Septembra "lāsts" jeb kādēļ investori ar bažām raugās uz gada devīto mēnesi

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Ja esi investors, kurš vairākus gadus aktīvi sekojis līdzi norisēm finanšu tirgos, visticamāk, viena no tavām mīļākajām dziesmām ir grupas “Green Day” hits “Wake Me Up When September Ends” (“Pamodini mani, kad septembris būs beidzies”). Un tā tas tik tiešām ir – gada devītais mēnesis tradicionāli finanšu tirgos ir vissliktākais, vēsta CNN.

Trešdienas, 1. septembra rītā finanšu tirgū bija vērojams neliels kāpums, tomēr “S&P 500” indekss bija krities par pusprocentu. Paredzams, ka šāds kritums šo un citus finanšu tirgus indeksus pavadīs visu septembri, norāda “LPL Financial” tirgus stratēģis Raiens Deriks.

Raugoties vēsturē, pēdējo 50 gadu laikā akciju vērtības ir kāpušas teju visus mēnešus, izņemot nelielus kritumus februārī, kā arī septembrī. 2020. gada septembris apliecināja gada devītā mēneša “bēdīgo slavu”. Toreiz “S&P 500” indekss kritās par teju 4%.

Protams, šis kritums izrādījās īslaicīgs “klusums pirms vētras”, jo jau nākamajos mēnešos sākās strauja atgūšanās un augšupeja.

Šī gada septembrim arī ir visi priekšnoteikumi, lai tas investoriem kļūtu par galvassāpju lielāko iemeslu. Par to liecina arī notiekošais pasaulē, kā arī pandēmijas izplatība. Turklāt akciju vērtības jau sasniegušas rekordlielākās atzīmes pēc vairāk nekā septiņu mēnešu ilga kāpuma (tas nozīmē, ka kādā brīdī jāseko kritienam).

Lai arī korporatīvie ieņēmumi šogad ir kāpuši, “Standard & Poors” 500 lielākie uzņēmumi joprojām tirgo savas akcijas ar relatīvu piesardzību.

Tāpat ASV Federālajām rezervēm vēlāk septembrī ir paredzēta tikšanās ar investoriem. Federālo rezervju vadītājs Džeroms Pauels uzsvēra investoriem, ka centrālā banka tik ātri neatteiksies no savas iepriekš izsludinātās obligāciju iepirkšanas programmas. Līdz ar to investori ļoti rūpīgi vērtēs to, kādus lēmumus pieņems Federālo rezervju vadība. Tāpat nedrīkst aizmirst par Covid-19 pandēmijas sekām.

Lai arī visā pasaulē valstis un valdība cenšas izvairīties no jauna plašu ierobežojumu viļņa, lielas kompānijas, kā, piemēram, “Google” un “Apple”, paziņojušas, ka atgriešanās birojos notiks ne ātrāk kā 2022. gada sākumā. Turklāt arī jaunā mācību gada sākums rada ļoti lielus riskus, ņemot vērā, ka bērniem līdz 12 gadiem vakcīnas nav pieejamas, bet viņi var būt Covid-19 pārnēsātāji, tajā pašā laikā neizjūtot nekādus slimības simptomus.

Septembris finanšu tirgos parasti ir ļoti nemierīgs laiks, lai gan pēc būtības tam tā nevajadzētu būt. Tomēr eksperti atgādina – investoriem nav jāskatās uz kalendāru, pieņemot lēmumus par kādu aktīvu pirkšanu vai pārdošanu. Tas, kas jādara, – jāturpina meklēt iespējas, kā gūt maksimālu labumu no savām investīcijām, nevis skatīties kalendārā, meklējot kādu “laimīgo datumu”.

Protams, investīciju portfeļi var saņemt zināmu sitienu, taču lielākā daļa investoru, pat rūdītākie profesionāļi uzsver, ka noteikt perfekto laiku, kad investēt un kad to labāk nedarīt, nav iespējams.

Tomēr ir arī izņēmumi, kas liecina – septembris ne vienmēr ir sliktākais mēnesis investīcijām un finanšu tirgiem. Lai arī pagājušā gada septembris ir uzskatāms par sliktu mēnesi, “S&P 500” indekss piedzīvoja ievērojamu kāpumu gan 2017., gan 2018., gan 2019. gada septembrī.

Tikmēr CNBC norāda, ka Covid-19 Delta paveida izplatīšanās ir radījusi daudz lielākas neskaidrības ekonomikā, nekā sākotnēji plānots, jo uzņēmumi atliek savus darba atsākšanas plānus, kā arī, piemēram, atsevišķi restorāni un kafejnīcas aptur klientu pieņemšanu klātienē.

Tāpat finanšu tirgi, visticamāk, reaģēs arī uz ASV spēku izvešanu no Afganistānas. “Šim notikumam noteikti būs lielas politiskās sekas, kuru galvenais rezultāts būs lielāka nestabilitāte reģionā. Tas noteikti ietekmēs arī norises finanšu tirgos,” sacīja finanšu eksperts Džulians Emanuels.

“Tas gan nenozīmē, ka septembrī finanšu tirgus tik tiešām pieredzēs ievērojamu kritumu, bet no mūsu skatupunkta redzam, ka ir vairākas nianses, kas varētu arī šī gada septembri padarīt par investoriem ļoti nepatīkamu mēnesi,” teica Emanuels.

“Bestinvest” direktors Džeisons Holands norāda, ka “vēsture liek būt bažīgiem, jo investori zina – septembrim ir zināms lāsts. Bet te jāatceras, ka rudens kopumā finanšu tirgos bijis pilns dažādiem satricinājumiem”.

Viņš atgādina, ka tieši rudenī tika piedzīvots Volstrītas biržu sabrukums 1929. gadā, “Melnā pirmdiena” 1987. gadā, 11. septembra terorakti 2001. gadā un “Lehman Brothers” sabrukums 2008. gadā. Visi šie notikumi ir saistāmi ar septembri un oktobri.

“Globālie finanšu tirgi ir piedzīvojuši kritienu 21 no pēdējiem 40 septembriem, padarot to par vienīgo mēnesi gadā, kad finanšu tirgos ir negatīva izaugsme. Pārējos mēnešos vidēji vērojama pozitīva dinamika,” skaidro Holands.

Viņš gan iesaka investoriem saglabāt mieru un atcerēties to, ka ekonomikā un finanšu tirgos dominē cikliskums – pēc katra kritiena seko izaugsme. Par to liecina arī vēsturiskie dati, kuros novembris un decembris tieši ir labākie mēneši finanšu tirgos.

Turklāt – septembrī ir tikai 30 dienas, un īslaicīgu kritumu ir iespējams pārvarēt, lai tik tiešām nebūtu kādam jālūdz “pamodināt tad, kad septembris būs beidzies”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu