Ar "Taliban" varas atzīšanu nav jāsteidzas, uzskata Turcija (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Nav nepieciešams steigties ar talibu varas atzīšanu Afganistānā, otrdien pavēstīja Turcijas ārlietu ministrs Mavlits Čavušoglu, vienlaikus norādot, ka Ankara turpina sarunas par stratēģiskās Kabulas lidostas darba atsākšanu.

Afganistānas jaunajai valdībai jābūt ietverošai, bet ministru amatos jābūt arī sievietēm un mazākumtautību pārstāvjiem, televīzijas intervijā pauda ministrs.

Starptautiskajai sabiedrībai jāieņem nogaidoša nostāja, pirms atzīt talibu varu, sacīja Čavušoglu, paužot līdzīgu pozīciju tai, kāda piektdien tika pieņemta Eiropas Savienības (ES) sanāksmē.

"Nav jāsteidzas," viņš sacīja. "Tas ir mūsu ieteikums visai pasaulei. Mums ir jāstrādā kopā ar starptautisko sabiedrību."

Kabulā, kur Ankarai joprojām ir diplomātiskā pārstāvniecība, Turcijai bijušas sarunas ar talibiem par nosacījumiem, ar kādiem tā varētu iesaistīties Kabulas lidostas darbā.

Turcija arī strādā ar Kataru un ASV pie kritērijiem, ar kādiem Kabulas lidostā varētu atsākties regulārie lidojumi, lai ar lidmašīnām Afganistānā varētu tikt nogādāta humānā palīdzība, evakuēti tur iestrēgušie civilisti, atjaunota diplomātisko misiju darbība, sacīja ministrs.

Galvenais klupšanas akmens ir drošība, atzina Čavušoglu, uzsverot, ka komerciālie lidojumi nevarēs atsākties, līdz lidsabiedrības un to apdrošinātāji nebūs pārliecināti, ka apstākļi ir pietiekami droši.

"Es uzskatu, ka "Taliban" vai afgāņu spēki varētu gādāt par drošību ārpus lidostas," sacīja Čavušoglu.

"Bet iekšienē varētu būt drošības uzņēmums, kam uzticas starptautiskā sabiedrība vai visi citi uzņēmumi," viņš sacīja. "Pat ja lidsabiedrības, ieskaitot "Turkish Airlines", vēlas lidot, apdrošināšanas uzņēmumi to neatļaus."

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība pirmdien paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu