Viltus atmiņas jeb dīvainais Mandelas efekts (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Nelsons Mandela
Nelsons Mandela Foto: AFP / Scanpix

Atmiņas ne vienmēr ir precīzs realitātes atspoguļojums. Sākot no bērnības draudzībām, līdz sadzīves ķildām – visas šīs pieredzes mūsu prāts cenšas idealizēt un reizēm pat izgudrot no jauna. Bet, ja nu šīs viltus atmiņas ir par kaut ko vispārīgāku, nevis cilvēka personīgo pieredzi? Ja nu tādas līdzīgas, bet nepatiesas atmiņas ir tūkstošiem cilvēku? Ja tu esi piedzīvojis kaut ko līdzīgu, tad zini – tas ir Mandelas efekts.

Frāzi “Mandelas efekts” 2009. gadā izdomāja blogere Fionna Brūma, kad piedalījās konferencē par Nelsona Mandelas traģisko nāvi 1980. gados. Daudzi cilvēki, ar kuriem viņa diskutēja, arī atcerējās Dienvidāfrikas prezidenta nāvi cietumā, un vairāki pat atcerējās, kā skatījušies ziņu pārraides, kas vēstīja par šo notikumu. Tomēr Mandela konferences norises laikā bija sveiks un vesels. Viņš nomira četrus gadus vēlāk – 2013. gadā brīvībā.

Brūma raksta, ka Mandelas efektu raksturo vairāku cilvēku viltus atmiņas. Lai arī tas viss izklausās pēc vienkāršas sagadīšanās, tomēr šis fenomens ir visai izplatīts. Piemēram, vai tu atceries slaveno frāzi “Lūk, es esmu tavs tēvs” (Luke, I am your father) no "Zvaigžņu kariem" (1977)? Ja atceries, tad tu piedzīvo Mandelas efektu, jo tādas frāzes nebija. Patiesībā Dārts Veiders teica: “Nē, es esmu tavs tēvs” (No, I am your father).

Tomēr bieži vien pat pēc tam, kad cilvēks ir uzzinājis patiesību, viņš ir gatavs zvērēt, ka tā nav. Daži ir tik pārliecināti par savām atmiņām, ka Mandelas efektu uzskata par pierādījumu paralēlo realitāšu eksistencei. Kas tad īsti slēpjas aiz šī fenomena?

Psihologi saka, ka pie vainas ir veids, kā mūsu smadzenes saglabā un atgūst informāciju. Atmiņas nav ideāls reālā brīža uzņēmums. Kad mēs kaut ko atceramies, mums ir pieeja tikai daļai patiesā stāsta, tāpēc mūsu smadzenes izvelk līdzīgu informāciju no citām atmiņām un, tā sakot, aizpilda robus.

Ja Dārta Veidera piemērs tevi neapmierina, tad, lūk, cits: vai ūsainajam Monopola vīriņam uz acs ir monoklis? Gribētos teikt, ka ir, vai ne? Patiesībā nav gan. Pārbaudi pats.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu