skolēnam kalpotu maksimāli ilgi?

Efektīvākais veids, kā vismaz daļēji pasargāt iekārtu no mehāniskiem bojājumiem, ir ievietot to aizsargmaciņā un uz ekrāna uzlīmēt aizsargstiklu. Tiesa, tas nepasargās no tālruņa pazaudēšanas vai nozagšanas. Tāpēc ieteiktu tomēr iekārtu apdrošināt, jo tas aiztaupa daudz galvassāpju mirklī, kad tālrunis tiek neatgriezeniski sabojāts, pazūd u.tml.

Kad izvēlēts piemērotākais telefona modelis, vecākiem priekšā ir vēl viena izšķiršanās – priekšapmaksas karte vai pastāvīgs pieslēgums? Tas ir jautājums, par kuru ģimenē nereti tiek lauzti šķēpi. Kādas ir priekšrocības un mīnusi katram no variantiem?

Priekšapmaksas kartes pluss ir elastīga iespēja mainīt – pieslēgt un atslēgt pakalpojumus. Tas dod iespēju samazināt izdevumus, kā arī nepieciešamības gadījumā kontrolēt skolēna interneta lietošanas apjomu. Šobrīd LMT Kartei ir pieejami četri starta komplekti, no kuriem izdevīgākais ir 4,99 eiro starta komplekts, jo tajā viena nedēļa neierobežota interneta ir iekļauta bez maksas. Karti ir vienkārši lietot, un tā ir droša pret neparedzētiem izdevumiem, jo lietotājs var iztērēt tikai tos līdzekļus, kas ir ielikti kartes kontā un ne vairāk.

Alternatīva priekšapmaksas sarunu kartei ir pēcapmaksas pakalpojums jeb pieslēgums. Ar pieslēgumu nav kā ar priekšapmaksas karti, kurai pakalpojums regulāri jāatjauno, kad beidzies kredīts. Tas nodrošina, ka skolēns nepaliks bez sakariem, arī tad, ja sarunāsies ilgāku laiku vai klausīsies mūziku Youtube. Vecāki var ērti sekot līdzi bērna patērēto pakalpojumu apjomam pašapkalpošanās portālā vai lietotnē. Skolēnu pieslēgumam pluss ir aktivizēts paaugstinātas maksas pakalpojumu un zvanu/SMS aizliegums – tas nozīmē, ka skolēns nevarēs zvanīt uz informatīvajiem, telebalsošanas, izklaides un ziedojumu numuriem, kas attiecīgi pasargās no negaidītiem pārsteigumiem rēķinā.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu